2011. március 26., szombat

A lé meg a Lola



"Minden nap, minden pillanat, ezer döntés,
fuss és változtass az életeden!" 
Eredeti cím: Lola rennt
Magyar címe: A lé meg a Lola
Rendező: Tom Tykwer
Évszám:  1998
Nemzetiség: német
Műfaj: dráma / thriller / krimi


Tartalom:
Lolát pánikba esve hívja barátja, Manni, aki egyébként egy gengszternek dolgozik. Ostoba véletlen folytán Manni elveszített egy csomagot, amiben 100 ezer dollár volt, pedig húsz perc múlva át kellene adnia főnökének. Kétségbeesve hívja Lolát, hogy mit tegyen. Lolának ugyan semmiféle terve sincs, de azonnal rohanni kezd, hogy megmentse barátját.

Szerintem:
Ismét egy újabb Franka Potente film! :-) 13 éves voltam mikor láttam ezt a filmet moziba és nagyon megszerettem. Pedig nem szeretem a német filmeket. Aztán lassacskán elkezdtem német filmeket nézni és nem rosszak, sőt! Vannak nagyon jó német filmek, de ebbe most nem szeretnék bele bonyolódni. 
Tom Tykwer egy nagyon jó rendező. Nem hiába, hogy anno 1998-ban meg nyerte az Arany-medve díjat a Berlinale film fesztiválon.Sajnos Magyarországra csak 2000 májusában került bemutatásra. Sok embernek nem tetszik ez a film, mér alapból, hogy német filmről van szó! Pedig igen is érdemes megnézni, mert ennek a filmnek a kivitelezése nem volt egyszerű! 
Franka Potente, Moritz Bleitreu és Tom Tykwer ennek a filmnek köszönhették, hogy nemzetközileg is híresek lettek és nemcsak Németországban kaptak szerepeket.
A filmet 3.500.000 német márkából forgatták és még is 7.267.324 dollárt produkált csak az Amerikai Egyesült Államokban. Imádom ezt a filmet, sokan nem szeretik... az nem érdekes! :-)


Szerintem: 10/10
"Miss K"

2011. március 21., hétfő

Eredet

Eredeti cím: Inception
Magyar címe: Eredet
Rendező: Christopher Nolan
Évszám:  2010
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: akció / misztikus / sci-fi
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1375666/  (8.9/10)


Tartalom:
Két ifjú és ambiciózus építész együtt dolgozik, s nem csak kollégák, hanem a legjobb barátok is, ám kapcsolatukra némi árnyék vetül. A vállalatnál kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely segítségével be lehet lépni az álmokba, és bizonyos emberek fejéből így információhoz lehet jutni. Amikor Cobb él ezzel a lehetőséggel, a dolgok egyre bonyolultabbakká válnak...


Szerintem:
Nekem nagyon tetszett a film, igaz néhol kicsit zavaros. Leonardo DiCaprio végre kinőtte a "szépfiú" szerepeket és egyre jobb filmekbe játszik, mint például a "Viharsziget" (ami szintén 2010-es film). 
Őszintén nem szeretnék erről a filmről komolyabban írni, mert nekem tetszett. Jó ötletek, szép kivitelezés. Jó dolog a képzelet. :-) Mindenkinek saját dolga, hogy értékeli a filmet, de szerintem 10-es. Nem tudok olyan emberről, aki viszolygott volna ettől a filmtől!

Szerintem: 10/10
"Miss K"

2011. március 20., vasárnap

127 óra


Eredeti cím: 127 Hours
Magyar címe: 127 óra
Rendező: Danny Boyle
Évszám:  2010
Nemzetiség: amerikai, brit
Műfaj: dráma


Tartalom:
Aron Ralston hegymászó Utahban, egy elzárt kanyonban készül hegymászásra, de balesetet szenved, egy lehulló kő pont úgy esik, hogy karját képtelen lesz kihúzni alóla. 5 napot tölt itt, korábbi életén elmélkedve, és várja a megmentőit. Telik-múlik az idő, és egyre inkább úgy néz ki, hogy senki nem fog jönni. Aron a túlélés ösztönétől hajtva kénytelen lesz valamit tenni, amiben csak saját magára számíthat.

