2011. július 30., szombat

A hitetlen


Eredeti cím: The Believer
Magyar címe: A hitetlen
Rendező: Henry Bean
Évszám: 2001
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0247199 (7.3/10)

Tartalom:
Danny Balint egy szélsőségesen rasszista skinhead-banda tagja, aki társai közül talán a legradikálisabban fogalmazza meg antiszemita nézeteit. Hamarosan a szekta egyik kulcsfigurája, hangadója lesz, aki úgy gondolja, hogy a banda két vezetője, Curtis és Lina nem eléggé szorgalmazza a határozott fellépést az ellenséggel szemben. Curtis-ék azt a nézetet vallják, hogy az amerikai zsidók kulturális beilleszkedés iránti mérhetetlen vágya hosszú távon a saját pusztulásukhoz vezet, de Danny szerint ez kevés: tenni is kell azért, hogy fogyatkozzon a zsidók száma. Senkinek még csak meg sem fordul a fejében, hogy Danny súlyos titkot őriz: ő maga is zsidó származású, aki valaha egy héber iskola egyik legjobb tanulója volt, mielőtt túl sok kérdés fogalmazódott meg benne a Tóra és az Ótestamentum tanításaival kapcsolatban. Danny csalódottságában és dühében kezdte tanulmányozni a neonáci mozgalmak filozófiáját, és így került a másik oldalra. Múltja azonban nem maradhat örökké titokban. Amint bajtársai tudomást szereznek Danny származásáról, a fiú kénytelen szembesülni saját elvakult elveinek borzalmaival. Önmaga lett az általa gerjesztett ellenségkép megtestesítője!

Szerintem:
Állítólag ez a film igaz történet alapján készült. Akár tényleg meg is történhetett volna. Magamat sem tudom, hogy hogyan akadtam erre a filmre. A film bemutatóját németül néztem érdekesnek tűnt, ugyanakkor hihetetlennek, hogy ez megtörtént volna. De ez is olyan, hogy bárkivel előfordulhat.
Gondoltam megnézem egybe a filmet és utána vetem papírra gondolataim. A filmből azt is megtudtam,hogy a "Bálint" egy német név, ennek utána is néztem, de ez hülyeség, mert latin eredetű. Komolyan nem tudom, hogy mit is mondjak erről a filmről. Ahogy olvastam pár hozzászólást nem tetszik neki a film. Szerintem jó volt. Vannak ilyen zsidók is, akik próbálják tagadni, megvetni múltjukat vagy amit éppen a média, bármi más rájuk aggat. Talán azért is lett "A hitetlen" a film címe, mert Danny szakítani, megtagadni sem tudta a múltját és mindig azzal takarózott, hogy "ismerd meg az ellenséged". Maga a film is ellentétes, hiszen zsidó-náci. Ezt a két szót kötőjellel olvasni is furcsa, mert az emberek ilyen túl gyakran nem hallanak.
Sokan mondják, hogy ez a film zsidó propagandafilm. Ryan Gosling-nak pedig rossz magyar hangot adtak... szerintem! Mindenki nézze meg! Érdemes!


Szerintem: 10/10
"Miss K

Poltergeist - A kopogó szellem


Eredeti cím: Poltergeist
Magyar címe: Poltergeist - A kopogó szellem
Rendező: Tobe Hooper
Évszám: 1982
Nemzetiség: amerikai
Műfaj:  horror

Tartalom:
Egy fiatal család otthonát - amely egy hajdani temető felett épült - barátságtalan szellemek szállják meg, s elrabolják kislányukat.

Szerintem:
Be kell vallanom félek a szellemes filmektől, de erre kiskorom óta kíváncsi voltam. Jött az alkalom, hogy megnézzem. Eddig tapasztalataim alapján a régi horror és thriller stílusú alkotások messze verik még mindig a maiakat (pl. Ördögűző). . 
Megmondjam őszintén: kicsit féltem bele kezdeni a közel két órás filmbe. Félek a szellemes filmektől, már a "Paranormal Activity"-n is megijedtem, gyakorlatilag tényleg semmi ijesztő nem volt a filmben. Csak a tudat, hogy van ott valamiés nem tudsz ellene semmit sem tenni, Ő lát téged, de te nem tudod, hogy Ő hol van. Számomra ijesztő! Tipikus csendes kisvárosban játszódnak a történések, ahol semmi sem történik. Ez a megszokott. A zene az elején kicsit idegesített. Kisfiú felmászik a fára, ami kicsit ijesztően néz ki, mintha egy Tim Burton film egyik kelléke lenne. Olyan viharfelhők jönnek az égbolton, mint amit az elmúlt hetekben tapasztalhattunk itthon. Akárki, akármit mondd a bohócok, akkor is félelmetesek. A szülők pedig elég rendesen betéptek. Nem hiszem el, hogy a gyerekek erre a hangzavarra nem ébredtek fel. Tipikus konyhai jelenet szellemes filmekben: székek szétpakolva, anyuka megkérdezi gyermekét, hogy ő volt-e, akárcsak a "Hatodik érzék" című filmben (mondjuk ott a fiók kihúzogatós jelenet volt és a ott a "kerestél valamit? kérdést tette fel Toni Colette). A kisfiút elragadja a fa, a kislányt pedig beszippantja a szellemvilág. Megérkeznek a szellemvadászok a házba és rögtön a bohóccal kerülnek szembe a szoba közepén az ágyon ülve, mikor kinyítják a szoba ajtaját. ...és megkezdődik a szellemvadászat, háztisztítás. .
Jeleneteket nagyon jól voltak kivitelezték, ahhoz képest, hogy majdnem 30 éves film. Kutyust jól beidomították. Végül is nem volt parás a film, mint ahogy én gondoltam! Nem voltak benne unalmas jelenetek. A tévé maga a gonosz!


Szerintem: 8.5/10
"Miss K"

2011. július 29., péntek

Csapd le Chipet!


