2011. április 29., péntek

Kampókéz I.



Eredeti cím: Candyman
Magyar címe: Kampókéz
Rendező: Bernard Rose
Évszám: 1992
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: horror
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0103919/ (6.5/10)
  
Tartalom:
Helen a nagyvárosi legendákról ír tanulmányt. Leginkább egy sorozatgyilkos, Kampókéz története kelti fel az érdeklődését. Nem hisz abban, hogy az áldozatait összekaszaboló rémalak valóságos lenne és még kevésbé tartja elképzelhetőnek, hogy Kampókéz azonnal megjelenik, amint valaki ötször a tükörbe mondja a nevét. De amikor nyomozni kezd az egyik lezüllött, bűnnel fertőzött chicagói lakónegyedben, borzalmas események szemtanúja lesz. A rendőrség azonban még kevésbé hisz Kampókéz létezésében - inkább Helent gyanúsítják az új gyilkosságok elkövetésével...

Szerintem:
Gondolom senki nem merte megkockáztatni, hogy a tükör előtt ötször elmondja, hogy "kampókéz". A városi legendákat mindig is szerették az emberek, akárhogy is tagadják. Nosztalgiaképpen gondoltam, hogy újra megnézem ezt a filmet. Lehettem vagy 6-7 éves mikor láthattam. Természetesen tiltva volt, hogy emgnézzem, de megnéztem. Nem okozott nagy lelki traumát, hiszen ilyen filmeken nőttem fel, sőt filmeken nőttem fel és még sem lettem pszichopata (vagy csak én nem tudok róla, haha!). Szinte nem is emlékszem rá,,, sőt!
Azaz igazság, hogy nem számítok semmi nagy durranásra, de lehet, hogy fog meglepetéseket okozni a film. Majd meglátjuk .
Mondjuk szerintem érdemes megemlíteni, hogy nálunk is van ilyesmi legenda. Éjfélkor odaállsz a tükör elé egy gyertyával a kezedbe és kis idő múlva mögötted megjelenik egy öregasszony. Sosem próbáltam ki, kezdjük ott, hogy még gyertya sincs a házban!


Szerintem: 7.5/10


"Miss K"
 

500 nap nyár



Eredeti cím: (500) Days of Summer
Magyar címe: 500 nap nyár
Rendező: Marc Webb
Évszám: 2009
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: vígjáték / dráma / romantikus
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1022603/  (8.0/10) 
  
Tartalom:
Summer fiatal nő, aki nem hiszi, hogy létezik az igazi szerelem. Amikor felbukkan egy fiatalember, aki beleszeret a lányba, elkezdődik egy kapcsolat 500 napja.
Szerintem:
Szívás ha az ember szerelmes lesz és nem meri megszólítani az illetőt. Ráadásul nem is ismeri, de gondolom szorgalmasan csak vár, míg lesz valami. Ha ügyes a dolgok változnak, de ha hallgat semmi sem fog történni. Ahogy a fiú meg akarja fogni a lányt a 'The Smiths' zenekarral. Nekem tetszett. Ez az ide-odalépegetős dolog. Tetszik, kellemes kis film.
De hát mint tudjuk ez nem egy romantikus film, ezt már az elején leszögezik. Az együttélés és annak szabályai, betartása nem épp a legegyszerűbb, főleg, hogy ilyenkor ütnek ki a különbségek vagy az eltérő idegesítő szokások!
Ahogy telnek a napok, romlik a kapcsolat és romba dönti az embert. Nem tud mit kezdeni magával, de hiszen mindenki tudja, hogy miről van szó.

Szerintem: 8/10

"Miss K"

Fogd a pénzt és fuss!



Eredeti cím: Take the Money and Run
Magyar címe: Fogd a pénzt és fuss!
Rendező: Woody Allen
Évszám:1969 
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: vígjáték / krimi / kaland
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0065063/ (7.2/10)

Tartalom:
A szerencsétlen Virgil Starkwell már gyermekkorában is balfácán volt, biztos, hogy akármibe fogott, az rosszul sült el. Felnőttként bankrablásból próbálja fenntartani magát, de egyik kudarc a másik után éri.