Szerintem:
Csak egy rossz lépés és kitudja, hogy meddig maradsz ott ahol vagy. De nem szabad feladni. Mit is csinálna egy ember 127 órán keresztül egy hasadékba, ahol csak az egyik kezét tudja használni, mert a másik beszorult. Megpróbál valahogyan kiszabadulni az ember megtenni mindent, hogy jobb legyen, de ez valójában egy nehéz ügy. Hallucinációk, álmodozások, képzelgések és kellemes visszaemlékezések tömtelege, amivel az ember megpróbálja elütni az időt akarva-akaratlanul. Nem tudom, hogy más mit csinálna beszorult kézzel egy hasadékban, ahol minimális az esélye, hogy megtalálnak... és még a késed sem éles! Szóval így is-úgy is szívás, víz-étel, erről ne is álmodj, hiszen csak pár órára pakoltál be, nem pedig 5 napra! 
Ki kell tartani, nem szabad feladni. valószínűleg jó páran bepánikoltak vagy elájultak volna. Aron is elkövette az egyik legnagyobb hibát: nem szólt senkinek, hogy hová megy, hogy utána tudjanak menni. Még egy nyamvadt mobiltelefon sem volt nála! Az a szomorú, hogy megtörtént események alapján történt ez is. 
Éppen ezen a héten akadt a kezembe Aron Ralson: 127 óra című könyve. Jó terjedelmű könyv, nem mondom! Állítólag a filmet azzal a kézi kamerával vették fel, amivel 2003-ban Aron tényleg felvette élete legrosszabb 5 napját!


"Aron tovább mássza a hegyeket, kanyonokat
... mindig hagy egy üzenetet, hogy hová megy!"


Szerintem: 9/10
"Miss K"

2011. március 17., csütörtök

Sötétkamra


Eredeti cím: One Hour Photo
Magyar címe: Sötétkamra
Rendező: Mark Romanek
Évszám:  2002
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / dráma


Tartalom:
Seymour "Sy" Parrish egy teljesen hétköznapi szupermarket teljesen hétköznapi alkalmazottja. Képeket hív elő, aztán ellenőrzi a minőséget. Bizonyos vevők esetében azonban sokkal több dolgot ellenőriz. Seymour "Sy" Parrish olyan ember, akit szinte lehetetlen megjegyezni. Ráadásul ártatlan képű is, amitől még jámborabbnak látszik. A fotóüzlet alkalmazottjának maszkszerű mosolya mögött lakozó rejtett indulatok azonban nemsokára napvilágra törnek.


Szerintem:
A fényképeink alapján elég sok minden leszűrhető az emberről. Kik a barátai, hová szokott járni, lakása milyen, családtagokról pár kép. Én agyvérzést is kapnék ha valaki számomra ismeretlen személy elkezdene kutakodni utánam, vagy nagyon sokat tudna családomról, rólam vagy éppen, hogy milyen házban lakom. Vannak őrült emberek, pszichopaták, akiknek nincsen jobb dolguk. Nem hiába, hogy az ilyeneket előbb-utóbb kirúgják az állásukból, mert annyira a rabjává lesznek, hogy elveszítenek mindent és akkor képesek lennének, hogy tartozzanak bárhová is, mert a kirekesztettségnél nincs rosszabb, mikor az emberiség söpredékének érzi magát az ember....
Amikor bármit megtenne, hogy figyeljenek Rá és tartozzon bárhová is... vagy éppen pokollá tegye mások életét!


Szerintem: 8/10
"Miss K"

Borzongás - Hajsza a metróban


Eredeti cím: Creep
Magyar címe: Borzongás - Hajsza a metróban
Rendező:Christopher Smith
Évszám:  2004
Nemzetiség: német / brit
Műfaj: horror / thriller / misztikus


Tartalom: 
Késő éjjel, egy parti után Kate a londoni metróval akar hazamenni. A vonatra várakozva azonban elszundít, és amikor felébred csapdában találja magát. Az utolsó járat is elment, az állomás kapuit pedig bezárták. Hamarosan feltűnik egy alkalmazott, aki erőszakoskodni kezd vele. Egy rejtélyes, láthatatlan teremtmény váratlanul elhurcolja és megöli a férfit. Az igazi megpróbáltatás viszont csak most kezdődik. Kate és egy fiatal hajléktalan pár hamarosan kénytelen a sötét alagútba menekülni, nyomukban a megnevezhetetlen borzalommal.


Szerintem:
Szeretem a metró aluljárókban játszodó filmeket. Szeretem Franka Potente filmjeit is. Kedvenc német színésznőm. Szerintem egy nagyon jó színésznő. Örültem mikor letöltöttem ezt a filmjét. Nekem tetszett, egyszerű kis film. Gyenge thriller. Kicsit illuzió romboló volt, hogy Franka magyar hangja nem Kiss Eszter volt. Fesűs Bea hangja szerintem nem nagyon illik hozzá. Kiss Eszterrel pont eltalálták!
Szerintem jó film. 59. percnél valószínűleg meg kellett volna ijedni. Az eltűntnek hitt emberek előkerülnek. Számomra ez a szörny nem is ijesztő.  Mondjuk a vége felé már túl sok üldözés volt és vártam már, hogy mikor lesz vége a filmnek. 
... és amikor a szép kislányokból csöves lesz!