Eredeti cím: The Ex
Magyar címe: Csapd le Chipet
Rendező: Jesse Peretz
Évszám: 2005
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: vígjáték / romantikus

Tartalom:
Tom Reilly nem a törtető karrierista mintapéldánya. Nem is ő a kenyérkereső a családban, hanem szerető felesége, a bájos - de ügyvédként könyörtelen - Sofia. Ám mikor első gyermekük megszületik, Sofia elhatározza, hogy főállású anyuka lesz, aki egész nap otthon van a kicsivel; így hát Tomnak nem marad más választása: ha el akarja tartani szeretteit, a sarkára kell állnia. Balszerencséjére hamarosan kirúgják new york-i állásából, és kénytelen lesz apósával dolgozni Sofia ohioi szülővárosában. Tom hamarosan konfliktusba keveredik az új kollégákkal; leginkább a felháborító viselkedésű, tolókocsis Chippel, aki még mindig viszonzatlan szerelmet táplál Sofia iránt, akivel egy gimibe jártak... A pokolba vezető út is csupa jószándékkal van kikövezve, tartja a mondás. A jó szándék helyett inkább a józan észre kéne hallgatnia Tomnak és Sofiának, és végre visszatérni ahhoz, amit jól csinálnak - még mielőtt tökéletes családjuk megszenvedné a tök(él)etlenkedést.

Szerintem:
Gondoltam, ha már a TV-be megy ez a film megnézem, mivel Amanda Peet-et és Zack Braffet. Az utóbb megemlített színész a "Dokik" című sorozatból, míg Jason Bateman, pedig "Az ítélet: család"-ból lehet ismerős.
Tom megtudja, hogy felesége gyereket vár. Előléptetés elött áll és de elveszti a munkáját. Mivel el kell tartania valakinek a családot ezért munkát kell keresnie. Apósa reklám cégénél kénytelen munkát vállalni. Mikor szembesül a ténnyel, hogy volt feleésge pasijával kell együtt dolgoznia, aki ráadásul tolószékes. Nem csak vele, hanem kollégaival is összetűzésbe kerül. Ekkor kezdődik meg a harc. Nem tudok többet írni erről a filmről. Röhögtem párat aztán ennyi volt. Nem kötött annyira le.
Egyszer nézhető kis film. Nem voltam annyira elájulva tőle. Sorozataik jobbak, mind a két színésznek. De nem volt vétek összeereszteni őket!

Szerintem: 5/10
"Miss K"

2011. július 27., szerda

Hard Candy



Eredeti cím: Hard Candy
Magyar címe: Cukorfalat
Rendező: David Slade
Évszám: 2005
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / dráma

Tartalom:
Hayley egy szép és vonzó 14 éves kamaszlány, aki kortársaihoz hasonlóan, sokat lóg az interneten. Egy chat-szobában megismerkedik Jeff-fel, a 32 éves fotóssal, és pár hét levelezés után találkoznak egy kávézóban. A kialakulóban lévő vonzalmat a személyes találkozás csak megerősíti, és bár érzi, hogy a tűzzel játszik, Hayley beül a nála jóval idősebb Jeff kocsijába, és elmegy vele a férfi házába. A Los Angeles dombjai között meghúzódó villa falait tinédzserlányokról készült provokatív fotók borítják, és Hayley-nek nem lehet kétsége afelől, hogy férfi vonzalma nem konkrétan neki szól, hanem a kiskorú lányok iránt érzett pedofil vágy hajtja. Jeff itatni kezdi a lányt, és pár pohár után már forr körülöttük a levegő. A férfi egyre különösebben viselkedik, és egyre agresszívabbá válik, amikor a lány vetkőzni kezd, hogy fotókat készítsen róla. Ám néhány pillanattal később Jeff előtt elhomályosul a világ, és elvágódik a földön. Amikor magához tér, nem tud megmozdulni. Egy székhez van kikötözve és Hayley-vel néz farkasszemet. Folytatódik a macska-egér játék, de most már vérre menő harccá válva. Átlépték a határt, és nincsen visszaút. A lány meg akarja akadályozni, hogy a férfi valaha is molesztálhasson egy gyereklányt. Csak egy kés és egy jéggel teli zacskó kell hozzá.

Szerintem:
Megakartam nézni a "Döglött akták" című bűnügyi sorozat mostani epizódját és helyette erre a filmre bukkantam.. A plakátja is nagyon megtetszett. A főszereplőlány, Ellen Page ismerős volt nekem a "Juno" és az "Eredet" című alkotásokból volt ismerős.
Az internet használat nem új keletű dolog főleg 2011-ben nem. Mindenki használja még az is akinek talán nem kellene, mert tudtán kívül bajba sodorja magát, mint Hayley a 14 éves lány. Egyátalán fel nem fogom, hogy egy 14 éves lánynak hogyan fordul meg a fejébe, hogy egy 32 éves pasival találkozzon. A fiatal lány és a férfi találkoznak is egy kávézóban, ahogy a kávét szürcsölik, megy át a kamera az egyik arcról a másikra miközben beszélgetnek, pár pillanatra el lehet kapni a falon egy szórólapot egy eltűnt lányról. A lány idióta érvei, hogy felmenjen a pasihoz. Miközben mennek fel a Hollywood-i hegyek közé, úgy néz ki, mintha fél pillanatra a kocsiba a lány észbe kap, hogy valójában mint is csinál. A lakás tipikusan úgy néz ki, mintha egy IKEA reklámot látnánk. Ahol túl nagy a rend, ott mindig van valami takargatnivaló! A lány nyomulása, érettnek tűnő beszéde kicsit idegesítő. Iszogatnak, beszélgetnek, megkezdődik a fotózás, Jeff rosszul van, összeesik. Mikor felébred egy székhez kötve találja magát. A film igazán most kezd izgalmas lenni, mikor az üldözőből lesz üldözött. Cseles a kis csaj, mindent jól kitervelt előre.  A férfi továbbra is hajtogatja a saját igazát, hogy semmi köze a pedofíliához.A végén a Piroskás motívum tetszett. "Nem én voltam, nem vagyok bűnös, én ártatlan vagyok". Amint elkezdődik a macska-egér játék mindkét fél próbál pszichológiailag hatni a másikra verbálisan.
Innentől szerintem jobb ha nem mondok semmit. Mindenki nézze meg maga! Jó színészi alakítás, jó rendezés. Nem várt fordulatok. A csaj idegesítő, hogy ennyit okoskodik 14 éves létére. Nagyon ütős a film! Inkább pszichothriller-nek mondanám, mint sima thrillernek.