Szerintem:
Sokan nem szeretik Woody Allen-t, mert megmutatja igaziból, hogy milyen az élet, megmutatja a valóságot. Én szeretem Woody Allen-t, a maga esetleségével. Ő Woody Allen. Lehet utálni, szeretni. Szerintem nagyszerű filmeket csinál. Én szeretem a filmjeim az esetlenségével és a humorával.
 Amikor egy egyszerűnek tűnő bankrablás sem jön össze. Hát igen nem egyszerű bankot rabolni. Nem egyszerű munkát sem szerezni. A narrátori kommentár, Virgil szüleinek megszólaltatása maszkban... Ötletes 1969-ből. A bank kirablási technika, a szökési kísérletről nem is beszélve... és a nagymamánál, amikor bemenek a házba: "- Jó napot, bejöhetek telefonálni? - Persze, tessék csak!" 


Szerintem: 9/10


"Miss K"

A Simpson család - A film

Eredeti cím: The Simpsons - Movie
Magyar címe:A Simpson család - A film
Rendező: David Silverman
Évszám: 2007
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: vígjáték / kaland / animációs
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0462538/  (7.6/10)

Tartalom:
Egy tipikus amerikai család: apa, anya, három gyerek, kutya és macska. Legfeljebb annyiban térnek el az átlagostól, hogy sárgák, csúcsfejűek, gülüszeműek és az őrület határán élnek. Meg nagyon szeretik a fánkot. Barátaik és ismerőseik többnyire szintén mind sárgák (néhányan zöldek), de furcsaságban biztosan felveszik velük a versenyt. Szélesvászonra van szükség ahhoz, hogy beleférjen Homer Simpson minden bolondsága. Ezért volt szükség e filmre, ahol Homernak meg kell mentenie a világot a katasztrófától, amiért egyedül ő maga a felelős.

Szerintem:
Kiskorom óta nagyon szeretem a Simpson családot, és nagyon örültem, mikor mozifilmet csináltak belőle. Szerintem jól sikerült. Nem lett olyan silány, tömény, semmit mondó, mint például a "Szex és New York" nevű melléfogás mozi változata. 
Összetett, jó történet, kivitelezés, nem unalmas, mi kell még?!

Szerintem: 10/10

"Miss K"

2011. április 25., hétfő

A szallagavató



Eredeti cím: Prom Night
Magyar címe: A szallagavató
Rendező: Nelson McCormick
Évszám: 2008
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: thriller / horror / misztikus
Tartalom:
Donna éppen életet legfontosabb eseményére, a szalagavató bálra készül. A bál azonban hirtelen rémálommá válik, és erről egyetlen ember tehet, egy ember a múltból, akiről azt hitte örökre eltűnt az életéből... Az álarcos gyilkos négy végzős leányzót üldöz és kezd el lemészárolni évekkel ezelőtti bűnük miatt.

Szerintem:
A leírás alapján jó filmnek tűnik, de ez borzalmas volt. Nem minden az, aminek látszik. Örültem, hogy vége lett a filmnek komolyan! Ez még az egy hónappal ezelőtti filmnél is rosszabb volt!

Szerintem. 2/10
"Miss K"

Párizs, szeretlek!



Eredeti cím: Paris, Je t'aime
Magyar címe: Párizs, szeretlek!
Rendező: Tom Tykwer, Wes Craven, Oliver Assayas még 19 rendező
Évszám: 2006
Nemzetiség: francia
Műfaj: dráma / romantikus
 
Tartalom:
A huszonkét rendező által írt és rendezett rövid történetek mindegyike Párizsban játszódik. Az epizódokból egy megindító és felkavaró, különös, modern és eleven nagyváros képe rajzolódik ki, ahol minden a szerelem témája körül forog.
 
