2012. február 29., szerda

Goya kísértetei

Eredeti cím: Goya's Ghosts
Magyar címe: Goya kísértetei
Rendező: Milos Forman
Évszám: 2006
Nemzetiség: spanyol
Műfaj: dráma

Tartalom:
1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű modelljét, Inest is eléri az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik, és börtönbe vetik, Goya pedig mindent befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján.


Szerintem:
Szeretem a régi korokban játszodó kosztümös filmeket.
Úgy vélem a film címe félre vezető, mert nem is Goya kísérteteiről szól, hanem magáról a festőről. Végülis a film arról szól, hogy a művész egyik modelljét eretnekséggel vádolják és bebörtönzik az inkvizíció idején. Goya, a festő próbál segíteni a lány apjának, hogy kiszabadítsa a lányt, de ez csak 15 év múlva sikerül. Közben a lány állapotos lett a börtönbe, s nem tudja, hogy hová vitték lányát. Hosszas keresés után meg is találják, ám anya és lánya nem találkoznak a film alatt. 
A rendező Milos Forman a "Száll a kakukkfészkére" című film miatt lehet ismerős. A színészek is nagyon jók. Javier Badem és Natalie Portman erre a szerepre ó választások voltak. 


Szerintem: 7/10
"Miss K"

2012. február 25., szombat

Beszélj hozzá!


Eredeti cím: Hable con ella
Magyar címe: Beszélj hozzá!
Rendező: Pedró Almodovár
Évszám: 2002
Nemzetiség: spanyol
Műfaj: dráma

Tartalom:
Benigno négy éve ápol a kórházban egy autóbaleset következtében kómába esett táncosnőt. Aliciába már évek óta titokban szerelmes, most munkaidejének nagy részét mellette tölti. Nemcsak szerelmének, partnerének, de feleségének is tekinti az öntudatlan beteget. Egy nap új beteg érkezik a szobába. Lydia matador. A bikaviadalon olyan súlyosan megsérült, hogy ő is kómába esett. Marcos újságíró, Lydia egyik rajongója, minden nap látogatja az imádott nőt. Benigno megtanítja Marcost, hogyan kell kapcsolatot tartani a beteggel. Időközben a két férfi között mély barátság születik. Míg Lydia állapota egyre súlyosbodik, az orvosok felfedezik hogy Alicia terhes...


Szerintem:
Szeretem a spanyol filmeket, ezt mindenki tudja, legalábbis, aki olvassa a blogom. Pedro Almodóvar filmjeit meg legfőképpen, szerintem nagyon jó író, rendező! Ezen a héten két alkalommal jött velem szembe a film, gondoltam ez egy jel és megnézem a filmet, mert véletlenek nincsenek. 
Igaz ez a film is nehezen indul be. "Mi a fene, unalmas... vonatott" gondolja az ember, de aki szereti a rendező filmjeit tudja, hogy nagyjából mindegyik filmjére ez a jellemző. Azt észrevettem, hogy minden egyes Almodóvar filmbe van egy TV-s jelenet. Ezt a momentumot nem bírja kihagyni egyik filmjéből sem. Az alkotás elejével úgy voltam, hogy ez unalmas, mosdatják a beteget meg ilyenek, mindjárt lekapcsolom. De tudtam jól, hogy nem kellene. Közepe fele beindul is indul a történet. A végén pedig már úgy voltam, hogy "Jézusom!" Megdöbbentő volt a vége, nem is gondoltam volna erre. Nem bántam meg, hogy megnéztem, tetszett. Szerintem az emberek többsége 20 perc, fél óra után lekapcsolja a filmet. 
Részben szerintem azért is, mert nem ismerik Almodóvar filmjeit. Pedig nagy kár! Aki nem szereti az elvont, kicsit abszurd filmeket az bele se kezdjen! Mellékesen 2003-ban megnyerte a "Legjobb idegennyelvű film"-nek járó Oscar és Golden Globe díjat, továbbá 2002-ben az Európai film-díj átadón 3 kategóriában is nyert, mint "Legjobb film", "Legjobb rendező" és "Legjobb forgatókönyv".


