2011. június 29., szerda

Brókerarcok


Eredeti cím: Bioler Room
Magyar címe: Brókerarcok
Rendező: Ben Younger
Évszám: 2000
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma/ thriller / krimi

Tartalom:
 A 19 éves Seth Davis kimaradt a főiskoláról és épp most csatlakozott a Boiler Room-fiúk csapatához; egy rakás begőzölt fiatalemberhez, akik tomboló adrenalinszintjükből nyernek gyönyört, élvezkedve köpik-vágják a szakzsargont és vérlázító jutalékokért kipanamázott komoly eladások révén hizlalják az egójukat. Seth csupán két dolgot akar az élettől: egy millió dollárt és állandóan elégedetlen apja elismerését. Azzal, hogy queensi lakásában illegális kaszinót működtetett, egyik célját sem sikerült megvalósítania. Úgy döntött hát, hogy legális útra tér és csatlakozik az egyetlen brókercéghez, amely gyors előrelépést ígér - a J.T. Marlinhoz. Első ránézésre a Boiler Room-beli állás tűnik a tökéletes megoldásnak ahhoz, hogy meglovagolja a 90-es évek gazdagsággal, sikerrel és szülői elismeréssel kecsegtető, monstre gazdasági hullámát. Seth öltönyben és nyakkendőben parádézik, keményen túlórázik és a részvénybróker vizsgákat rekorderedménnyel teszi le. Tempós a mozgása és hűvösen lekezelő a stílusa. Úgy tűnik, mind a bankszámlája, mind jófiú státusza felszálló ágba került. Seth Boiler Room-beli haverjaival tölti minden idejét; köztük van Chris, egy milliomos bróker, akinek a szája éppolyan nagy, mint a tőkéje, és Greg, Seth arrogáns és irigy mentora. Még a cég recepciósával, Abbyvel is randevúzgatni kezd. És mint mindenki, ő is a gyanútlan befektetők mohóságából és aggályaiból él; olyan részvényeket ad el nekik, amelyeket eszük ágában sem volt megvenni. Ám látva, hogy kollégái egyre gazdagodnak, vevői pedig egyre szegényebbek lesznek Seth gondolkodóba esik, vajon mi is mozgatja a pénzt a J.T. Marlinnál. Telhetetlen kíváncsisága végzetes döntések sorozatához és egy szövetségi nyomozáshoz vezet, amely miatt majdnem mindent elveszít - nemcsak a barátait, a munkáját és a beígért milliókat, hanem az apját is. Minél tovább marad a Boiler Room-ban, annál rázósabb a helyzet.

Szerintem: 
Brókerarcok! Hát, igen! A film elején szóvá is teszik, hogy ez csak a képzelet szüleménye és ha bármi egyezés is van az csak a véletlen műve. Ez sem volt véletlen! Pár évvel ezelőtt volt egy kamu cég az országba, ahol ugyanezt csinálták meg, mint a filmbe. Az egyik ott dolgozó ember nyilatkozott is a híradónak, hogy heti háromszor meg kellett nézni ezt a filmet, oktatófilm gyanánt. Jamie Kennedy is feltűnik a filmben, csak úgy mint Vin Diesel. Giovanni Ribbis és Ben Affleck. Szerintem ezzel mindent elmondtam. Bár nem szeretem az ennyire híres emberekből álló filmet. De ez a film megérdemli a 10-est. Ilyen a brókerek élete.
Egyszerűen imádom ezt a filmet! Aki akar valamit meg is csinálja, kerüljön bármibe. Ha emberek átverésébe, akkor abba. Minden esetre, beperelném a "Dawson's Creek" 6. évadjának íróját, hogy ebből a filmből koppintottak több részen keresztül! (de ezt is csak egy filmbuzi veszi észre)

Szerintem: 10/10
"Miss K"

2011. június 26., vasárnap

Életben maradtak



Eredeti cím: Alive
Magyar címe: Életben maradtak
Rendező: Frank Marshall
Évszám: 1993
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / katasztrófa / kaland

Tartalom:
1972-ben az Andok felett lezuhant egy uruguayi repülőgép. A gép utasai közül néhányan túlélték a tragédiát, de a mentőosztagok érkezéséig kegyetlenül hosszú volt az idő... Elborzadva döbbennek rá, hogy egyetlen esélyük az életben maradásra, ha az élőket a halottak testéből táplálják.

Szerintem: 
Ez a történet is megtörtént, de szerintem erről nem is kell mesélni, mert mindenki hallott róla. Élethűen ábrázolják az időszakot, hogy mi is történt velük az Andokban, míg nem jött a felmentő sereg. Az éhség és a hideg nagy ura. Két lehetőséged van: életben maradsz vagy meghalsz. Még amikor kicsi voltam, akkor láttam a filmet, így nem is emlékeztem rá, hogy John Malkovich beszél az elején. Meglepődtem. Megrázó volt nézni, hogy megtörtént események alapján készült az egész film. Sérültek, halottak mindenhol, ruha élelem nélkül, hőmérséklet 0 fok alatt, sokkos állapotban lévő emberek. Nem lehet semmit sem csinálni ott a semmi  közepén, míg nem jön a mentőosztag. Őrület, éhség, zavartság, hideg, hó. Rremény és reménytelenség. Ez jellemzi a filmet. A filmben Ethan Hawke is szerepel.

Szerinte: 10/10
"Miss K"

2011. június 25., szombat

Végső állomás 3

Eredeti cím: Final Destination 3
Magyar címe: Végső állomás 3
Rendező: James Wong
Évszám: 2006
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / horror

"Innen nincs visszaút! Hamarosan találkozunk!"

Tartalom:
Az élet olyan, mint a hullámvasút: egyszer fel, egyszer le. De a halál is olyan: ha egyszer lendületbe jön, nincs erő, amely megállíthatná. Egy gimnazista lánynak borzasztó látomása lesz: egy apró, véletlen baleset következtében kisiklik egy hullámvasút, melyen ül, a kocsik a mélybe zuhannak, és senki sem éli túl a balesetet. Wendy az utolsó pillanatban meggyőzi néhány barátját, hogy másképp üssék agyon szabadidejüket: így ússzák meg, hogy a valóban bekövetkező baleset áldozataivá váljanak. De a halál nem mond le könnyen arról, hogy magával vigye az arra kiszemelteket. Véres és kegyetlen véget szánt a lánynak és haverjainak, és tervét végre és hajtja: egyenként gyötri meg és viszi magával a baleset véletlen túlélőit. Úgy tűnik, nincs menekvés. A halál elől nincs hova bújni. De talán, aki szembenéz vele, legyőzheti. Talán...