Szerintem: 9/10
"Miss K"

2011. július 25., hétfő

Majd meghalnak Mandy Lane-ért

 

Eredeti cím: All the Boys Love Mandy Lane
Magyar címe: Majd meghalnak Mandy Lane-ért
Rendező: Jonathan Levine
Évszám: 2007
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / horror / misztikus

Tartalom:
Mandy Lane vaskos férfivágyakat ébreszt. Mivel még csak egy szégyenlős kamasz, nehezen birkózik meg a rá irányuló figyelemmel, pláne, hogy hétvégi kirándulásra indul epekedő osztálytársaival. A feszengősen induló közös programról Mandy már jó előre a legrosszabbakat gondolja, ám a történések még a legvadabb képzelgéseit is felülmúlják: hódolói szép lassan és véresen hullani kezdenek. A brutális gyilkosságok mögött egyetlen közös pont van: Mandy.
 
Szerintem:
Valami kis könnyed, egyszer nézhető, buta tinihorrorra vágytam. Máskor is láttam ennek a filmnek a címét, gondoltam meglesem. Előtte olvastam pár kommentet és eléggé lehúzták, talán 10 hozzászólásból egy valakinek tetszett.
Akkor nézzük: Mandy Lane egy egyszerű lány, teljesen átlagos, semmiből nem tűnik ki a többiek közül. csak éppen abban különbözik, hogy hullanak körülötte az emberek. Az elején még izgalmas is, ahogy Mandy megy a folyosón és mindenki utána néz, itt gondolja azt az ember, hogy ebből még lehet valami, de a lány túl átlagos. A medencés jelenet is jól volt megcsinálva, uténa, mintha elcsépelték volna az egészet. A zenei aláfestés eléggé hasonlított nekem valamelyik filmre. Leállítottam a filmet, megy a fejembe a zene, de nem tudom mihez kapcsolni, pedig tudom, hogy mire hasonlít. Fórumozók szavaival élve eddig: borzalmas egy film! De a gyerek sörös sapija bejött! **** meg ebbe vizikígyó van! Bele is tekertem 3 percet...áááá! Jézusom! Azért megnyugodtam, hogy nem csak pasikat ölnek a filmben. Címe alapján azt lehet hinni. Vontatott, unalmas, de érdekel a vége! Mondjuk teljesen érhető, hogy a csaj nem csapja le magáról a tapló pasikat, hiszen úgy is meghalnak! Tipikus pszichopaták (lásd: Sikoly - vége, Billy és Stu)
A főszereplő csaj monoton módon mondja a szöveget, abszolút nem volt hiteles és a többi színész sem. A vége felé a zene is eszembe jutott: "Banged Up Abroad" dokumentumfilmben szokták játszani, legalábbis ahhoz hasonlót. Továbbá unalmas, kiszámítható. Negyed annyira sem jó, mint ahogy kezdődik... (az első 5 percre gondolok...). Inkább ne nézd meg! Csak ha nagyon unatkozol!

Szerintem: 4/10
"Miss K"

2011. július 24., vasárnap

Időbűnök


Eredeti cím: Los Cronocrímenes
Magyar címe: Időbűnök
Rendező: Nacho Vigalondo
Évszám: 2007
Nemzetiség: spanyol
Műfaj: sci-fi / krimi / dráma

Tartalom:
Miután a nyaralójához közeli erdőben megpillant egy meztelen nőt, Hector nyomozni kezd, ám nemsokára egy fegyveres idegen támad rá, és menekülnie kell. Hamarosan kiderül, hogy nincs menekvés: a nyomok Hector saját közelmúltjába vezetnek...

Szerintem:
Még tavaly egyik barátom ajánlotta ezt a filmet. Nem vártam tőle semmit, mert még a történetnek sem néztem utána, de ez abszolút nem probléma, mert így még izgalmasabb volt végig nézni. A minap eszembe jutott megint ez a film, alig vártam, hogy ismét megnézzem.
Végül is azt nem írhatom le, hogy két középkorú házaspár nyaralni megy a weekend-házukba és furcsa eseményekre lesz figyelmes a kedves férj? De mégis leírhatom, de ettől még nem lesz érdekes a sztori. Nehéz erről a filmről írni. Nehéz erről a filmről írni, hogy le ne löjük a végét, közepét, elejét. Ott tartottam, hogy Hector, a főszereplő különös dolgokra lesz figyelmes: különös hívások, egy maszkos férfi és egy meztelen nő. Mi a teendő ilyenkor? Elmegy a feleség egy kicsit autóval a vérosba, addig hősünk elmegy megnézni, hogy mi történik, megsebesül, menekülnie kell... és most kezdődnek igazán az események. Egyre jobban bonyolódnak a dolgok, sőt még Hector sem tudja, hogy ő  most az üldöző vagy az üldözött?
De mint tudjuk a spanyolok kitesznek magukért, ha filmekről van szó (például: Rec, 31. kilométer). Most sem csalódtam bennük. Ez a nemzet is bizonyította, hogy tud jó filmeket alkotni, még kis költségvetés mellett is. Mint tudjuk az amerikaiak már el is kezdték másolni a spanyol filmeket. Őszintén meg mondom én először azt hittem, hogy ez a film francia, meglepődtem, mikor olvastam a spanyol neveket. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a remek filmet! Szeressük a spanyolokat! :-)


Szerintem: 10/10
"Miss K"

Anyai megszállottság

nincs plakát
Eredeti cím: Locked Away
Magyar címe: Anyai megszállottság
Rendező: Doug Campbell
Évszám: 2010
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: dráma / thriller

Tartalom:
A felsőéves gimnazista, Taylin és barátja Kevin rájönnek, hogy szülői örömök elé néznek. A lány először anyjához fordul, aki azt javasolja, hogy adják örökbe a gyermeket, ám a kétségbeesett fiatalok Chloe, az iskolai tanácsadó segítségét kérik. Kiderül, hogy Chloe már jó ideje gyermeket szeretne, és bármire képes lenne a megszerzéséért.