Szerintem: 9.5/10
"Miss K"

Véres románc


Eredeti cím: All Good Things
Magyar címe: Véres románc
Rendező: Andrew Jarecki
Évszám: 2010
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / thriller

Tartalom:
David Marks egy befolyásos üzletember fia. Felesége a gyönyörű Katie. Egy napon azonban Katie nyomtalanul eltűnik. A gyanúsított a férj, de bizonyíték hiányában az ügy lezárul. Évekkel később David legjobb barátja rejtélyes körülmények között meghal, ekkor nyitják meg újra az ügyet, a gyanúsított ismét David..


Szerintem:
Egyik nap bele botlottam ebbe a filmbe, nem nagyon érdekelt. Hülyének tűnt a történet, nem is érdekelt, annyira. Aztán pár napja volt a TV-be. Jó, jó megnézem!
Meg is néztem, abszolút nem volt rossz. Az eleje lassan indult, mondom ebből, hogy lesz gyilkosság meg egyebek. Lassan bontakozott ki a történet és a cselekmény. Vegyünk egy párt, akik megpróbálkoznak taplra állni. Elköltöznek vidékre, vesznek egy házat, elindítanak egy bioboltot. Talpra állni nem olyan egyszerű, úgyhogy David visszamegy és csatlakozik a családi vállalkozáshoz. A nőnek meg van mindene, a férfinak semmije. Egyre furább dolgok történnek David körül. Ám a nő egyre jobban kiismeri férjét és megpróbál megszabadulni tőle, elválással. Ám ez fordítva sül el, mikor a nő eltűnik. Senki nem tud róla semmit, a férjet gyanúsítják, nem meglepő. 1971-től 2003-ig meséli el a történetet. A nőt a mai napig nem találják. A férfi múltjával kapcsolatos dolgok végülis nem tisztázódtak a film alatt, nyitott maradt egy csomó kérdés. Ma David Marks Floridában él és ingatlan közvetítőként dolgozik. 
Ryan Gosling nagyon jó színész. A rendezés is összeszedett volt. Az igaz történet alapján készült filmek, általában jók szoktak lenni. Nem volt rossz, meg annyira jó se. A színészek mentették meg a filmet.  


Szerintem: 6.5/10
"Miss K"

2012. február 23., csütörtök

A rettegés mélye


Eredeti cím: The Hole
Magyar címe: A rettegés mélye
Rendező: Joe Dante
Évszám: 2009
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: fantasy / thriller / kaland


Tartalom:
Dane és öccse, Lucas nemrég költöztek a városba, és a szomszéd Julie-val a házuk pincéjében egy feneketlen lyukat fedeznek fel. Valahányszor felnyitják a fedelét, gonosz erő szabadul el, és a legborzasztóbb rémálmaik elevenednek meg. Dane-ék szép lassan rájönnek: szembe kell nézniük a legsötétebb félelmeikkel, ha nem akarják, hogy újra és újra lerántsa őket a rettegés mélye.


Szerintem:
Kis könnyed esti kikapcsolódást akartam, nem számítottam nagy durranásra ezzel az alkotással kapcsolatban, ezért is kezdtem bele. Gondoltam buta tini horror, jó lesz estére!
Tipikus amerikai család, (csak itt egy egyedülálló) anyuka két fiával 2000 km-rel odébb költözik. Egyértelmű, hogy a áznak van egy rejtett szeglete. A film elején voltak vicces elszólások. Főszereplő fiú éppen a szomszédlányt nézi, miközben ki öccse megszólal "A Jonas Brothers CD-id hová tegyem?" Elég nagy reklám volt ez a "Killers" nevű formációnak is, ilyen polóba virít a gyerek. Mikor felfedezik a nagy feneketlen lyukat a házba leeresztenek egy káromkodó Cartman figurát, elemlámpástul együtt, ráadásul a szinkronhangja s ugyanaz Cartman-nek. "Csá, gyíkok én leléptem!", "Kabbe!", "Zsír!", "Én nem tudnék embert ölni, csak, ha jól felbassza az agyamat!". Miközben engedik le a káromkodógépet, valami elkapja. Akármit is dobsz le a lyukba, mintha nem lenne alja, nem hallasz semmit. Megpróbálják kideríteni, hogy mi is ez. Szerintem egyátalán nem volt rossz film! Követték egymást az események, minimális vontatottság volt benne, izgalmas volt, lekötött. "Maradj a házban!" "Nem maradok a házban!" "Akkor maradj az udvaron!" Hát ilyen házban én sem maradnék, az tuti! ... olyan pedig nincsen, hogy semmitől nem félsz!
A film 2009-es és mostanában jelent meg DVD-n, magyar bemutatója nem is volt, legalábbis nem tudok róla. Egyszer nézhetős kis kikapcsolódás. 