Szerintem:
Nem akartam letölteni ezt a filmet, mert csak DVD formátumba lehetett, ezért megnéztem TV-be. DVD-n meg szükségtelen megszerezni, mert annyira nem jó. 
Az elején a Vidámparkos jelenet nagyon tetszett. Mondjuk a szoláriumos halál is ötletes volt. Oda sem szoktam járni. Munkahelyi baleset sem volt kutya! Nekem a Vidámpark személy szerint Halálpark, utálom a hullámvasútat és minden ilyen számomra hánytató gépet. Mondjuk megint mennyi az esélye arra, hogy a videokamera pont odaessem a sínre, sőt nem odaesik, hanem még a vascső köré is tekei magát! Az eső a sulinál pedig nagyon látszik, hogy esőgép.
Ebben a részben pedig már nem Devon Sawa, de azért megnéztem mert már régen láttam ((( most rákerestem Devon Sawa-ra és durván megváltozott, fel nem ismerném, ha látnám egy új filmben, ennyit tesz 11 év. ))) Szokásos történet, hogy a halál üldözi a tinédzsereket, de hát a halál elöl nem lehet elmenekülni. 
Áh, végül is nem volt olyan rossz, adok neki egy ...

Szerintem: 6.5/10
"Miss K"

A remény rabjai



Eredeti cím: The Shawshank Redeption
Magyar címe: A remény rabjai
Rendező: Frank Darabont
Évszám: 1994
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / krimi

Tartalom:
Az 1940-es évek végén Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank bötrön rabjai közé. Ezzel gyökeresen megváltozik Andy élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a fegyőrök adótanácsadóvá és a börtön vezéregyéniségévé.

Szerintem:
Múltkor volt a Tv-be ez a film, de sajnos későn kezdődött és elaludtam, de most volt időm megnézni. Nem volt kedvem sehová sem menni. Azért is kíváncsi voltam erre a filmre, mert a "Halálsoron" című film is tetszett, mint tudjuk azt is Stephen King írta. Azért elég keményen bemutatja a börtön életet ez a film.
Szeretem az ilyen filmeket, ahol elmesélik, hogy mi történt közben. Ez a film egyértelműen 10 pont! Nekem tetszett nagyon jó történet! Nem tudok mit hozzáfűzni! Mindenkinek ajánlom! Alapfilmekbe beletartozik! Ééés: a bűnösök megbűnhődnek!

Szerintem: 10/10
"Miss K"

Párbaj



Eredeti cím: Duel
Magyar címe: Párbaj
Rendező: Steven Spielberg
Évszám: 1971
Nemzetiség:  amerikai
Műfaj:  thriller

Tartalom:
David Mann autójával éppen egy üzletféléhez tart az egyik amerikai országúton. Váratlanul feltűnik mögötte egy nyerges vontató, amely gyilkos párviadalra kényszeríti, mely elől nem tud kitérni.

Szerintem:
Jó ideje megszerettem volna nézni ezt a filmet, már csak azért is, mert a Guano Apes - No Speech című klipjét ez a film inspirálta. Bár nem szeretem Steven Spielberg-et. De erre a filmjére kíváncsi voltam. Meg is  lepődtem, hogy TV film volt és nem mozifilm. 
Kamerát szerelni az autó elejére jó ötlet volt. Hát, igen! Ki tudja, hogy milyen őrültet előzöl meg az autópályán. "Pedig csak egy büdös kamion! Megelőzöm! Baj nem lehet!" - gondolod te! De ki tudja, hogy milyen defektes állat ül a volánnál, aki például napok óta nem aludt vagy a főnöke munkába állása előtt jól felhúzta. Megelőzöd, ő is megelőz, megelőzöd, mérges vagy és így kezdődik a macska-egér játék az autópályán. Azt hiszed biztonságban vagy, pedig csak ketten vagytok az országúton. Senkitől nem lehet segítséget kérni. Ugyan! Ki hallgatna rád, ha azt mondanád, hogy egy pszichopata üldöz a kamionjával?! Tetszett,hogy a gonosz megtestesítője egy nagy, rozoga, büdös, kamion volt. Ötletes!
Kis költségvetésű, egyszerű film. Párbeszéd megírásokhoz nem kellett sok ész, hiszen a film nagy része az országúton, a kocsiban játszódik. A "Kéjutazás" című filmet előbb láttam, de tetszett így is, attól függetlenül, mint már említettem nem szeretem Steven Spielberg-et.Kevesebb mint két hét alatt forgatták le, Steven Spielberg első nagy játékfilmjét. Ma már szerintem pár napból megoldanák az amerikaiak... azóta eltelt 40 év. 

A jogsi nem játék, az autópálya pedig nem játszótér!

Szerintem: 8/10
"Miss K"

(Cím nélkül)

Elnézést emberek, de most picit elfogok térni a tárgyról, mert úgy érzem, hogy némi fogalom és képzavar van az embereknél, ha filmekről van szó. Engem eléggé zavar, ha olyan emberek beszélnek a filmekről, akik azt hiszik, hogy értenek hozzá. Ilyenkor ütni tudnék. Sajnálom, de ilyen vagyok. Ennek a bejegyzésnek címet sem adok. Beszúrok pár fogalmat. Bár lehet én vagyok elfogult és a "Taxidermia" és a "Parfüm" című filmek NEM művészfilmek, csak én nem veszem észre. Meg a "Cannibal Holokauszt"?? Ez még viccnek is rossz, hogy művészfilmnek titulálni! Nem minden művészfilm, ami beteg! Akkor már inkább rámondanám, hogy művészfilm a "Pi" című film. Csak egyszerűen annyira felhúztam magam ezen. Nem tehetek róla! Most ezzel nem azt akarom mondani, hogy én akkora májer vagyok filmek területén, de akkor is baszki: nem kéne összekeverni a fogalmakat! -.-"
***
Fogalmak, a fogalomzavarosoknak!