Szerintem:
Nekem nagyon tetszettek a kisfilmek. Leginkább a 'Tuileries', 'Tour Eiffel' és 'Faubourg Saint-Denis' kisfilmek. Tom Tykwer rendezésén és zenei aláfestésén tökéletesen hallatszott a 'Lola rennt' hatása. Wes Craven kisfilmjében is szerepet kapott egy picike baleset, ami végülis jóra fordítja a dolgokat. Gérard Depardieunem csak szerepelt, hanem rendezett is egy kis filmet. Mondjuk azt én elpörgettem, mert nem nagyon érdekelt. A kisfilmek alapján legalább kicsit megismerhetjük Párizst, a szerelmek városát. Bár engem ez a város, sem Franciaország nem vonz!

Szerintem. 9/10
"Miss K"

Sikoly 4.



Eredeti cím: Scream 4
Magyar címe: Sikoly 4
Rendező:Wes Craven
Évszám:2011
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / horror 

Tartalom:
Gale Weathers, a sikeres tévériporter és Dewey Riley immár házaspárként élnek. Sidney Prescott is visszatér a városba, ugyanekkor lendül újra akcióba a gyilkos. Az események felpörögnek, és Gale újra nyomozásba kezd.

Szerintem:
Kicsit félve néztem meg mondván, hogy a 4. részről van szó és semmi újat nem mutathatnak. De attól függetlenül nagyon tetszett. Apróbb utalások az előző részekre, karakterekre az sem maradt el. Azért itt is rendesen érződött, hogy már 2011-et írunk. SMS-ek, Facebook, Twitter, modern telefonok. Nekem alapjába vévőleg nagyon tetszett, főleg az utalások, apróbb elszólások, poénok. A végén nem kicsit nagyon meglepődtem, úgyhogy, aki szereti a Sikoly részeket nézze meg. Fordulatokban gazdag, természetesen itt is vannak olyan részek, amiket előre tud az ember. Érdemes megnézni! Bár, ízlések és pofonok! 
Kora ellenére, Wes Craven-től a mai napig tanulhatnának a rendezők az tuti!

Szerintem. 10/10
"Miss K"

2011. április 24., vasárnap

Rémségek könyve


Eredeti cím: Urban Legend
Magyar címe: Rémségek könyve
Rendező: Jamie Blanks
Évszám: 1998
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / horror 

Tartalom:
Egy amerikai egyetem ódon könyvtárszobájában porosodik a Rémségek könyve című, a tantervhez lazán kapcsolódó olvasmány. Wexler professzor előadás-sorozatot szervez a könyvben foglaltakról, bizonyítandó, mekkora badarság. Véleménye ak- kor változik meg, mikor egyre véresebb gyilkosságok történnek egy az egyben az idézett mű alapján. A kötet ugyanis igen vaskos.

Szerintem:
Nagyon régen láttam ezt a filmet. Hát, igen! 1998-as évben nagy divatja volt a tinihorroroknak (Sikoly, Tudom, mit tettél tavaly nyáron...). Manapság már nevetünk rajta, mint minden horrorfilmen ha el tellik x 10 év vagy több. Én személy szerint szeretem a városi legendákat, csak ugye ez nálunk nem túl elterjedt dolog. Ebből is csak úgy, mint a Sikoly-szériából, ebből is 3 rész készült. Ooh, amint látom Robert Englund is játszik benne, akit ugye Freddy Krueger-ként ismerhetük. 
Jared Leto, is milyen fiatal volt itt.Rebecca Gayheart is nagyon ismerős volt nekem és eszembe jutott, hogy vajon honnan is? Természetesen a Sikoly 2-ből ő is tagja volt a lambdabétazéta leányszövetségnek. Robert Englund, mint professzor, és az "Ismeretlen hívás" című filmet elemzik, mint városi legendát.
Először még érdekes ez a film. Mondjuk, ha eltelik 10 év és utána nézem úgy megint más. 

Szerintem. 6/10
"Miss K"

Komfortos mennyország



Eredeti cím: Lovely Bones
Magyar címe: Komfortos mennyország
Rendező: Peter Jackson
Évszám:  2009
Nemzetiség: amerikai / brit
Műfaj: thriller / dráma / fantasy
 
Tartalom:
Egy 14 éves lányt Pennsylvania külvárosában meggyilkoltak. Méghozzá a család szomszédja. Holtteste eltűnt. Most a kislány a mennyországból tekint le a földre, figyelemmel kíséri, hogy hogyan változik meg családja, miközben próbálják feldolgozni a tragédiát, illetve a szomszéd minden lépését is nyomon követi. Közben arra vár, hogy valaki megtalálja elveszett holttestét, és végre kiderülhessen az igazság.