Szerintem: 7/10
"Miss K"

2011. március 16., szerda

Antikrisztus


Eredeti cím: Antichrist
Magyar címe: Antikrisztus
Rendező: Lars von Trier
Évszám:  2009
Nemzetiség: dán / német / francia / lengyel
Műfaj: horror / dráma

Tartalom:
A férj és a feleség - az éjszakai nyugalmat kihasználva - szenvedélyesen szeretkezik, ezalatt egyetlen csemetéjük odasétál az ablakhoz, és a párkányon megcsúszva a mélybe zuhan. A temetésen az asszony elájul a gyásztól, és kórházba kerül. A férfi a súlyos depresszióba esett feleségének terapeutaként azt javasolja, hogy menjenek el a hétvégi házukba, amely az Éden-erdőben található. A terápia lényege, hogy felszínre hozzák a nőben rejlő félelmeket, amelynek súlyos ára van: kiderül, hogy a nő eredendően gonosz...

Szerintem:
Megmondom őszintén, előítéletekkel kezdek neki ennek a filmnek. Már csak a rendező/író Lars von Trier miatt is.Mondjuk a "Dogville - A menedék" című filmje is jó volt, csak kicsit vontatott és elég hosszú :-) Az egész olyan volt, int egy színházi előadás, vége felé nagy fordulattal. De régen láttam, majd újra megnézem, de most lássuk ezt a filmet. Hát kb. én már úgy az első pár percbe kiakadtam, hogy ilyent bele tenni egy filmbe. Oké, hogy művészfilm, de akkor is...!  Amint látom itt is részekre van osztva, mint a "Dogville" című filmben
Összességébe inkább azt mondanám, hogy érdekes! Egy óra elteltével, megint elképedek, hogy úristen ilyent bele tenni egy filmbe?
Eltekintve ezektől a dolgoktól a film nem volt rossz. Nem vagyok prűd csak egyszerűen úristen! Én nem tennék bele filmekbe ilyen részeket. Ha igen, akkor is csak burkoltan. Vannak benne elég undorító részek!
A vége egyébként szépen meg volt csinálva megint, fekete-fehér.

Szerintem: 5.5/10
"Miss K"

2011. március 15., kedd

A tehetséges Mr. Ripley

Eredeti cím: The Talented Mr. Ripley
Magyar címe: A tehetséges Mr. Ripley
Rendező: Anthony Minghella
Évszám: 1999
Nemzetiség: ameikai
Műfaj: krimi / thriller / dráma

Tartalom:
A nagy életművész Tom Ripleyt 1958-ban egy dúsgazdag New York-i hajóépítő azzal a feladattal bízza meg, hogy utazzon Olaszországba, és hozza vissza Amerikába fiát, Dickiet, mert Európában túlságosan nagy lábon él, és pazarolja a családi örökséget. Tom kitűnően tud hazudni, remekül ért az aláírások hamisításához, ráadásul szívesen bújik mások bőrébe, úgyhogy könnyedén Dickie bizalmába férkőzik. Valósággal beleszeret a célszemélybe, legfőképpen azonban a fiú pazarló életstílusa kápráztatja el. Addig nincs is semmi baj, amíg Dickie nem akar megszabadulni Tomtól. A hirtelen jött amerikai barátot ugyanis nem olyan könnyű lerázni...


Szerintem:
Nagyon régóta meg szerettem volna nézni ezt a filmet, most végre sikerült. Abszolút nem bántam meg, nagyon tetszett a film. Igaz nem erre számítottam. A film szerintem tipikus esete a "bárány bőre bújt farkas" esetére. Szembe találjuk magunkat egy olyan emberrel, aki szimpatikus, össze is barátkozunk vele, erre bumm! ...máris pórul jártunk! Már-már nagyon szorult a hurok Matt Damon nyaka körül, de még sem. :-) Stohl András hangja kicsit illuzió romboló. De alapáraton jó film. Nem hiába nyert Oscar-díjat :-)

Szerintem: 9/10

"Miss K"

Furcsa játék

Eredeti cím: Funny Games
Magyar címe: Furcsa játék
Rendező: Michael Haneke
Évszám:1997
Nemzetiség: osztrák
Műfaj: krimi / dráma / misztikus
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0119167/  (7,6/10)


Tartalom:
Szünidei idill: mama, papa és kisfiuk egy tóparti házban. Váratlanul egy golfruhás férfi jelenik meg az ajtóban, majd egy másik férfi is belép. A család egy pillanat alatt erőszak áldozata lesz, a békésen induló vakáció valóságos lidércnyomássá válik... 