Művészi film: egyes filmesztétikákban a kommersz filmmel szembeállított fogalom; a társadalom és az egyén nagy sorskérdéseit magas színvonalon, igényes, korszerű filmművészeti eszközökkel feldolgozó film, amely filmesztétikai kulturáltságot, a film nyelvezetében való jártasságot követel meg a befogadótól.
Olyan filmalkotás, amely mély társ. egyéni problémákat tár fel, legtöbbször a szokásostól eltérő alkotói módszerekkel. Maradéktalan megértésükhöz általában szükséges a filmnek mint művészeti ágnak az ismerete, bizonyos mértékig kialakult filmes látásmód. A művészfilm meghatározás egyébként vitatható, mert az ellenpólusként emlegetett kommerszfilmek v. szórakoztató filmek - amelyek könnyedebb hangvételük v. témájuk miatt a mozilátogatók körében nagyobb sikert aratnak - szintén készülhetnek és készülnek is magas művészi színvonalon.

Tömegfilm: Közönségfilm/műfajfilm.

Tömegfilm = Kommersz film: Üzleti jellegű film. Az olcsó, hatásvadász, minden eredetiséget nélkülöző filmeket jelölik vele, melyek főként a kereskedelmi haszon reményében készülnek.
/Jellegzetesen ilyen filmek a ’10-es évek filmsorozatai (Fantomas, Judex stb.), a ’30-as, ’40-es évek B-filmjei, az ’50-es, ’60-as évek kismozijai, autós mozijai számára készülő kis igényű trash filmek, vagy a ’90-es évek pusztán videóforgalmazásra szánt alacsony költségvetésű – főként erotikus, bűnügyi, horror műfajú – tömegfilmjei./

Tömegfilm = Populáris film: Széles közönséghez szól, nagy tömegek fogyasztják.
A tömegfilmek nem sok értéket tartalmaznak, könnyű őket befogadni, megemészteni; kikapcsolnak, szórakoztatnak.
A 19. század végén a film, s a mozi – mint új szórakoztató intézmény – „a tömegek művészeteként” születik meg. Ma pedig a filmtermelés döntő hányada, mindegy 90%- a – elsősorban a hollywoodi típusú nagyipari film – tömegfilm; s a gobalizálodó világ sokmilliónyi közönségének az igényei szerint készül.
A tömegfilmek általában jól ismert témákat dolgoznak fel újra meg újra, tehát valamely nagy hagyományú műfaj – pl. thriller, sch-fi, western, kalandfilm, horrorfilm stb. – új s még újabb darabjai. 
A tömegfilmben a rendező szerepköre általában korlátozott. A filmkészítés központi figurái a producer és a sztár/sztárok.
Napjaink tömegfilmjeit a professzionálisan kivitelezett hatások, a rendkívüli látvány, a speciális effektusok, és a trükkök gazdagsága jellemzi.

Mindkét kategóriában lehet jót is és ócskát is készíteni. Nincs mindig éles határ.
1945-től a rendszerváltásig a filmeket bekategorizálták:
  • A: Művészfilmek. Keveset készítettek belőle, kevesen látták őket.
  • B: Se ide, se oda. Viszonylag keveset készítettek belőle.
  • C: Populáris filmek. Sok készült belőle, mert sokan bementek érte a moziba. Mozisnak ez érte meg.
    ***
A forgalmazok nálunk mindig olyan műfajokban igyekeznek bekategorizálni a filmeket, hogy tömegfilmként hasson, mert ebben van az üzlet! < magyarul mindenki a kommersz szarokat nézi, mert arra van kereslet és pénz. Művészfilmeknek a mai világban nincs sok helyük, kb annyi, mint a dokumentumfilmeknek. Az emberek nem nagyon szeretnek művelődni, de ez 2011. Dokumentumfilmek pedig igen is jók, sokat lehet tanulni belőlük. Eltekintve az áldokumentumfilmektől, mint például a Blair Witch Project vagy éppen a Cannibal Holokauszt. Gratulálok, hogy az emberek ennyire befolyásolhatóak. Nem kell mindent bevenni és még nekem bizonygatták hozzá nem értó emberek 12 évesen, hogy Blair Witch Project című film, mennyire valódi? Jézusom! Jó oké, mindenkinek mást jelent a művészfilm, de ne az igénytelen szarokra mondjuk azt,hogy művészfilm, még ha vicc volt akkor is (gondolok itt a Taxidermia, Cannibal Holokauszt és társaira...)
Amiket írtam, ne vegye senki sem lehurrogásnak, csak az ilyenek irritálnak! Köszönöm, hogy elolvastátok!

"Miss K"

2011. június 22., szerda

Rosszbarátok



Eredeti cím: Big Nothing
Magyar címe: Rosszbarátok
Rendező: Jean-Baptiste Andrea
Évszám: 2006
Nemzetiség: brit / kanadai
Műfaj: vígjáték / krimi / thriller

Tartalom:
Charlie a tanári pályáról a telefonos ügyfélszolgálat világába pottyan, de már az első munkanapján kiteszik a szűrét. A rendőrfeleséggel és egy kislánnyal megáldott Charlie kétségbeesésében betársul Gus, a feltörekvő szélhámos balhéjába: a terv szerint egy kis zsarolással nagy zsét sajtolnak ki az illegális pornóoldalak gyakori látogatójának számító Smalls tiszteletesből. Gus egykori szépségkirálynő exének csatlakozása után indulhat is a buli, a dolgok azonban új irányt vesznek, amikor a triónak köszönhetően a tiszteletes jobblétre szenderül. És ez még csak a kezdet?