Szerintem:
Ahogy megláttam a film címét utána szerettem volna nézni a legnagyobb filmes portálon, de nem találtam semmit, még plakátot sem, ezlrt nem szerepel kép a mostani filmről. Thrillernek volt megnevezve, el is indítottam. Kicsit gyanús volt, mert a "Movies24" csatornáról lett felvéve, az meg kb. olyan, mintha a "Film+" adót néznéd. Nem sok reményt fűztem a filmhez. Reméltem, hogy kibírok 89 percet, hogy megnézzem a filmet. De úgy érzem, hogy ez egy zs kategóriás **** film lesz. (ronda szavakat nem akarok írni, eddig sem használtam (azt hiszem) most sem fogok). 
Már maga a történet alapján is inkább drámának mondanám, mint thriller-nek, de még bármi kisülhet belőle. Mint tudja mindenki, a nők bármire képesek, hogy gyerekük legyen vagy ne legyen. A színészek alapból B-kategóriások. A szinkron néhol elcsúszik így  a film is elveszti a hangulatát, ami még jó is lehet/lehetne. Adott egy önfejű 18 éves lány, aki teherbe esett és nem tud józanul gondolkozni és egy anya, aki korán szült, megpróbálja lányát tanácsokkal ellátni. De ilyenkor nem hallgatnak a gyerekek a szülőkre. Ráadásul beköltözik a pasijához, majd a nődokija megkavarja a dolgokat és hozzá költözik. Két hét után egy vad idegenhez, aki csak a gyerekét akarja?! Hiszen olyan sok gyereket próbált magához édesgetni így, hogy a jóhiszemű anyákat beetette. Iszonyat befolyásolhatóak a tinédzserek, aki egy kicsit is kedves velük! Végül a csajszi észbe kap.... még úgy mondd időben, hogy még is anyucira kellett volna hallgatni. A nők kegyetlenek bírnak lenni, főleg ha egy gyerek is van a történetben. "-Ajándékot hoztam! Creed CD .... kedvenc könyveid. "-Honnan tudod, hogy miket szeretek? -Oh, fent van a Facebook-on!"   No Comment... A filmnek nagyon egyszerűen és kiszámíthatóan lett vége, de egy ilyen történetből kb csak ezt lehetett kihozni.
Végül is nem volt olyan rossz. Óvakodj a mézesmázos emberektől, mert biztos, hogy forralnak valamit

Szerintem: 5.5/10
"Miss K"

Schmidt története


Eredeti cím: About Schmidt
Magyar címe: Schmidt története
Rendező: Alexander Payne
Évszám: 2002
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: dráma

Tartalom:
Warren Schmidt egyhangúan csordogáló életébe egyszerre ütnek be a nagy tragédiák. Kezdetnek nyugdíjazzák a munkahelyén, ahol egész életén keresztül dolgozott, és mivel úgy érzi, hogy idő előtt szabadultak meg tőle, meglehetősen rosszul érinti a dolog. Kiderül, hogy egyetlen lánya, Jeannie hozzá akar menni egy balfácánhoz. Mindennek tetejébe 42 évnyi házasság után egyik napról a másikra elveszíti feleségét. Állás, feleség és család nélkül Warren kétségbeesetten próbál valami célt találni tökéletesen kiüresedett életének. Úgy dönt, hogy felkutatja gyökereit Nebraskában, és azzal a lakóbusszal indul neki az útnak, amit feleségével arra tartogattak, hogy egyszer beutazzák vele az országot.

Szerintem:
Mikor megláttam, hogy Jack Nicholson játszik a főszerepet, mondom ezt meg kell nézni. A történetét sem tudtam. " Ki nevel a végén?" és "Lesz ez még így sem" című filmjei is tetszettek, pedig lehurrogták őket. Ezért ehhez a filmhez is pozitívan álltam hozzá. Szeretem Jack Nicholson műveit, hisz nem egyszer bizonyította, hogy egy remek színész. 
Karosszékben nyugisan várni, hogy 5 óra legyen, a munkaidő leteljen és végre mehessünk haza. Az emberek többségének nagy álma, hogy a munkaidőnek vége legyen. De amikor az ember utolsó napja munkahelyén és látja, hogyan múlik az idő, annál nincs rosszabb, mikor felméred, hogy nyugdíjba megyek, munkahelyemnek nincs többé szüksége a munkámra. Patronáló apának sem egyszerű lenni. Új "fiának" írt levél először nehezen megy, de rendesen belelendül. Jó formán a kisfiúnak írja meg sérelmeit, de ugye bár ezt nem küldheti el. Minden egyes levél próbálkozása a munkájával kapcsolatos dolgok kerülnek elő, de aztán elkezd mesélni családjáról. Ismét dühös hangnemet használ, mikor felesége szokásairól vagy éppen lánya leendő férjéről ír. Elmegy feladni a levelet a fiúnak, de mire haza ér feleségét holtan találja. Azt hihetnénk, hogy ennél rosszabb nem jöhet... Ilyenkor barátok próbálják segíteni az embert úton-útfélen. De még sem adja fel, érzi kell valamit kezdeni az életével. ...és így kezdődik meg kalandos útja Nebraskába a lakóbuszon, amit feleségével vettek, hogy felkutassa gyökereit. Talán túl életszaga volt a filmnek, hogy egy ember mit tud csinálni öreg korára, mikor mindent elveszített, de nem adja fel. Megy tovább, tudja, hogy még dolga van a világban! Gondok adódnak rendesen, például főzés, vásárlás, takarítás és akkor jön rá, hogy felesége megcsalta és innen kezd komikussá válni a helyzet. Egy nap betelik a pohár és útra kel.
2002-ben Jack Nicholson megkapta a Golden Globe díjat a legjobb drámai színész kategóriában. Legjobb forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt is megkapták, továbbá Oscar-ra is volt jelöle. Jack Nicholson alakítása, forgatókönyv, rendezés, minden nagyon jó volt. Szerintem a film tetőpontja a családi vacsora. Ez a film szerintem inkább dráma, mint vígjáték.