Szerintem:
Tudom, tudom! Azt mondtam, hogy "hollywood-i kassza sikereket NEM". Mindenki annyira várta ezt a filmet. Én meg már a könyv megjelenésekor olvastam. Mindenki teljesen be volt zsongva, hogy "júj ezt látni kell." Ezt a filmet is félve nézem meg, töltöm le. Nem nagyon szeretek könyvből készült filmeket nézni. Valahogy a kedvenc könyvem filmadaptációja elvette tőle a kedvem.
Mikor megnéztem ennek a filmnek a trailer-ét. Rögtön azt kérdeztem miért kellett mindent túl exponálni, túl csicsázni ezen a filmen, meg, hogy én ezt a filmet meg nem nézem!

Lehet meg sem nézem, lehet jobb, hogy a könyv a saját képzeletem alapján éljen bennem. Nagyobb bennem a félsz, mint a kíváncsiság, hogy megnézzem. Amiket olvastam, hogy kommentelők mit írtak, egyszerűen el vannak ájulva a filmtől. Kb. a nézők 95% szerintem nem olvasta előtte a könyvet... Engem ez nem vonz ennyire. Nem, nem nézem meg, ugyanúgy nem nézem meg, mint a Parfüm című filmet. Pedig szeretem Tom Tykwer rendezéseit. De akkor sem nézem meg!

(nem, nem néztem meg!)

Szerintem: 10/10 (könyv)
"Miss K"

Funny Games U.S.



Eredeti cím: Funny Games U.S.
Magyar címe: Furcsa játék
Rendező: Michael Haneke
Évszám:  2007
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / dráma / horror

Tartalom:
Szünidei idill: mama, papa, és kisfiuk egy tóparti házban. Váratlanul egy golfruhás, fehér kesztyűs férfi jelenik meg az ajtóban. Eltereli a háziasszony figyelmét, amíg egy másik férfi is belép. A család egy pillanat alatt az erőszak áldozata lesz.

Szerintem:
Természetesen a történet ugyanaz, mint az eredeti 1997-es verziónál. Úgy gondoltam, hogy erről is írok, már ha az eredetiről is írtam. Haneke elakarta kerülni, hogy az ő alkotása is arra a sorsra jusson, hogy az amerikaiak is megcsinálják, ezért ő maga rendezte meg az egészet ugyanúgy, mint az 1997-es verziójában, csak amerikai színészekkel.
Michael Pitt, remek választás volt az egyik gonosz szerepére, hiszen jófiús külseje van, senki nem gondolná, hogy ki is ő valójában. Aki látta a "Kísérleti gyilkosságok" című filmet Sandra Bullock-kal, az tudja miről beszélek. Igazi tenyérbemászó stílusa van.  Tim Roth, apa szerepében úgy szintén jó választás volt. Naomi Watts meg csak Naomi Watts. 
Amíg megnéztem a filmet, egyedüli nem egyezés az osztrák és amerikai között az a kutyus. Nem hiszem,hogy egy német juhászt nem tudtak volna szerezni ;-)

Szerintem: 7/10
"Miss K"

2011. április 23., szombat

A zongoratanárnő



Eredeti cím: La Pianiste
Magyar címe: A zongoratanárnő
Rendező: Michael Haneke
Évszám:  2001
Nemzetiség: osztrák / francia 
Műfaj: thriller / dráma

Tartalom:
 A negyvenéves Erika Kohut a bécsi Zeneakadémia zongoratanára. Édesanyjával él, aki szeretetével zsarnokoskodik fölötte, nem hagy számára semmi önállóságot. A megközelíthetetlen és hideg fiatal nőnek van egy szenvedélye: szabad idejében titokban pornómozikat és peep show-kat látogat. Elfojtott szexualitása önpusztító és mazochista jellemvonásokat hoz felszínre. Egy nap azonban egyik tanítványa elhatározza, hogy meghódítja.
 