Szerintem:
Elég szar film cím fordítás volt ez a "Rosszbarátok" szó. Inkább legyen a címe "Nagy semmi", mint ez a rossz cím. Magyarok szinkronukról híresek, de a jó cím választásba szarok vagyunk... szerintem. Ezt a filmet is Simon Pegg miatt töltöttem le, mert egy jó angol színész, de már előre tudtam. Jóbarátokban sem szerettem. 
"an Andras Hamori Production" ...hát akkor nézzük! Igen, igen örülünk, ha magyar nevet látunk!
Ha ilyen helyen laknék, mint David Schwimmer, lelőném magam! Amilyen munkahelyre jelentkezik... lelőném magam! "Üdv, a pokolban seggfej!" Hát, kb! Ez a munkahely tényleg a pokol, sajnos volt szerencsém a Call Center-es munkához. Piros-kék bogyó, Mátrix effektus... ha-ha! Egy tervet megcsinálni még sem olyan egyszerű, mint ahogy gondolják. Érdekes,hogy a filmekben általában a pasi az író, a nő pedig dolgozik. Kivételesen itt a szöszi az okoskodó. Jó volt ez a film, csak a rossz cím választás... ej! Végül is David Schwimmer nem volt olyan idegesítő. A csaj meg rafkós, ahhoz képest, hogy szőke. 
A szar cím választás meg úgyis a "Jóbarátok" miatt volt, amit kicsit szánalmasnak tartok... nem kéne ennyire általánosítani. David Schwimmer következő filmjének címe meg "Hétköznapi barátok" lesz, vagy mi?
Zene: Rammstein - Angel


Szerintem. 7.5/10
"Miss K"

Föfőnök




Eredeti cím: Direktøren for det hele
Magyar címe: Föfönök
Rendező: Lars von Trier
Évszám: 2006
Nemzetiség: svéd / dán / német / norvég / finn / francia /izraeli / olasz
Műfaj: vígjáték

Tartalom:
Egy számítógépes vállalkozás tulajdonosa, Ravn úgy dönt, hogy eladja a cégét. Ezzel nem is lenne különösebb gond, ha tíz évvel azelőtt, a cég alapításakor ki nem talált volna egy Amerikában élő képzeletbeli főnököt, akire az évek folyamán mindig ráfoghatta a népszerűtlen intézkedéseket. A céget felvásárló izlandi üzletember viszont ragaszkodik ahhoz, hogy személyesen a nagyfőnökkel tárgyaljon. Ezért Ravn felbéreli Kristoffert, a színészt, hogy játssza el a főnököt a szerződés aláírásakor. Az események irányítása azonban kicsúszik a kezéből, amikor a cég beosztottjai véletlenül összetalálkoznak a folyosón a sosem látott-régen várt főnökkel, minden bajuk okozójával.

Szerintem:
Kíváncsi voltam erre a vígjátékra. Ugyanis Lars von Trier-től inkább a drámák megszokottak, minthogy a vígjátékok. Szerintem ez a legnemzetközibb film eddig, amit láttam! Ha-ha! Kétségbe vonnám így az első 10 perc után, hogy ez vígjáték! A kamera beállítások meg jézusom! Elég nyögve-nyelősen indult be a film. De nem röhögtem még rajta. El is gondolkoztam, hogy ez valóban vígjáték? Maradjon a kaptafánál! Rendezzen drámát, thriller-t, de vígjátékot légyszives ne! Mintha "A hivatal" című sorozat korai epizódját néztem volna... De a kamera beállás kikészített!

Szerintem: 5/10
"Miss K"

2011. június 20., hétfő

Levelek Júliának



Eredeti cím: Letters to Juliet
Magyar címe: Levelek Júliának
Rendező: Gary Winick
Évszám: 2010
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: romantikus / dráma

Tartalom:
Egy amerikai lány az olaszországi Veronában, Rómeó és Júlia városában nyaral, ahol csatlakozik önkéntesek egy csoportjához. A csoport tagjai olyan levelekre válaszolnak, amelyekben szerelmi tanácsokat kérnek Júliától. Sophie megválaszolt egy 1951-ben kelt levelet, és ezzel ösztönözte a levél szerzőjét, hogy Olaszországba utazzon, hogy megtalálja rég elveszett szerelmét. Sophie ezzel olyan események láncolatát indította el, amely mindkettejük életében elhozza az igazi szerelmet.

Szerintem:
Van pár film itt, amiről elkezdtem írni, de nem néztem meg ilyen ez a film is. Úgy gondoltam most bepótlom őket.
Nem szeretem a romantikus filmeket, de most ehhez volt kedvem. Nem tudtam semmit sem a filmről csak annyi maradt meg, hogy tavaly nyár végén nagyon reklámozták. Gondoltam most megnézem.
Ez a film végre nem Párizsban, hanem Veronában játszódik. Érdekes kis történet, könnyed egyszer nézhető. Ez a film is arról szól, hogy várni a szerelemre és ha megtalálod ne engedd el, mert kitudja lehet 50 év múlva találkozol vele egy véletlen folytán. És ez nem közhely! Nekem tetszett ez a film, pedig nem vagyok oda az ilyen romantikus filmekért.


Szerintem: 8/10
"Miss K"

A falka



"Az Egyesült Államokban több, mint fél millió szexuális bűnözőt tartanak nyilván.
Ezer bűnözőre azonban, csak egy szociális gondozó jut, aki ellenőrzi őket.

Amerikában minden második percben szexuális támadás ér nőt vagy gyermeket."

Eredeti cím: The Flock
Magyar címe: A falka
Rendező: Wai-keung Lau, Niels Mueller
Évszám: 2007
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / krimi / misztikus

Tartalom:
Erroll Babbage egy visszavonulás előtt álló nyomozó, akinek szakterülete a szexuális bűntények felderítése. Nyugdíjazása előtt még az összes szakmai trükköt meg kell tanítani a helyébe lépő ifjú kolléganőjének, Allison Laurie-nak.