Szerintem: 7.5/10
"Miss K"

Mások élete


Eredeti cím: Das Leben der Anderen
Magyar címe: Mások élete
Rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
Évszám: 2006
Nemzetiség: német
Műfaj: dráma / thriller 

Történet: 
Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados, akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.


Szerintem:
Mások élete mindig érdekesebb, mint a magunké. Régebben is láttam a film plakátját, de nem tudtam, hogy dráma és német film.
Ez egyszerűen hihetetlen számomra, hogy létezett/létezik olyan, hogy besúgó és lehallgató. Ennél undorítóbb munka nem is lehet, mint a spicli. Igaz ezek mai napig is léteznek, de nem olyan formában, mint az NDK vagy NSZK idején. Borzalmas lehetett egy olyan országban élni, ahol minden harmadik ember besúgó volt és nem mondhattál tehettél semmit következmények nélkül. Mindent tudtak, hogy hány cipőt veszel évente, hány könyvet olvasol évente és hogy hány diák végez kitűnőn az érettségin, de az öngyilkosságokról nincsenek adatok. Ennél a résznél Magyarország is említve van, akár milyen meglepő, nem meglepő. A filmen ragyogóan látszik, hogy Németországban készült (ha a helyszíneket nem vesszük figyelembe akkor is tudjuk), precíz, pontos, ügyel a részletekre. 
A vége egyszerűen annyira... nem tudom elmagyarázni! Nem is megdöbbentő.... nem találok rá szót! Szerintem ezt a filmet mindenkinek végig kell nézni! A film számos díjra volt jelölve, mint 2007-ben "legjobb idegennyelvű film" az Oscar-on, "legjobb film", "legjobb színész", "legjobb forgatókönyv" 2006-ban az Európai film. 


Szerintem: 8/10
"Miss K"

2012. február 22., szerda

Hetedik

Eredeti cím: Se7en
Magyar címe: Hetedik
Rendező: David Fincher
Évszám: 1995
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / thriller / krimi
Tartalom:
A történet helyszíne egy nagyváros vigasztalanul szürke betonrengetege, ahol egy elmebeteg sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait. A nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs William Sommerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony természetű újonc, David Mills próbálják megakadályozni az őrültet újabb bűntettek elkövetésében.


Szerintem:
Kiskoromba, mikor még volt HBO-nk, akkor láttam az első 10 percét, míg megtalálják a spagettis ürgét. Legalábbis ennyi maradt meg a filmből. 
Nagyba felkészültem a filmre, előtte meg is ettem egy tányér spagettit. Mondtam is bátyámnak, hogy "megeszek egy tányér spagettit és megnézem a "Hetedik" című filmet!" Nem tudtam, hogy mire számítsak, annyit tudtam, hogy  thriller. Szeretem ezt a műfajt gondoltam nem lehet rossz, mert amúgy is 8.7-es átlaga van (jó, nem mintha annyira adnék az IMDB szavazataira, de meglesem). Nem is szaporítom tovább a szót. Tudom, hogy mindenki úgy van a hétfővel, hogy "fúj", "mikor lesz vége", "utálom" egyebek. Azt nem rhatom, hogy 7 nap, 7 főbűn, vagy mégis? A történetet megint nem fogom leírni, mert fölösleges. Jól összeszedett, megcsinált, alapmű. David Fincher remekel a dráma és a thriller műfajban.  Igaz a vége kicsit kiszámítható, de ugyanakkor ott motoszkál benned, hogy most mi lesz, mit választ vajon igazat mond-e? Nem vontatott, nem unalmas film. Nekem kicist hosszúnak tűnt ez a több, mint 2 óra, de tetszett!
... és ismét sikerült egy David Fincher filmbe bele botlanom, mert Ő: egy jó rendező! Brad Pitt itt még dfiatalos volt, de most se nagyon változott vészesen. Kevin Spacey, az egyik kedvenc színészeim közé tartozik és már David fincher is hamarosan bekerül a favorizálni való rendezők közé. 