Szerintem:
Ez a film is ugyanolyan beteg, mint a "Funny Games". Nőkbe az a legrosszabb, mint ez a tanárnő is, előadja magát, hogy milyen rideg és hagyja mindenki ugyanakkor meg egy perverz dög, aki bele szeret a saját diákjába. Beteges ez a film. Sajnos vannak a vló életben is beteg emberek, nem csak a filmvásznon. Általában az ilyen tanárnők is, mint Erika Kohut 98%-ban van valami aberráltságuk, amit próbálnak titkolni a világ elől (öncsonkítás, vagdosás, aberráció). 
Őszintén megmondom: elég nyögve-nyelősen néztem végig ezt a filmet. Vártam, hogy vége legyen. Ha még őszintébb akarnék lenni: undorító, aberált, egyszer nézhető szar. Továbbra is tartom azt az állításomat, hogy az osztrákok igen is beteg egy népség!
De ugyanakkor lehet bennem van a hiba, lehet meg kellene még egyszer nézni a filmet és utána írni róla. De szerintem ez nem fog bekövetkezni!

Szerintem: 4.5/10

"Miss K"

Ismeretlen hívás


Eredeti cím: When a Stranger Calls
Magyar címe: Ismeretlen hívás
Rendező: Simon West
Évszám:  2006
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / horror 

Tartalom:
Két alvó gyerekre vigyázni egy szupermodern, csupaüveg luxusvillában - minden babysitter álma. Vagy rémálma. Jill csak gimnazista, de szívesen vállal apróbb munkákat. Amikor egy környékbeli, jómódú házaspár arra kéri, hogy éjfélig vállalja el a gyerekeit, boldogan mond igent. Egyedül van egy hatalmas, tóparti házban, távol mindenkitől. Megszólal a telefon, egy idegen hívja. Fenyegeti. A telefon újra és újra megszólal. A lány végül a rendőrséghez fordul, lenyomoztatja a hívást - és kiderül, hogy a telefonáló bent van a házban. Szörnyű, őrületes macska-egér játék veszi kezdetét. A labirintusszerű, hatalmas épületben, ahol maguktól nyílnak az ajtók, maguktól gyulladnak fel vagy alszanak ki a lámpák, egy rémült lány és egy ismereten szándékok és vágyak vezérelte őrült férfi üldözi egymást. Valamelyikük nem éri meg a reggelt. Ha lesz még reggel egyáltalán...

Szerintem: 
A telefonálós horrorok korszaka ismét beköszönt? Jogos a kérdés, de ismét egy re-make-ről beszélhetünk. Az eredeti változata 1979-ben látott napvilágot. A régi plakát jelmondata: "Don't watch it Alone" (itt). Azért az eredeti filmet is nagyon szívesen megnézném, tudván, hogy mit is modernizáltak a filmben. Azért tény, hogy régen is (amikből re-make-ek készültek és nem), voltak jó ötletek és szép megvalósítások. Megpróbálom majd beszerezni az eredeti 1979-es változatot is.
Tipikus filmes motívum, ha vidámparkban játszódik az adott jelenet, az esetek többségében mindig felszáll egy piros léggömb. De nem értem, ha babysitter vagy, miért veszed fel a telefont? Hisz' nem is otthon vagy, nem a tiéd a lakás. Én biztos nem venném fel a telefont és nem is hagynám magam beparáztatni. Én is azért még hívás nélkül is paráznék ekkora házban! Kicsit nyomasztó a film. Magam sem tudom,hogy mit cisnaltam volna, szerintem én is telefonlgattam volna össze-vissza.

Szerintem: 7/10

"Miss K"

Ne nézz vissza!



Eredeti cím: Don't Look Back!
Magyar címe: Ne nézz vissza!
Rendező: Marina De Van
Évszám:  2009
Nemzetiség: francia
Műfaj: thriller / misztikus / horror 

Tartalom: 
Egy Párizsban élő családos nő elkezd mindent másnak, ismeretlennek észlelni maga körül-a családját, közvetlen környezetét, s lassan saját magát is- mikor elkezdi írni gyermekkoráról szóló regényét. 8 éves kora előtti évekről egyáltalán nincsenek emlékei, a szálak hamarosan Szicíliába vezetnek, így oda utazik, hogy a végére járjon annak, hogy ő bolondult-e meg, vagy átverik a körülötte lévő emberek...