Szerintem: 7.5/10
"Miss K"

2011. július 23., szombat

Ki nevel a végén?


Eredeti cím: Anger Management
Magyar címe: Ki nevel a végén?
Rendező: Peter Segal
Évszám: 2003
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: vígjáték

Tartalom:
Szegény Dave Buzniknak nemcsak a neve elviselhetetlen, hanem az élete is. Ő az, akit mindenki bánt. Hiába csendes, jóravaló, szelíd fiú, őt alázza meg a sarki fűszeres, őt nem szolgálja ki a repülőn a stewardess, és az ő orra törik be, ha egy egész buszt ér baleset. Még a tetejébe a bírók is pikkelnek rá. Botrányba keveredik, és a bíróság arra ítéli, hogy vegyen részt egy pszichiátriai kezelésen, amelyet a dühkitöréseiket visszafogni képtelen, túlságosan erőszakos emberek számára tartanak. Dave persze hiába tiltakozik, kénytelen bevonulni a dühelvonó kúrára. És ott éri a legnagyobb meglepetés: a tréning vezetője ugyanis olyan erőszakos, goromba, hatalmaskodó fráter, hogy ha éppen nem oktatná a szelídséget, biztosan neki kéne beiratkoznia saját magához...

Szerintem:
Szeretem Jack Nicholson filmjeit. Kicsit elképzelhetetlen volt számomra, hogy Adam Sandler és Jack Nicholson egy filmben. Láttam már ezt a filmet, csak az elejét sosem láttam.
Na jó! Most kapok agybajt: megírtam erről a filmről a véleményem erre kitörlődik! lehet nekem is indulat kezelésre kellene mennem. Ha-ha! :-) Még a legnyugodtabb embereket is fel lehet dühíteni. 100%-ig nyugodt ember nincs, még aki azt mondja, hogy az, az is hazudik. "A szarkazmus a méreg kistestvére!" Aj-aj! :-D Az emberek kiszámíthatatlanok, nem tudod, hogy mitől lesz dühös, mikor, stb. Jack Nicholson mindent megtesz, annak érdekében, hogy Adam Sandler-t kihozza a sodrából. Ez lenne a terápia? Bizony! Sietsz munkába, de valaki utad állja, a forgalomba álló kocsival nem lehet menni, és még az agyturkászod ráakar venni, hogy elénekelj egy hosszú dalt a "West Side Story"-jából. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ki a beteg! A cica-mica ruha tervezésről meg már ne is beszéljünk. Végén egy csattanó várható, ami már az elején kiszúrható, párbeszédből ha az ember figyel. Woody Harrelson, öcsém! :-D Na ez nekem kimaradt, hogy láttam volna. Heather Graham röhögése kikészít!
Nem is mondok többet a filmről. Színészi alakítások nagyon jók leginkább Jack Nicholson, de ezen nem kell meglepődni. Párszor nézhető film, mondjuk úgy évente egyszer :-)


Szerintem: 7.5/10


"Miss K"

2011. július 16., szombat

Álmatlanság


Eredeti cím: Insomnia
Magyar címe: Álmatlanság
Rendező: Christopher Nolan
Évszám: 2002
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: thriller / krimi / dráma

Tartalom:
Dormer detektív és társa, Hap azért utazik az észak-alaszkai városba, hogy egy 17 éves lány gyilkosát megtalálja. A szakmai berkekben nagy hírnévnek örvendő, tapasztalt Dormert kellő tisztelet övezi itt is, helyi kollégája, Ellie Burr nyomozó leplezetlen rajongással követi. Nem tudja, hogy a nagy Dormer ellen egy másik ügy kapcsán éppen eljárás folyik: bizonyítékokkal "bűvészkedett", s a belső ellenőrzés fő tanúja éppen partnere, Hap. Ha beigazolódik a gyanú, az pályája végét jelenti. A profi nyomozó hamar ráakad a tettesre, egy Walter Finch nevű ponyvaíróra, ám amikor rajta akarnak ütni, a ködös tengerparton elmenekül. Lövés dördül, Dormer visszalő, de a golyó Hapet sebezi halálra. Dormer úgy rendezi a terepet, hogy még véletlenül se terelődjön rá a gyanú, hiszen komoly indítéka van. Kisvártatva Finch hívja, egyezséget ajánl: ha Dormer futni hagyja, örökre titok marad, ami a parton történt...