Ez minden idők 7. legjobb filmje!
(A Filmkatalógus látogatóinak osztályzatai alapján.)

Szerintem: 8.5/10
"Miss K"

2012. február 20., hétfő

Az időutazó felesége


Eredeti cím: The Time Traveler's Wife
Magyar címe: Az időutazó felesége
Rendező: Robert Schwentke
Évszám: 2009
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / fantasy / romantikus

Tartalom:
Henry DeTamble egy ritka genetikai betegségben szenved, melynek tünete, hogy kontrollálhatatlanul oda-vissza utazik az időben, sosem tudja mikor és hova fog kerülni legközelebb. Ilyenkor számára legfontosabb dolog, hogy rátaláljon Clare-re - legyen a lány akár hatéves vagy harminc -, és így is összetartsák furcsa kapcsolatukat.


Szerintem:
Mondták, hogy nézzem meg.  Nem kötött le annyira, főleg az eleje nem. A közepe fele beindult úgyhogy alakultak a dolgok, végülis nem volt annyira rossz film, ahhoz képest, hogy nem nagyon szeretem az ilyen sci-fi műfajt. Lehet azért sem fogott meg annyira a film. De nem értem, hogy miért az a címe, hogy "Az időutazó felesége", amikor az időutazó csávóról szól... na mindegy! Nem tudok mit hozzá szólni a filmhez. Számomra átlagos volt néha unalommal megfűszerezve. De azért az időutazás cinkes dolog, nem tudod, hogy hol leszel, mikor tör rád vagy ruha nélkül ébredsz. 


Szerintem: 5/10
"Miss K"

2012. február 18., szombat

Benny videója


Eredeti cím: Benny's Video
Magyar címe: Benny videója
Rendező: Michael Haneke
Évszám: 1992
Nemzetiség: osztrák, svájci
Műfaj: dráma / thriller

Tartalom:
A kamasz Bennyvel nem törődnek a szülei. A tizennégy éves srác minden idejét videózással és kamerázással tölti. A képernyőn a brutális, erőszakos felvételeket szereti nézi, vagy az ablakból eléje táruló látványt rögzíti kamerájával. Számára minden, ami videóra van rögzítve, jobb és valóságosabb, mint amit a szemével lát. Különösen az általa felvett disznóölés képeit elemzi, sokszor megnézi, lelassítja, visszapörgeti. A videokölcsönzőben megismerkedik egy lánnyal, akit felhív a lakásukra. Azután hidegvérrel megöli, miközben mindezt videóra veszi. Később a felvételt megmutatja a szüleinek.

Szerintem:
Szeretem Haneke filmjeit, akármennyire is unalmasnak tűnik van mondanivalója elég keményen.
Adva van egy unatkozó, elhanyagolt 14 éves osztrák hülye gyerek, aki abban leli örömét, hogy erőszakos videókat néz. Mindene a videózás és filmezés. Egyik nap iskola után a videótékában megismerkedik egy lánnyal, felmennek a fiúhoz beszélgetnek, majd erőszakossá kezd válni az egész helyzet. A lány próbál menekülni mind hiába. A fiú megöli, mind ezt videóra is veszi és ennek fejében még szüleinek meg is mutatja. A zavarodott szülők nem tudnak mit csinálni. Ekkor már a fiú külseje eléggé megváltozik, kissé rebellis lesz. Anyuka és apuka, akik sokat dolgoznak, nem tudják, hogy hol rontották el... nem azt mondom, hogy tipikus osztrák szülők... de az ilyennek minek gyerek? Agressziójában éli ki, hogy nem foglalkozik vele senki, nem kap figyelmet.
Haneke filmjei akármennyire is unalmasnak tűnik, van mondanivalója, valósághűek, nyersek, néhol elég durvák és életszerűek. Ha esetleg valakinek a főszereplő fiú (Arno Frisch) ismerős lenne elmondom, hogy ő játszott 1997-ben a Haneke „Funny Games” című filmjében is. Akit érdekel a film YouTube-on fent van, magyarországi bemutatóról semmit nem tudok. Szerintem nem is volt! Haneke filmjei legalább bele mondják az arcodba a nyers valóságot.