Szerintem:
Ahogy elkezdődik a film, megjelenik a bevezető szöveg. Kicsit túlzónak találom a dolgot, hogy minden második percben szexuális támadás ér egy nőt vagy egy gyermeket. Amerika lenne a világ legveszélyesebb helye. De ha azt nézzük, hogy több mint száz millióan laknak és tele van bevándorlóval, így már valamennyire hihetőbb ez a statisztika adat. De hát számadatokkal mindig lehet sokkolni a népet! Akár igaz, akár nem! Amerikába rengeteg elhagyatott út van aztán egyes emberek azt hiszik, hogy Amerika a világ közepe... Francokat! Az emberek gonoszak! Az ember a legnagyobb állat a Földön!
Claire Danes-t szeretem jó fej csaj. "A börtön palota" forgatása utána azt mondta, hogy "Ez az egész kibaszott ország bűzlik a svábbogaraktól". Így ki is tiltották Thaiföldről! Richard Gere pedig számtalan filmben játszott. Természetesen említésre méltó lenne csak őt mindenki ismeri.Richard Gere valóban jó színész!
Meglepett, hogy ebben a filmben kicsit játszik Avril Lavigne. De egy nagy bakit elkövettek, mikor ő volt a filmben. Mutattak egy szájat, ahol le volt törve egy kicsi a fogból. Na az nem Avril szája volt. Még aki nem tudja, hogy hogy néz ki Avril, akkor is megtudja mondani, hogy azt csak bevágták! Ettől eltekintve nem volt rossz a film. 
Összetett film, vannak benne fordulatok, mikor már azt hiszed, hogy tudod a megoldást, még sem. Csak én nem nagyon tolerálom az ilyen erőszakos filmeket. Volt ebbe pár olyan jelenet, hogy "Jézusom!"


Szerintem: 6.5/10
""Miss K"

2011. június 19., vasárnap

Saint Ange



Eredeti cím: Saint Ange
Magyar címe: Saint Ange
Rendező: Pascal Laugier
Évszám: 2004
Nemzetiség: francia
Műfaj: horror

Tartalom:
1960-ban járunk. Anna, a fiatal takarítónő a francia Alpok egy távoli zugában, az elhagyatott St. Ange árvaházban kapott munkát. A lány felfedezi, hogy egy árva, Judith még mindig ott lakik. Sőt hamarosan gyerekhangokat és lépteket hall az árvaház magányos folyosóin. Helenka, Anna munkatársa viszont semmit nem észlel a különös dolgokból, így arra gyanakszik, hogy a lánynak elment a józan esze...

Szerintem:
Most vettem észre, hogy a Duna TV-n horrorfilmet adnak. Kicsit meglepődtem, ez is olyan ritka, mint a fehér holló. Gondoltam megnézem. Ráadásul francia is, mint tudjuk elég durva horrorfilmeket csinálnak a franciák (pl.: Mártírok, Magasfeszültség...) Furcsa volt Bogdányi Titanilla hangját hallani, úgyhogy nem Lisa Simpson-t szinkronizálta. 
A főszereplőlány kicsit hasonlít a fiatalkori Natalie Portman-re. Egész film alatt vársz, hogy hú most jön a lényeg, de nem. Az ilyen filmek mégis ijesztőek már magától a régi épületektől, beporosodott szobák, el használódott, koszos játékok.
A végén ez a hegedű zene meg a gyerekek. Érdekes egy film volt. Na film vége az eléggé hasonlított valamilyen formában "Árvaház" című filmre...ez számomra lehúzta az egész filmet...
Virginie Ledoyen egyébként szerepelt "A part" című filmben Leonardo DiCaprio-val, azért volt olyan ismerős.
Szerintem: 5.5/10
"Miss K"

2011. június 18., szombat

Nagyfiúk



Eredeti cím: Grown Ups
Magyar címe: Nagyfiúk
Rendező: Dennis Dugan
Évszám: 2010
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: vígjáték

Tartalom:
Harminc évvel az érettségi után az öt egykori jó barát és sporttárs elhatározza, hogy együtt töltik a Függetlenség Napját, ezért családostul elutaznak egy az ünnepi hétvégére kibérelt víkendházba. Elméletileg már bőven felnőttek, ám az évek számából még nem következik egyenesen az, hogy valóban fel is nőttek...

Szerintem:
Nekem tetszett. Szeretem Adam Sandler filmjeit, amibe meg Rob Schneider is jétszik az már maga az agyhalál! Vicces volt. Ennyi vígjárék (sorozat) szereplőt betömöríteni egy helyre. Szerintem a kutyus volt a király a filmbe. De amikor a gyerekek, azt mondták, hogy "- Oh, de sunáznám! - Az mit jelent? -Nem tudom, de jól hangzik!" Néztem egy nagyot, hogy mi van? Már a filmek is átvették ezt az alpári szöveget. Haladni kell a korra, de akkor is! Oké lehet én vagyok régi módi.

Szerintem: 7.5/10
"Miss K"

2011. június 17., péntek

A fiúk nem sírnak



Eredeti cím: Boys Don't Cry
Magyar címe: A fiúk nem sírnak
Rendező: Kimberley Peirce
Évszám: 1999
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: dráma / krimi

Tartalom:
Falls City, Nebraska, 1993. A lakossági bejelentések alapján a várostól nem messze található farmon a rendőrség három holttestet fedezett fel. A megbecstelenített és brutálisan meggyilkolt áldozatok kiléte egyelőre ismeretlen. A nyomozás nagy erőkkel folyik. Nem sokkal korábban elbűvölő fiatalember érkezett a poros kisvárosba. Brandon Teena igazi társasági ember, a helyi srácok hamar befogadják, a lányok pedig bomlanak érte: még nem találkoztak ennyire szenvedélyes, ennyire odaadó, ennyire őszinte fiúval. Őszinte? Brandon Teena súlyos titkot őriz. Egy személyben bámulatos szerető, és misztikus idegen, kisstílű tolvaj és lánglelkű álmodozó. Brandon Teenát nemrég még Teena Brandonnak hívták: új városba költözött, megváltoztatta nemét és nevét, hogy végre megtalálja önmagát. De egy olyan világban próbál az álmainak élni, ahol az álmokat butaság és gonoszság bünteti.

Szerintem:
Régóta megszerettem volna nézni ezt a filmet. Végre sikerült. Hilary Swank tényleg úgy néz ki, mint egy pasi és nagyon jól is alakítja ezt a szerepét. Jó történet, nem hiába kapott Oscar-díjat. Bár engem nem érdekel, hogy melyik film kap Oscar-t és melyik nem. Szerintem ezzel a díjjal nem lehet lemérni a színészek tehetségét. Állítólag ez is megtörtént események alapján dolgozták fel. Az ilyen dolgokkal nem szabad játszani, mert csúnyán megütheti a bokáját az ember... Még jobban megrázza az embert egy film , ha úgy nézi, hogy "megtörtént események alapján készült..."
Egész film alatt az járt az eszembe, hogy van egy másik ilyen film is. Szerencsére egyik barátnőm kisegített: Gyűlölt másság. Az is igaz történetet dolgoz fel.  
Nem értem, hogy az emberek, miért viselkednek így a másikkal. Nem tehet róla, hogy ő más. Mondjuk nem tudom, hogy én hogy kezelném, ha egy ilyen ember lenne a környezetembe. Eléggé empatikus vagyok szerintem, úgyhogy nem cseszegetném az illetőt.