Szerintem:
Cinema mozi magazin rendszeres vásárlója voltam, 14-15 éves lehettem mikor megvettem. Hilary Swank volt az elejét. Már a cím is felkeltette az érdeklődésemet, hogy ezt meg kell nézni. Az is dobott a dolgon, hogy Al Pacino is játszik benne. Mindig is szerettem a filmjeit. De a filmet sajnos pár éve sikerült csak először megnéznem, de abszolút nem csalódtam benne.
Ahogy maga a film kezdődik. A repülő út Alaszka felé egyszerűen csodás felfoghatatlan, hogy ilyen létezik a Világon. Gyönyörű. A nyomozó éppen akkor megy Alaszkába egy gyilkosság után nyomozni, mikor éppen 6 hónapig csak világos van, így 6 napig nem alszik. Mikor a telefonbeszélgetés elkezdődik Al Pacino és Robin Williams között a telefonban. Lehet már tudni, hogy mi lesz a vége, Ugyanakkor tele van meglepetésekkel. Hilary Swank számomra kicsit idegesítő volt, fontoskodó, okoskodó, tenyérbe mászó. 6 nap alvás után már rendesen hallucinál az ember. Jól összeszedett alkotás volt, jó színészekkel, jó történettel és jó rnedezéssel egy nem mindennapi helyszínen!
Robin Williams jó lóra tett ezekkel a thriller-ekkel, de a Mrs. Doubtfire-nél már túl sok volt belőle. Sötétkamra című filmbe is őrültet alakított. Ki gondolná róla, hogy ez egy őrült? Al Pacino meg ahhoz képest, hogy 62 éves volt, mikor ezt a filmet forgatták egész jó kondiba van, jó az is bent van a pakliba, hogy dublőrrel csinálták meg a film 3/4-edét, de nem lényeg. Hilary Swank is jó színésznő, de ebben a nyomozónős szerepben kicsit idegesítő volt. Amikor először láttam nagyon tetszett, most második nézésre picit vesztett a varázsából.

Szerintem: 9/10
"Miss K"

2011. július 14., csütörtök

Videodrome



"A tévé képernyő a retina az elme szemében"


Eredeti cím: Videodrome
Magyar címe: Videodrome
Rendező: David Cronenberg
Évszám: 1983
Nemzetiség: kanada
Műfaj: horror / sci-fi 

Tartalom:
Max Renn, egy kis kábeltévé, a 83-as csatorna elnöke kétségbeesetten próbál versenyben maradni a nagy tévétársaságok között. Csatornája programja ezért elsősorban az alantas szexuális ösztönökre épít - de úgy látszik ez sem elég ahhoz, hogy az állomás sikeres legyen. Miközben kutat egy olyan program után, amely kihúzhatná a társaságot a kátyúból, véletlenül rábukkan egy kalózfrekvencián sugárzó ismeretlen adóra, a Videodrome-ra, ahol hipnotikus hatású, borzalmas képsorok peregnek le a szeme előtt. A Videodrome "műsorán" látszólag valódi felvételek peregnek szadista erőszakról, perverz gyilkosságokról. Max nyomozni kezd a Videodrome forrása után, abban a reményben, hogy megszerezheti a csatornája számára a sokat igérő programot. Hamarosan kiderül, hogy a Videodrome műsorát egy vallási szervezet vezetője sugározza milliók otthonába, a hagyományos tévéműsorok közé vegyítve, a tudatalatti ösztönöket megcélozva. Max lassan szintén a Videodrome áldozatának tekintheti magát. Függővé válik, és elveszti realitásérzékét. Összemosódik előtte a fikció és a valóság...

Szerintem:
David Cronenberg neve "A légy", a "eXistenZ" és a "Erőszakos múlt" című filmekből lehet ismerős. Gondoltam megnézem, mert a sokkoló filmek közül top listás volt és nem is egy mai darab. Kíváncsi voltam rá. Belepörgettem a filmbe részeket kedvcsinálónak (trailere nem hozta meg a kedvem a filmhez), Korn - Here to Stay című videó klipje jutott eszembe pár jelenetről. Természetesen James Woods alakítására is kíváncsi voltam, mert tőle nem megszokottak az ilyen szerepek, legalábbis nekem nem.
Tévét mindenki néz., na jó nem mindenki, de az emberiség többi része biztosan. Haza mennek munkából bekapcsolják a szoba másik végében levő dobozt és önmaguk szórakoztatására nézik az adott műsort.  Ahogy tovább néztem kicsit az merült fel bennem, hogy "8 mm" stílusú. Nem gondoltam volna,hogy 1983-ban is léteztek snuff filmek. Mondjuk az emberek mindig is betegek voltak, ez nem új dolog. A filmes effektek nagyon jól ki voltak dolgozva. Mindig is kíváncsi voltam, hogy a speciális effekteket, hogyan oldották meg régen. Amikor a valóság összefolyik a képzelettel, annál nincs rosszabb és ha ez még hallucinációval is párosítják veszélyes az emberekre. A televíziós manipulálás új keletű dolog.A film második fele és végé olyan szinten elvont, hogy már magam sem tudom, hogy mit gondoljak.
Nem nagyon szeretem James Woods filmjeit, de ez tetszett. Még 28 év után is megállja a helyét. Szerintem a régebbi filmek nagyobb hatással vannak az emberekre, int, amik mondjuk 2008-ban készültek. Régen voltak ötletek. Jó most is vannak, de nem mindegyik jó és filmre vihető. Sokkoló, elvont, lenyűgöző, elgondolkoztató.

Szerintem: 9/10
"Miss K"

2011. július 11., hétfő

Édes kis malackám


Eredeti cím: Penelope
Magyar címe: Édes kis malackám
Rendező: Mark Palansky
Évszám: 2006
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: vígjáték / fantasy / romantikus

Tartalom:
Penelope Wilhern egy jómódú család sarja, de egy átok miatt malac orral születik, és az átkot csak úgy törheti meg, ha férjhez megy. De hogy találhat egy ilyen külsejű lány igaz szerelmet?