Szerintem: 9.5/10
"Miss K"

2012. február 17., péntek

Trust


Eredeti cím: Trust
Magyar címe: Trust
Rendező: David Schwimmer
Évszám: 2010
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / thriller


Tartalom:
A külvárosi család élete teljesen darabokra szakad, mikor a 14 éves Annie megtalálja első barátját az interneten. Hónapokig csevegnek online, és beszélgetnek telefonon, de később Annie-nek rá kell jönnie, hogy a barátja nem az, akinek kiadja magát. A szülőket sokkolják a lány tettei és próbálják támogatni az egykor ártatlan lányt.


Szerintem:
Erre a filmre régóta kíváncsi voltam ki is néztem magamnak, hogy megnézem aztán elmaradt. Egyébként ez alapján találtam meg a "Hard Candy" című thriller-t is. 
Az internet mindig érdekes dolog, főleg azoknak a tiniknek, akik most ismerkednek vele.  Az ember sosem tudhatja, hogy a gyereke mit csinál az interneten vagy éppen kivel beszélget, ebből nagyon nagy bajok lehetnek. 14 éves azt hiszi, hogy már nagy és bármit megtehet, pedig nem, még gyerek. Hálát adok az égnek, hogy amikor én voltam 12-14 éves a számítógép sehol nem volt az életembe olvastam, játszottam, moziba jártam. Ezt a filmet is picit az előbb említett "Hard Candy" című filmhez tudnám hasonlítani, abból a szempontból is, hogy a témája a kiskorúak és a pedofília, ami sajnos igen is létezik és az interneten a gyerekek nagy veszélyben vannak. Charlie-val való beszélgetés alatt egyre több minden derül ki, hogy hazudott, például életkoráról, így a lány már megijed, ám ezt az érzést hamar elhessegeti. Egy nap a fiú találkozót kér a lánytól, amikor tudja, hogy szülei nincsenek otthon. Mikor találkozik álmai fiújával a 14 éves lány, akkor lepődik meg igazán, hogy minden hazugság volt. Megijed, de azért elbeszélgetnek, majd megtörténik a baj, nem tudom, hogy mennyi idő lett volna azt mondani, hogy "nem" vagy gyorsan cselekedni valamit. Az apa ugyanakkor meg majdnem bele roppan, hogy megváltozott lányán nem tud segíteni, jó útra terelni.  Amikor az ember lánya hülyeséget csinál várja a csodát, hogy segítsen valaki?! És ha az a pillanat soha nem jön el, akkor megszívtad! 
A film még Magyarországon nem került forgalmazásba, legalábbis nem tudok róla. A filmet én sem magyarul, hanem németül néztem végig. Amit még nem szeretnék kihagyni, hogy a filmet David Schwimmer rendezte. Igen, ő! Ross, a Jóbarátok-ból!


Szerintem: 8/10
"Miss K"

Szerelem hálójában


Eredeti cím: You've got Mail
Magyar címe: A szerelem hálójában
Rendező: Nora Ephron
Évszám: 1998
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: vígjáték / romantikus

Tartalom:
Kathleen gyermekkönyvboltja tőszomszédságában nyit hatalmas könyvkereskedést. Joe, egy kiterjedt könyvterjesztő hálózat vezetője. Napközben utálják egymást, s minden eszközt bevetnek a konkurenciaharcban. Éjszakánként azonban - ismeretlenül - szerelmes leveleket váltanak az interneten. Eljön aztán a személyes találka perce is...