Szerintem: 10/10
"Miss K"

11:14



Eredeti cím: 11:14
Magyar címe: 11:14
Rendező: Greg Marcks
Évszám: 2003 
Nemzetiség: amerikai / kanadai
Műfaj: krimi / thriller / vígjáték

Tartalom:
Este 11 óra 14 perckor valahol egy amerikai városkában tíz ember sorsa keresztezi egymást. Hogy ez fatális véletlenek egybeesése, vagy egy előre meghatározott végzet beteljesülése, az történetünk szempontjából teljesen mindegy, a lényeg, hogy egy bravúros forgatókönyv (végre!) remek megvalósítását szemlélhetjük, elégedetten. Mindenki szempontjából végignézhetjük annak a bizonyos éjszakának a történéseit. Szereplőink kis sztorikáit sorra egyenként látjuk, egyre több kapcsolódási pontot találva, egyre több összefüggést felfedezve, egészen addig, amíg a kör lassan bezárul. (Tulajdonképpen főhőseink egy-egy ártatlannak induló cselekvési folyamatáról van szó, amely egy bizonyos ponton találkozik a másikéval, és így váratlan fordulatot vesz, míg az egymásra gyakorolt hatásuk végül elképesztő eredményt hoz.)
 
Szerintem: 
Még régen láttam ezt a filmet a TV-ben. Nekem tetszett jól össze lett rakva a történet. Mindennek meg van az oka és a miértje. Azt hisszük, hogy különálló történeteket nézünk, pedig egybe vág az összes valamilyen formában. Így az egész történet váratlan események halmaza lesz. Szeretem ezt a filmet, jól felépített, ügyes krimi. Néztem is, hogy "komédia" kategóriába besorolva, hát igen vannak benne abszurd helyzetek, amin már csak röhögni lehet, például a benzinkutas jelenet. Szeretem az ilyen idősíkokban ugráló filmeket.

Szerintem: 10/10
"Miss K"

2011. június 14., kedd

Halloween



Eredeti cím: Rob Zombie's Halloween
Magyar címe: Halloween
Rendező: Rob Zombie
Évszám: 2007  
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror

Tartalom:
Michael Myers 15 év után kiszabadul az elmegyógyintézetből, és elindul szülővárosába megkeresni kishúgát. A kérdés csak az, ki ér oda előbb? Ő, vagy kezelőorvosa és a seriff, hogy megállítsák?

Szerintem:
Eléggé meglepett, hogy 109 perces, az meg még jobban, hogy ez nem is remake, hanem 15 évvel később játszódik és más a története is. Őszintén mondom engem az sem vonzott anno, hogy "Halloween" és "Rob Zombie". De most kíváncsivá tett a történet.
Az eleje tipikus rosszéletű amerikaiakat mutat be, akik a koszba, mocsokba élnek, igénytelen fráter férj, házsártos kurva szerepbe az anyuka, kisbaba bömböl, káromkodások tömtelege. 
És mily véletlen, hogy ebben a filmben is Sheri Moon Zombie játszik?! Ha-ha! TV-be természetesen egy Lugosi Béla film, megy, mi más is lenne?! :-) Márcsak ilyen ez a Halloween! Az első 1978-as Halloween-ba "A dolog" című filmet nézték. 
Igen ez a film is csak azt mutatja be, hogy a kis Mike Myers, hogyan kapott rá a gyilkolásra. Mind általában a gyilkosok/sorozatgyilkosok többsége is kicsiben kezdi (lásd: kiállatok) utána pedig nagy vadra tér (lásd: ember). Ez nem volt másképpen most sem. Ha úgy vesszük ez a film az előzményeket is megmutatja. Hármas gyilkosságért 17 év elmegyógyintézet? Kicsit kevés, nem? ...még egy kis kitér: még Danny Trejo is feltűnik a színen. Csak jó pár dolgot nem értek, de lehet végére kiderül minden. Az is meglehet, hogy semmi összefüggést nem kellene keresnem eközött és a többi Halloween között.
53. percnél csak kiderül, hogy tényleg remake. Elég részletesen elmondja az előzményeket, ami dobott a dolgokon. úgyhogy már teljesen tiszta a kép. De a káromkodások, ronda beszédek lehúzták nálam a filmet. Azért szerintem nem a káromkodásban kellene megjelennie a "modernizált" dolgoknak... ezzel nem azt akartam mondani, hogy én nem szoktam káromkodni, de ez.... Azért jócskán vannak eltérések az eredetit illetően. ...és mindjárt jön valami nagyokos duma!
A kisfiút alakító, Daeg Faerch jól játszotta az idegbeteg szerepet. Felnőtt korára eléggé megemberesedett Michael. Lehet tényleg semmi összefüggést nem kell keresni a két film között... Most jutott eszembe, hogy Daeg Faerch volt az, akit Will Smith feldobott az égbe a "Hancock" című filmben... 
Micheal maszkja meg sokkal jobb lett mint az eredeti, kicsit koszos, kicsit véres és kicsit összevarrott....

Szerintem: 4.5/10
"Miss K"

2011. június 12., vasárnap

Hacsi, a leghűségesebb barát



Eredeti cím: Hachiko, a Dog's Story
Magyar címe: Hacsi, a leghűségesebb barát
Rendező: Lasse Hallstörm
Évszám: 2009 
Nemzetiség: amerikai/ brit
Műfaj: dráma 

Tartalom:
Amikor Parker professzor egy napon a munkából hazafelé egy gazdátlan kutyakölyköt talál a pályaudvaron, még nem sejti, hogy egy rendkívüli barátság veszi kezdetét. Bár felesége csak vonakodva fogadja be a kis japán akita kutyát, Parker szívét rögtön meghódítja Hacsi. A vidám kutyus hamarosan minden reggel elkíséri a professzort a pályaudvarra, majd minden este elé megy. Egy nap azonban Hacsi hiába várja gazdája visszatértét...