Szerintem:
Egyszerűen dühítő a néző számára, hogy ebből az elfuserált dologból ki mászhattak volna. Időhúzás, a néző idegeinek tépése a "távírányítós-visszatekerős" dologgal. Egyszerűen elmondhatatlan, hogy film nézés közbe elfogja az embert azaz érzés, hogy már a szereplőket nyírná ki, hogy ne szerencsétlenkedjenek már ennyit! Ez egy tipikus példája annak, hogy rosszkor rossz helyen. Ők pont rosszkor voltak nyaralni és rossz helyen. Engem nagyon felhúzott a film! A filmmel nincsen semmi baj, nézhető, csak a néző már nem tudja, hogy mit csináljon, mert a szereplő házaspár és a kisfiúk eléggé szerencsétlen, hogy két emberrel nem bírnak el.
Egyébként borzalmas, hogy ennyit tesz rosszkor rossz helyen és lehet nem is tudsz semmit sem tenni. Ez a film is példa arra, hogy bármikor megtörténhet és... egyszerűen borzalmas, hogy ilyen beteg, degradált emberek is léteznek a földön, akiknek ez a szórakozása másoknak fájdalmat okozni! Nem is testileg, hanem lelkileg. Lelkileg okoznak fájdalmat az embernek.
Tömören, röviden jó film! Nem a kedvencem, de tanulságos, érdemes megnézni! Ajánlom mindenkinek, akinek még nem votl szerencséje a filmhez!


Szerintem: 9.5/10
"Miss K"

13 - A gyilkos száma


"Csak egy leheletnyi a határ a normalitás és az őrület között, néha észre sem veszed, ha átléped"


Eredeti cím: For Sale By Owner
Magyar címe: 13 - A gyilkos száma
Rendező: Pritesh Chheda
Évszám: 2005 
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: thriller

Tartalom:
Sorozatgyilkos tartja rettegésben a csendes kisváros, Emeryville polgárait. Névjegye, hogy a 13-as számot vési áldozatai mellkasába. Közben hatalmas vihar közelít a település felé. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy a zivatar és a szabadon garázdálkodó gyilkos miatt maradjanak otthon, s jól zárkózzanak be. Sera (Amanda Brown), a fiatal gyermek’pszichoterapeuta egyedül marad a vihar idejére. Mintha az égiháború nem lenne elég nyomasztó, a tv-ben is a szabadlábon lévő gyilkosról beszélnek a hírekben. Sera az utolsó pillanatban még elszalad vásárolni néhány dolgot. Ám visszatérve egy idegent talál a házban. Abban a pillanatban kitör a vihar. Az Andrew nevű férfi (John Lansch) megkéri Sera-t, engedje meg, hogy a házban maradjon, amíg az ítéletidő elmúlik odakinn. Ahogy leszáll az éjszaka, egyre biztosabbnak tűnik, hogy a nő a gyilkossal került egy fedél alá. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek?

Szerintem:
Érdekes egy film szó-mi-szó! Maga a történet nagyon ismerős volt, pedig tudom, hogy még nem láttam ezt a filmet. 
Van egy kis város, ahol rettegnek egy sorozatgyilkostól, a hírekben is minden az eseményekről szól. Van egy nő, elmegy vásárolni a nagy vihar előtt, mire visszaér a házába, egy idegen férfit talál ott. Kitör a vihar, a pasit el kell szállásolnia. Híradóban állandóan a sorozatgyilkosról beszélnek, kint  tombol a vihar. Tudom, tudom nem kell mindenkivel bizalmatlannak lenni, de ezt a pasit én sem engedném be a házamba, olyan túl elővigyázatos, túl nyálas... valami nem stimmel vele.
A nő nem tud mit tenni a pasi sakkban tartja. Már maga a szinkronhang sem az igazi, a színészekről ne is beszéljük. Az első pár percben néztem egy nagyot a nő látomásán, mert nem értettem, hogy mi van. A film felénél a pasi tényleg kezd bekattanni... 
A nő próbál szemkontaktust létesíteni a szerelővel, hogy segítsen, de ő is elég gyanús! Már két gyanús férfi van a házban. Csaj nagyon ügyes... Mondjuk a szerelőt ő hívta órákkal ezelőtt, csak a vihar miatt nem tudtak kijönni. Bibliai idézetek is megjelentek már a filmbe.
Nem tehetek róla, de én unom ezt a filmet, bele pörgetéssel szerintem 10 perc alatt megnézem. Tömören röviden nem tetszett a film, lehet velem volt a baj! A szinkronhangok pedig borzalmasak! Így a film is nézhetetlen számomra... Nem tudom, hogy kinek hogy tetszett...
Fordulat, majdnem egy óra elteltével gratulálok! Bekettyózott gyermek-pszichoterapeuta zombi gyerekeket lát... Vajon mennyi költségvetésből hozták ezt ki?! :-DD



Szerintem: 3/10


El sem hiszem, hogy 2009-ben ezt a filmet újra forgatták! :-D De nem fogom megnézni!


"Miss K"