Szerintem:
Nem is tudom, hogy milyen inditatásból kezdtem el nézni ezt a filmet jó formán kedvem sem volt hozzá, de azért bele vágtam, hátha...!
Megmondom őszintén jobbra számítottam. Mondjuk nem szeretem a romantikus vacakokat. Már az elején kuncogtam a levélen, amit Meg Ryan írt Tom Hanks-nek. Ilyen irodalmi módon megfogalmazni, hogy várja a levelét. Természetesen, voltak benne vicces részek, de nem nagyon kötött le. A "csajok háborúja" című film is jobban lekötött, pedig az egy csajos film. Nem bírom elképzelni, hogy bárki is kijelenti, hogy ez a kedvenc filmje. Jó oké, aranyos kis történet és én is szívesen dolgoznék könyvesboltba, de nem a legjobb alkotás. Oh, és a filmben feltűnik Parker Posey. Ez a név sokaknak nem mondd semmit, én meg csak annyit mondok, hogy "Sikoly 3" és "A szem" ... ahogy végig néztem a filmográfiáját, ennyit sem említettem volna meg... De a film írói között egy magyart is megemlíthetünk, aki László Miklós névre hallgat.  Nora Ephron neve, pedig a "Segítség, karácsony!" című film kapcsán lehet ismerős. (A kedvenc karácsonyi filmem!) Tom Hanks-ről hallani, de Meg Ryan-ről valahogy nem! Elég hamar leáldozott a csillaga. A filmnek nem csak az internet, ismerkedés és e-mail a témája, hanem, hogy a nagy cégek bekebelezik a kicsiket... 
Így csak 6 ponttal tudom jutalmazni, őszintén vártam, hogy mikor lesz vége, nem fogott meg, untam, egyszer nézhetős, blablablabla... és állítólag az vagy, amit olvasol! Nem tehetek róla engem annyira nem ragadott meg a film, ennyi!


Szerintem: 6.5/10
"Miss K"

* Re-make-Day: Ringu - A kör (1998) vs A kör (2002)


Eredeti cím: Ringu // The Ring
Magyar címe: Ringu - A kör // A kör
Rendező: Hideo Nakata // Gore Verbinski
Évszám: 1998 // 2002
Nemzetiség: japán // amerikai
Műfaj: horror // horror

Ringu - A kör (1998):
Reiko, a riporter unokahúga halála után hall először egy olyan videokazetta létezéséről, amelyet ha az ember megnéz, pontosan rá egy hétre meghal. Először nem hisz a szóbeszédnek, de amikor rájön arra, hogy unokahúga barátai, akikkel együtt nézte meg a lány a kazettát szintén meghaltak, nyomozni kezd. Ő is megnézi a videót, és közvetlenül utána furcsa dolgok történnek körülötte. Az idő rohamosan fogyni kezd, és Reiko volt férje segítségét kéri, hogy megfejtsék a gyilkos kazetta titkát.


A kör (2002):
Az egész úgy kezdődik, mint egy újabb nagyvárosi legenda - mindenki egy rémálomszerű videókazettáról suttog, amely hét nap múlva halált hoz arra, aki megnézi. De amikor négy tinédzser rejtélyes módon meghal percre pontosan egy héttel azután, hogy megnéztek egy ilyen videót, Rachel Keller oknyomozó riporter kideríti, hol a kazetta... és megnézi. A legenda rögtön valósággá válik, az óra ketyeg, és Rachelnek mindössze hét napja van, hogy megfejtse A kör rejtélyét.

Szerintem // Ringu - A kör (1998) vs A kör (2002):
Tegnap rávettem magam, hogy meglessem az eredeti "Kör" filmet. 
A film elején idegesített a csaj nyikogása, de tudtam, hogy úgy is meghal. Nézem, nézem a Japán verziót, (rég láttam már az amerikai verziót) úgy vettem észre, hogy, mintha kimaradoznának részek. Leállítottak kb odapörgettek a 2002-es részt is, ahol az eredeti van, nem nincs csúszás... Mindenki tudja, hogy inkább eredeti párti vagyok, de én ezt nem tudtam végig nézni! Nem tetszett és nem nagyon szeretem a japán filmeket. Lehet megkövezni, de nekem az amerikai verzió, most jobban bejött. ehet közre játszott,hogy nem tudtam már normálisan végig nézni, mert pár hete megnéztem újra a "Scary Movie 4" című horror-paródiát. De ez most nekem nem ment. Naomi Watts és a többi színész sokkal meggyőzőbbek voltak számomra, mint a japán gárda
Nem néztem végig a filmet, egyszerűen időpazarlásnak tartottam, pedig a lovas jelenetre kíváncsi lettem volna. Japán verzióba az elejétől fogva tv csatornáról beszélnek, az amerikaiba meg alapból videó kazetta a téma. Vagy lehet csak én emlékszem rosszul....