Szerintem:
Imádom a kutyákat. Szeretem a kutyás filmeket, de mindig összeszorul a szívem, mikor erre a filmre gondolok. Egyszerűen bámulatos, hogy egy kis állat mennyire hűséges tud lenni. Egyátalán nem szoktam filmeken sírni, de ez a film, amin elsírom magam. Másik ilyen film a "Marley és én" Jennifer Aniston-nal. Tényleg a kutya a világ leghűségesebb barátja!Hozzá teszem ez is igaz történet, altalában mindig ezek a legmegrázóbb történetek.
Aki még nem hallot Hacsiko-ról, az itt olvashat bővebben róla: kattintás.

Szerintem: 10/10
"Miss K"

Megtört ölelések



Eredeti cím: Los abrazos rotos
Magyar címe: Megtört ölelések
Rendező: Pedro Almodóvar
Évszám: 2009 
Nemzetiség: spanyol 
Műfaj: dráma 

Tartalom:
Egy férfi, két személyiség. Harry Caine történeteket, forgatókönyveket ír. Eredeti neve azonban Mateo Blanco, ilyen néven filmeket rendez. 14 évvel ezelőtt egy szörnyű autóbaleset áldozataként elveszítette a látását és élete szerelmét is, Lenát. Amikor nem rendez, olyan képzetekkel próbálja túlélni sorsát, hogy Mateo Blanco 14 évvel ezelőtt meghalt imádottjával, Lenával együtt.

Szerintem:
Mint ahogy említettem szeretem a spanyol filmeket, ha Almodóvar rendezte és Penelopé Cruz játszik benne azt meg főleg! Örültem, hogy ismét egy filmes filmben sikerült bele botlanom. Szeretem, amikor picit bekukkanthatunk a kulisszák mögé, hogy hogyan is élhet egy író vagy rendező. Kamerás gyerek, aki próbál apja kedvében járni, hogy leleplező filmeket csinál Penelopé-t. De az apja meg egy paraszt.
Ez egy sima dráma, semmiféle művész film jellege nincsen, szerintem.
Mondjuk azt furcsálltam,hogy tengerparton ők kabátba vannak, fúj a szél és a többi ember pedig fürdőruhába van.

Szerintem. 9/10
"Miss K

2011. június 10., péntek

Rejtély



Eredeti cím: Caché / Hidden
Magyar címe: Rejtély
Rendező: Michael Haneke
Évszám: 2005 
Nemzetiség: német / osztrák / francia
Műfaj: dráma / misztikus / thriller

Tartalom:
Georges Laurent egy tévében futó irodalmi szemle műsorának a házigazdája. Mindene megvan, amire egy magafajta, középkorú férfi vágyhat: egy csodás feleség, Anne; régi, hűséges barátok; kiegyensúlyozott életvitel. Ám egy nap nem várt csomag érkezik a részére. A különös küldemény olyan videokazettát tartalmaz, amelyet az utcán titokban róluk készítettek, valamint homályos jelentésű, figyelmeztető rajzocskákat. Georges-nak ötlete sincs, ki küldhette a csomagot, mindenesetre nagyon rossz érzése támad. És joggal, mivel a kazetták sorra csak érkeznek, és egyre személyesebb jeleneteket mutatnak az életükből. Nagyon úgy tűnik, hogy az ismeretlen feladó tisztában van minden egyes percükkel. Georges egyre inkább érzi, hogy az üzenetek valódi fenyegetést jelentenek őrá és családjára nézve, ám mikor a rendőrséghez fordul segítségért, azok elutasítják a kérését...

Szerintem:
Már rég írtam volna erről a filmről, de hát a lustaság. Meg úgy igazán az első 15 percbe azt sem tudtam, hogy miről van szó, úgyhogy újra neki veselkedtem a dolgoknak.  117 perc néha hosszúnak tűnik, mikor kedved sincsen filmet nézni. De ahogy így másodikra neki álltam megnézni már érdekesebbnek tűnt. Így a 17. perctől kezd érdekesebb kezd lenni a film. A 20. percnél meg csak néztem, hogy mi a fene van, mert nem számítottam semmi ilyen dologra, teljesen nem illik bele a filmbe ez a dolog. 24. perctől kezdett nyomasztóvá válni a film. Ez a film is ketté osztja a közönséget, valaki azt mondja szenzációs valaki pedig nem érti és elásná a föld alá. Pedig még negyed annyira sem durva, elvont, mint a "Funny Games" vagy a "Fehér szalag" című filmek! Kezd egyre érdekesebb lenni ez a film. Haneke jó rendező és író. Nem köntörfalaz, megírja, megrendezi.Egy-egy nem oda illő képsor összezavarja az embert, de természetesen jobb esetben a végén kiderül, hogy mi is volt az. Már másfél órája nézem és eddig 2 zavaró képkocka volt benne, amit nem tudok hová tenni, nem értem, de majd ez is kiderül ... 
Jó történet , jó rendezés, jó színészek, jó film.

Szerintem: 10/10
"Miss K"

Haláli hullák hajnala



Eredeti cím: Shaun of the Dead
Magyar címe: Haláli hullák hajnala
Rendező: Edgar Wright
Évszám: 2004 
Nemzetiség: brit
Műfaj: vígjáték / horror

Tartalom:
Shaun élete nem úgy alakul, mint az elvárható: Ed nevű síkhülye, naplopó haverjával él együtt; a TV-boltban, ahol dolgozik, semmibe veszik; barátnője, Liz pedig nem tudja tovább elviselni azt a nihilt, amely minden este a Winchester nevű kocsmába hajtja őket. És mintha ez nem lenne elég, még a zombik is ellepik Londont. Shaun-ra tehát nem más feladat vár, mint hogy megmentse anyját mostohaapja zombi karjai (fogai) közül, s hogy előbb érjen oda a barátnőjéhez és tegye rendbe a kapcsolatukat, mint hogy az élőhalottak megkostólnák. Mellesleg pedig ott írtsa a társaival a rosszfiúkat, ahol érik. A végállomás pedig mi más lehetne, mint szeretett kocsmájuk, a Winchester.