Szerintem:
Amikor megláttam, hogy Monica Belucci és Sophie Marceau egy filmbe játszanak, le kellett töltenem a filmet. Nem érdekelt az imdb osztályzata. A story érdekesen hangzik. Nem lehet vele baj. Mondjuk elég furcsán van besorolva: (imdb): dráma, horror, misztikus ; (filmkatalogus): dráma. A történet alapján inkább a dráma. 
Nem tudom így hirtelenjébe eldönteni, hogy ez most re-make vagy sem?! (itt). Mondjuk lehet nem sok rá az esély, de majd meglátjuk. Továbbá arra is kíváncsi vagyok mivel nő a rendező, hogyan kivitelezték ki a dolgokat. Mint tudjuk elég kevés női rendező van... Pedig azért kellenének, lehet olyan dologra világítanak rá, amit a férfi rendezők észre sem vesznek vagy éppen feleslegesnek tartanak. Pedig lehet épp az a kulcsmomentuma az egésznek!
Összességében: érdekes egy film volt. Amikor azt hiszed, hogy rájöttél, mégsem. Monica Bellucci nagyon jó színésznő, Sophie Marceau is, de őt nem szeretem annyira.  Eléggé összekuszálódnak a szálak. Nekem nem nagyon jött le, hogy a 8 éves előtti időre próbál visszaemlékezni, írni róla. Aha, szóval mégis csak összekapcsolódnak a szálak. Valaki nem érti ezt a filmet, de akkor nem figyelt rendesen. 

Szerintem: 8.5/10

"Miss K"

2011. április 21., csütörtök

Hivatali patkányok


Eredeti cím: Office Space
Magyar címe: Hivatali patkányok
Rendező: Mike Judge
Évszám:  1999
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: vígjáték

Tartalom:  
Peter Gibbons, Michael Bolton és Szamir számítógép-programozókként az INITECH nevű hatalmas cég hatalmas irodájában töltik hétköznapjaikat. Minden porcikájukkal irtóznak a melótól, kerülik mézesmázos főnöküket, hetente úgy tizenöt percet hasznos munkával töltenek, és azon törik a fejüket, hogyan állhatnának bosszút életük megnyomorítóján: a Hivatalon. Peter egy nap felkeres egy feszültségenyhítő hipnoterapeutát, aki tizenöt percre beleszuggerálja, hogy lazítson, ne törődjön az állásával és a karrierjével. A tizennegyedik percben a terapeuta gutaütést kap, és Peter úgy marad, szuggeráltan. Ettől kezdve nem érdekli semmi: nyolc helyett - jó esetben - tizenegyre érkezik az irodába, megmondja a véleményét főnökeinek, munkaidőben pecázni jár, íróasztalán pedig halat belez. De ez még csak a botrány kezdete...

Szerintem:
"Úgy tűnik itt valakinek hétfő-görcse van". Hát igen! Ki ne lenne így vele, főleg, ha egy olyan munkahelyre kell bemenned, amit nagyon is utálsz! Nem is beszélve a titkárnőről, aki olvasni sem tud, nem hogy valami viccet elsütni, no meg ott van a pincér gyerek a helyi kávézóból, aki úgy szintén elsüti a "hétfő-görcs van" viccet... Gondolom mindenki érezte magát úgy a munkahelyén, hogy nem bírja tovább idegekkel. Peter tudtán kívül mindent megtenne, hogy kirúgják, de ez balul sül el is elsülhet, ami a való életben nem nagyon lehetséges, ha a fent említett pár pontot szemügyre veszed :-) 
Jön a hír hogy gyűlés lesz az emberek pánikolnak... legalábbis csak egy. :-) A gyűlés azzal jár, hogy kirúgnak pár embert. De Peter-en 'segít' az úgy nevezett hipnoterapeuta ;-)

A számítógép szétverési jelenet zseniális! 


Szerintem: 9/10

"Miss K"