Szerintem: 5/10 :: 7/10

Édes Anna


Eredeti cím: Édes Anna
Magyar címe: Édes Anna
Rendező: Fábri Zoltán
Évszám: 1958
Nemzetiség: magyar
Műfaj: dráma  

Tartalom:
A kis cseléd, Édes Anna mindenesnek szegődik Vizy méltóságosékhoz. Vizyné büszke a jó fogásra az igénytelen, szorgalmas leánnyal, de nem veszi emberszámba. Az asszony unokaöccse megkörnyékezi a lányt, aki hálás a szép szavakért, és enged neki. Amikor állapotos lesz, a fiatalúr otthagyja őt. Anna megaláztatásai végül tragédiába torkollanak.


Szerintem:
Még általános iskolában ajánlotta irodalom tanárom elolvasásra a könyvet, nem kötelező jelleggel. Ez már maga csábítóbb, mint a kötelező alatt olvasni, mondjuk a "Kőszívű ember fiai" alkotást, amit a mai napig nem olvasnék el... . Ilyen könyvekre mindig is vevő voltam. Régebben volt a TV-be is az 1958-as verzió, de sajnos nem tudtam megnézni.
Szépen példázza a film és a mű is, hogy mekkora szakadék van a cseléd és a gazdag réteg között. A gazdagoknak semmi sem számít, még háború idején is futja olyan dolgokra, mint cseléd. Aki egész életét (legalábbis egy részét) odaadja, hogy szolgálja az "úrnőt". A filmben és a könyvben is előjönnek a megőrülés szakaszai. Ezt tényleg nem bírná az ember épp ésszel. 
Édes Anna így is úgy is klasszikusnak mondható, mint film és könyv formájában. Kosztolányi Dezső irománya teljes mértékben nem unalmas, akárcsak a film. Törőcsik Mari filmjeit mindig is szerettem, mikor megláttam, hogy ő szerepel benne, megörültem. Igaz a könyv elolvasása után valaki másra osztottam volna a szerepet, kicsit nem így képzeltem el Annát, de jó választás volt!


Szerintem: 10/10
"Miss K"

2012. február 14., kedd

A skarlát betű


Eredeti cím: The Scarlet Letter
Magyar címe: A skarlát betű
Rendező: Ronald Joffé
Évszám: 1995
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / romantikus 


Tartalom:
Az 1700-as évek végén, Új-Angliában élt egy gyönyörű asszony, Hester Prynne, aki tiltott szerelemre lobbant a helyi pap iránt. Dinsdale tiszteles és Hester szerelmének gyümölcse már rács mögött jött a világra, mert a házasságtörő némbert a bíróság börtönre és ruháján a skarlátvörös "A" betű viselésére kötelezte.


Szerintem:
"A skarlát betű". Megszereztem könyvbe is, ha majd gazdag leszek veszek egy e-book olvasót! Amúgy is olvasás párti vagyok. Amint látom a könyv csak 134 oldal és ennyit nem lehet elolvasni, nono! Mondjuk magamból kiindulva én sem rajongtam az "Egri csillagok"ért, de a "Ne bántsátok a feketerigót!" is egy nagyon jó amerikai kötelezőolvasmány!
Emlékszem még az HBO-n, láttam kiskoromban a bemutatóját, annyi maradt meg az egészből, hogy Demi Moore valaki betűt hordoz magán, ami a bűnösségét jelzi. Mindig is érdekelt ez a film meg, hogy egy kötelező olvasmánytól miért idegeskednek az amerikaiak, pedig ez szerintem  érdekes történet. A filmet eléggé lehúzták az imdb-n, nem mintha sorsdöntő szokott volna lenni számomra, csak érdekes. Na jó, egyre jobban érdekel ez a film, mert nagyon sok "Arany Málna" díjra jelölték... lehet én sem bírom majd végig nézni, de a könyvet biztos elolvasom! (a könyvbe is inkább csak az 1700-as évek leírása érdekel, de 134 oldalba senki nem hal bele... tudom ez nem egy könyv blog: bocsi!) Röviden tömören egy könnyűvérű férjes asszonyról szól, aki megcsalja a férjét, ezért megbélyegzik egy kedves kis "A" betűvel. Szerintem ez így érdekes...
A könyv állítólag itthon is szerepel az ajánlott olvasmányok között. Én is csodálkozva néztem, pedig nem emlékeztem rá. Mondjuk nekünk nem is nagyon ajánlgattak könyvet. Meg lehet kövezni: szerintem nem volt rossz a film. Demi Moore alakításába pici kivetni való van, de nekem a story sem volt unalmas!