Szerintem:
Amint látom "type A films" produkció, amiről annyit kell tudni, hogy Reese Witherspoon saját cégéről van szó. Nem láttam tőlük még egy alkotást sem. Ráadásul Christina Ricci is játszik benne, Reese Witherspoon is jó színésznő, utóbbi években nagyon felkapták. Duna TV-n volt ez a film és sajnos csak az utolsó 10 percét láttam, de megszereztem .
Egy ilyen kis egyszerű, könnyen emészthető filmre számítok. Számomra érdekes volt ez a történet egy malacorrú lányról, aki egy családi átoknak köszönheti arci adottságait.Elég nehéz megtörni az átkot, ha a szülők igen akaratosan ez ügyben. A nagy kiszabadulás a sok rejtegetés után. Mindenki úgy kezeli, mint valami szörnyet. De hát az emberek igy is- úgy is rájönnek, hogy nem különbözik senkitől. Sőt még karriert is futhat be, csak vannak a világon elég visszamaradott, buta emberek. Kis ideig feltűnik Russell Brand, mily meglepő, ismét zenészt alakít, mint filmjeinek 85%-ában.
Tipikus Duna TV-re való film: dráma, vígjáték, kicsit romantikus. Kiszámítható, egyszer nézhető kis film. Már az elején sejteni lehet, hogy "Happy End" lesz a vége. De ezzel nem árultam el nagy dolgot.


Szerintem: 7/10
"Miss K"

2011. július 9., szombat

Halloween II

Eredeti cím: Halloween II
Magyar címe: Halloween II
Rendező: Rick Rosenthal
Évszám: 1981 
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror / thriller

Tartalom:
Mindenszentek éjszakáján Haddonfield városában újra feltűnik Michael Meyers, a horror-klasszikus Halloweenből ismert pszichopata gyilkos. Az elpusztíthatatlannak tűnő mániás sorozatgyilkos 20 évvel ezelőtt, ugyanezen az éjszakán szúrta le nővérét. Most kiszabadulva elmegyógyintézeti fogságából álnéven élő húgára, Laurie-ra vadászik. Laurie brutális rémálmai valóra válnak...

Szerintem:
Ugyan ott kezdődik, ahol az első rész végződött némi ismétléssel, ami nem is baj, mert megtudjuk az aznap történt eseményeket. Ugyanez jellemző a Péntek 13 pár részáre. Régen úgy látszik ez volt a módi, ami nem baj. Hiszen, akkor még nem létezett letöltés, videókölcsönzés vagy éppen DVD nézés. Mint tudjuk ismétlés a tudás atyja.
A gyerekek visítva átszaladnak McKenzi-ékhez. Laurie azt hiszi, hogy biztonságban van, de még sem. Azért szerintem Mike Myres nem feküdt annyit a füvön vagy legalábbis olyan erővel nem esett le az emeletről, hogy lehessen szabad szemmel látni a nyomát a fekvés helyének. Nagyon nem kell messzire mennünk, hogy a történet folytatódjon tovább. Mivel Halloween este van, ezért a George A. Romero "Élőhalottak éjszakája" megy a Tv-ben. Nem gondoltam volna, hogy a fehér álarcos főszereplő ilyen hamar újra akcióba lendül, hisz még aznap este van, mikor Laurie sokkot kap.
Erre a filmre is csak azt tudnám mondani, hogy a mai napig megállja a helyét. Ez a film is a slasher műfajba sorolható. Zeneileg is nagyon jó, ami a főcím dalt illeti. Az "új" horrorfilmekben (lásd: Sikoly [1998]) van jó pár utalás, párbeszédek (- McKenziékhez, kopogjatok be szépen és hívják ki ide a rendőrséget), nevek (Loomis - Billy Loomis (Sikoly). Mondjuk lehet ezek csak véletlenek, de jó az ilyeneket észrevenni.

Szerintem: 7/10
"Miss K"

2011. július 3., vasárnap

Az Álmosvölgy legendája


Eredeti cím: Sleepy Hollow
Magyar címe: Az Álmosvölgy legendája
Rendező: Tim Burton
Évszám: 1999 
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror / misztikus / thriller

Tartalom:
A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő, hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!


Szerintem:
Úgy gondoltam, hogy újra megnézem ezt a filmet, hiszen 11 éve láttam először és utoljára a moziban. Szeretem a régi időknek játszódó filmeket, főleg 1800-1900-as éveket idéző alkotásokat. Tim Burton nagyon jól megteremti a dark-os látványvilágot filmjeiben, mint korábban az "Ollókezű Edward" című művében is tette, amiben úgy szintén Johnny Depp játsza a főszerepet.
Álmosvölgy számomra nem mesebeli, varázslatos hely, hanem egy sötét, veszélyes település, ahol a gonosz uralkodik. De ne feledjük a film 1799-ben játszódik, ekkoriban az emberek féltek a szellemektől, fejnélküli lovasoktól, mindenféle mendemondáktól. Megérkezik a kisvárosba, a mindenre elszánt tudós, aki már a puszta vér látványától is rosszul van. Johnny Depp által formált karakter számomra különcnek tűnik, de ez nem is gond ettől lesz olyan titokzatos, hogy most mi is történik ebben a városban. Christina Ricci-ről legelőször is egy kis királylány jutott eszembe. Christopher Walken is szerepel a filmben, igaz nem olyan sokat mint a többiek, de neki is jutott szerep, mint a fejnélküli lovas. A film képi világa előny, hisz nem mindenki szereti az ilyes fajta filmeket.
A színészi alakítások tetszettek, a rendezés és a film hangulata úgy szintén. Nem véletlen, hogy 2000-ben meg nyerte a legjobb látványtervezésért járó díjat az Oscar gálán. Washington Irving: A fejnélküli lovag című novellája megszerezhető. Ha valaki a film után el szeretné olvasni az eredeti művet.

Szerintem: 8.5/10
"Miss K"

A tébolyultak


Eredeti cím: The Crazies
Magyar címe: Tébolyultak
Rendező: Breck Eisner
Évszám: 2010 
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror / akció / thriller

Tartalom:
David Dutton seriff Ogden Marshban, a csendes amerikai kisvárosban. Egy napon azonban meglepő és érthetetlen dolog történik, a baseball pályán megjelenik egy férfi, kezében töltött fegyverrel és ölni készül. Aztán újabb furcsaságok sora kezdődik, a barátokkal, szomszédokkal, ismerősökkel, a jól ismert emberekkel. Gyilkosokká és őrültekké válnak. A "kór" megfékezése végett a katonaság karanténba fogja a várost, így annak a maradék néhány embernek, akik még megőrizték józan eszüket, valahogy túl kell élniük az fertőzöttekkel való összezártságot.