Szerintem:
Egyik barátom mondta még régebben, hogy nézzem meg ezt a filmet, hát most kerítettem rá sort, amúgy is szeretem Simon Pegg angol színészt. Szent egek és még Dylan Moran is játszik benne! Ez már csak eszement jó lehet! :-) Azért Angliának is meg van a maga kis hangulata. Tipikus házak, gyerekek, emberek. Buszos szitu is kész van, munkahelyi még csak kezdetleges! :-D Végül is, alig feltűnő, hogy katonai kocsik mennek mindenfelé! Tetszett ötletes volt. Ilyennek kell lennie egy vígjátéknak! Az egész másfél óra lekötött. Néha olyan buta megoldások voltak: kenyér piritót neki dobni a zombi fejének?! Bakelit -lemez irtás zombik ellen. Ne, már!   :-DD

Szerintem: 10/10
"Miss K"

2011. június 9., csütörtök

A romok



Eredeti cím: The Ruins
Magyar címe: A romok
Rendező: Carter Smith
Évszám: 2008
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror / thriller 

Tartalom:
 Egy baráti társaság, négy amerikai turista és egy német utazó Mexikóba érkezik turistaként. A kellemes láblógatást hirtelen rémálommá válik, miután egy csapat archeológus megbolygatja a romok alatt szunnyadó gonoszt. A maja időkben emberáldozatokat mutattak be itt, és úgy tűnik ez napjainkban is megismétlődik. Főhőseink kénytelenek megküzdeni az életükért.

Szerintem:
Kicsit tartottam ettől a filmtől, mert jóformán semmit, de semmit nem tudtam róla! Úgy meg azért elég érdekes filmet nézni, hogy még a történetet sem tudod. Volt egy furcsa érzésem, hogy 20 percbe bele sűrítem az egész filmet másfél óra helyett. Kár, hogy nem tudok spanyolul. "Dinero", "de nada", "gracias" szavakat megértettem. Meg kellene tanulnom! Sőt ebbe még németül is beszéltek "Danke Schön!" Úgyhogy ez elég egy nemzetközi film. Mivel a film negyedénél sejted, hogy mi van ezért kicsit unalmas, én 23. perctől kezdve pörgetem, itt a 42.-nél még történik valami, de szerintem 20 perc alatt így is végzek... és szívás, hogy az épület tetejéről nem tudsz lemenni akármit is csinálsz! Szerintem ez is egyszer nézhető kategória... még jó, hogy itthon nézem és tudok pörgetni, de ez a film is a kukába landol...Végül is nem volt olyan rossz, mert az utolsó 20-15 percnél kezdett számomra izgalmas lenni. De akkor is marad egy tinihorror. Azért a végére vártam valami olyant, hogy "3 évvel később" vagy valami ilyesmit.

Szerintem: 4.5/10
"Miss K"

A nő kétszer



Eredeti cím: Sliding Doors
Magyar címe: A nő kétszer
Rendező: Peter Howitt
Évszám: 1999
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma 

Tartalom:
Mi lenne, ha tényleg léteznének párhuzamos világok? Mondjuk Helen a szokásosnál hamarabb ér haza, mert kirúgják, és szerelmét, Gerryt ágyban találja barátnőjével. Szakítás, új élet. Ha viszont később érkezik - mert lekési a metrót, kirabolják és kórházba kerül -, Gerryt a zuhanyozóban találja, és minden megy a maga útján. Ilyen véletleneken múlik az életünk?

Szerintem:
Másfél éve láttam már ezt a filmet egyszer, de úgy gondoltam megnézem újra. Szeretem az ilyen párhuzamos típusú filmeket.Minden mondatnak, minden mozdulatnak jelentősége van. Mi lett volna ha ki sem rúgják a munkahelyéről? Mi lett volna, ha pár másodperccel később ér oda. A jó öreg "mi lett volna, ha...", ami mindenkinek megfordul a  fejében. Miután megtörténtek a minimális eltérések utána már két történetet nézhetünk végig. Végén pedig Dido - Thank You című dala szól.

"- Fel a fejjel! Tudja mit mondanak Monthy Python-ék?
- Senki  sem számít a spanyol inkvizicióra"

Szerintem: 7/10
"Miss K"

Super Size Me - McDagadsz



Eredeti cím: Super Size Me
Magyar címe: Super Size Me - McDagadsz
Rendező: Morgan Spurlock
Évszám: 2004
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dokumentumfilm 

Tartalom:
Miért olyan kövérek az amerikaiak? A filmből gunyorosan, hamburgerrel a kézben kaphatjuk meg a magyarázatot - a produkció betekintést nyújt Amerika gyorséttermeinek legális, financiális és fizikai költségeibe. Morgan Spurlock rendező útra kelt, és 20 amerikai városban - beleértve Houstont, Amerika "legkövérebb városát" - készített interjút szakértőkkel. Kifaggatta a szövetségi közegészségügyi szolgálat vezetőjét, a gyermekélelmezésben dolgozó szakácsokat, a törvényhozókat és azokat a hatóságokat, amelyek részt vesznek a kutatásban, hogy véleményeket gyűjtsön a túlzott derékbőségről.

Szerintem:
Sok ember nem szereti a dokumentumfilmeket. Dokumentumfilmek a szín tiszta valóságot mutatják. Az emberek pedig inkább vannak egy képzeletbeli világba, ahol nem lehet baj, nem érheti őket semmi atrocitás. Igen is jók a dokumentumfilmek, mert tényleg a valóságot mutatják meg és közel sem olyan egyszerű elkészíteni, mint egy hollywood-i kasszasikert. Itt minden időbe telik, mindennek jelentősége van.
Super Size Me is a valóságot mutatja, amiből meg tudhatjuk, hogy milyen komolyabb problémáink lehetnek a túlsúlyon kívül a McDonald's-os ételtől. Mindenki tudja, hogy a gyorséttermi ételek egészségtelenek, de még is esszük. Most én is megennék egy sajtburgert! :-)

Szerintem: 10/10
"Miss K"