Szerintem:
Hallottam erről a filmről egyet s mást. El is kezdtem nézni egy pizza társaságában. Mielőtt neki álltam nézni a filmet nézegettem a IMDB oldalát és észrevettem, hogy az író: Scott Kosar. Valószínűleg szülők, nagyszülők magyarok lehettek. Meg is néztem a filmográfiáját, ahogy elnéztem inkább csak horrorfilmekből vette ki a részét.
Először azt hittem, hogy ez egy zombis film, de szerencsére nem, ezek csak az emberek őrülnek meg.  Tipikus, hogy a filmben van egy esetleg két rendőr, akik a kisváros ügyeit intézik. Jó választás volt ez a helyszín, mivel kisváros, ami általában nyugodt, de itt ha történik valami nagy port kavar és nagy bajt is. De nem tudod észre venni, hogy ki van megőrülve, mert nincsenek eltorzulva, mint a zombik. Csak civilnek látszó emberek lövöldöznek össze-vissza és igen agresszívek lesznek. Már azt sem tudod, hogy kiben bízhatsz és kiben nem.
Tele akció jelenetekkel, sok lövöldözéssel (mert ugyanis az amerikai háztartásban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy természetes, hogy van valamilyen fegyver a lakásban), üldözéssel, bujkálással, agresszív emberekkel. Körülbelül így lehetne jellemezni ezt a filmet. Végére mág nagyon egy kaptafára ment minden.


Szerintem 6/10
"Miss K"

2011. július 2., szombat

Bújócska



Eredeti cím: Hide and Seek
Magyar címe: Bújócska
Rendező: John Polson
Évszám: 2005
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / misztikus / horror 

Tartalom:
Emily egy képzeletbeli baráttal, Charlie-val vigasztalja magát anyja halála után. A vészjósló események nyomán apja kezdi elhinni, hogy a fickó mégis él - és nagyon gonosz dolgokat művel. Kénytelen a testet öltött rettenettel szembenézni. Segít neki a gyermekpszichológus.

Szerintem:
Azt hiszem ezt a filmet 2006-ban láttam DVD-b. Ezt kölcsönöztem ki a tékából. Kíváncsi is voltam rá, hogy Robert De Niro milyen is egy thriller-ben, Mondjuk a "Godsend - A teremtés klinikája" című filmben is szerepelt, mint őrült orvos. 
Rejtélyes ez a film. Ki is az a Charlie? Mit akar, honnan jött? Gyerekeknél kiskorban, vagy amikor valami fajta sokk éri őket, kitalálnak maguknak képzeletbeli barátot. Megtörténhet ez a film, de még sem...
Dakota Fanning, jól játszotta szerepét, mint általában a gyerek színészek (Isabelle Furhman - Az árva). Robert De Niro is hozta a formáját.
Elvégre ebben a filmben tényleg nincsen semmi félelmetes, de azért izgulsz, hogy most mi lesz. Van a filmben jó pár félre vezetés, de nem tudod, hogy melyik az igaz és nem. Nem akarok semmit sem lelőni. Szeretem a pszichothrillereket és ez az!


Szerintem: 9/10
"Miss K"

Hogy veszítsük el barátainkat és idegenítsük el az embereket?



Eredeti cím: How to Lose Friends & Alienate People
Magyar címe: Hogy veszítsük el barátainkat és idegenítsük el az embereket?
Rendező: Robert B. Weider
Évszám: 2008
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: vígjáték

Tartalom: 
Sidney Young kiábrándult értelmiségi, aki egyszerre imádja és megveti a hírességek, a hírnév és a ragyogás világát. Alternatív magazinja szembemegy a trendekkel, és gúnyt űz a média által istenített sztárokból. Nem csoda, hogy váratlanul éri, amikor állást kínálnak neki a New York-i, konzervatív Sharp magazinnál. Bár a játékszabályok változnak, Sidney nem hazudtolja meg önmagát, polgárpukkasztásként malaccal a hóna alatt jelenik meg az egyik díjátadó gálán. Ám ha előre akar lépni, akkor be kell állnia a sorba, már csak azért is, mert le akar feküdni Sophie-val, a feltörekvő csillagocskával.

Szerintem:
Ezt a filmet azért is akartam megnézni, mert Gillian Anderson is játszik benne, de hát nem sokat. Meg a címe is érdekfeszítő .Ebben a filmben ismertem meg Simon Pegg-et, de lehet, hogy a "Fuss, dagi fuss"-t láttam előbb nem is tudom. 
Simon Pegg természetesen ebben a filmben is hozta a formáját. Ha most valaki megkérdezné ki a kedvenc színészem, rögtön rávágnám az Ő nevét. Nem szeretem sem az angol humort, sem az angol színészeket. Ugyan már?! Mi jut eszedbe Angliáról? Mr. Bean és nem is Rowan Atkinson. Mondjuk nekem az utóbbi. Természetesen ebben a filmbe is van bonyodalom meg kikecmergés belőle és egyebek.
A film ötletes, vicces volt. Nem az a film lesz, amit hatvanszor is megnézek, meg szerintem csak párszor nézhető. Mondjuk fél évente egyszer. De jól sikerült ez a film! Nekem tetszik! Gillian Anderson-on is fogott az idő, ez a szőkés haja nagyon nem jön be. Megan Fox-ot pedig nem szeretem! Igen, jól olvasod: Nem szeretem! Lehet, szép meg gyönyörű, de állítólag olyan buta, mint a Föld.

Szerintem: 8.5/10
"Miss K"