Szerintem: 7/10
"Miss K"

2012. február 12., vasárnap

12 dühös ember


Eredeti cím: 12 Angry Men
Magyar címe: 12 dühös ember
Rendező: Sidney Lumet
Évszám: 1957
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma

Tartalom:
A szembenállók: egy tucat férfi. A tét: élet vagy halál. Egy fiatalember áll a bíróság előtt. A vád: megölte apját. A tárgyalás befejeződött. A fiú sorsa most már az esküdtszék kezében van. Tizenkét idegen embernek kell döntenie. Tizenkét idegennek, akik az élet különböző területeiről érkeztek, mindegyikük, a maga saját gondjával, bajával. Az ügy egyszerűnek tűnik. De mégsem az! Miközben az esküdtek tüzetesen megvizsgálják a bizonyítékokat, a feszültség nő, az indulatok forrnak... és a maroknyi csapat tagjainak szembe kell nézniük titkolt gyarlóságukkal, előítéleteikkel, hogy felszínre kerülhessen az igazság.


Szerintem:
Szeretem a régi filmeket, leginkább a bírósági ügyi filmeket. Rákerestem a filmre, fél pillanatra megállt bennem az ütő, hogy 1997-es évjáratú a film, de úgy emlékeztem, hogy régebbi, hát igen a re-make került szemem elé, de megszereztem az 1957-es verziót. 
Az egyik legmelegebb nyári napon kellett dönteniük egy fiú életéről. Fene se gondolná, hogy egy 12 fős tanácskozás hosszú ideig tarthat. Egy ember, aki kiáll a fiúért, hogy nem ő a gyilkos, elindítva ezzel egy lavinát. Akik bűnösnek nyilvánították már ők is kételkednek. Egyre nagyobb a feszültség, hamar besötétedett, de ekkor sem jutnak dűlőre. Mindennek döntő szerepe van, a fiú moziban volt-e a gyilkosság idején, vajon a szomszéd asszony tényleg látta-e a gyilkosságot és az öregember hallotta-e a veszekedést a fenti emeletről. Egyre nagyobb a feszültség, hiszen nem tudnak dönteni és az idő pedig szorít. Rekonstruálások, veszekedések, előítéletek, érvelések. Az ember azt hinné 12 ember könnyen dönt, de még sem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek látszik hiszen egy fiú élete forog kockán, hogy ki hogy dönt saját lelkiismerete. 
1950-1960-as körül eléggé tombolt Amerikában fajgyűlölet, bevándorlók elleni támadások. Ez a filmen érződik is kicsit. Meg van a maga régi hangulata. Felújított verzióba szerintem csekély esélye van, hogy megnézzem. 


Szerintem: 10/10
"Miss K"

2012. február 10., péntek

Halálkeringő

Eredeti cím: Halálkeringő
Magyar címe: Halálkeringő
Rendező: Köves Krisztián Károly
Évszám: 2010
Nemzetiség: magyar
Műfaj: thriller / dráma

Tartalom:
Elza - az életveszélyes szerelmi háromszögbe keveredett, drogfüggő, kilencedik hónapos terhes rendőrnő - lába alól minden tekintetben kicsúszik az élet talaja, amikor is a harmincadik születésnapján, váratlanul, kétes "segítsége" érkezik, rég nem látott, gyűlölt apja, Rusty, a nyomozólegenda személyében. Szépre tervezett találkozásuk azonban rövid úton klausztrofób kergetőzésbe csap át...


Szerintem:
Sajnos moziba nem volt alkalmam rá, hogy megnézzem a filmet, de megszereztem. Körülbelül egy hónapja nézhettem meg és nem bántam meg. Már akkor is szerettem volna róla írni, de sajnos nem volt rá alkalmam.
Nekem tetszett a film. ilyennek kell lennie egy magyar thriller-nek. Dobó Kata kicsit nekem erőltetett volt, de annyira nem volt zavaró a dolog. Kern András pedig hozta a formáját. Látványvilágra, rendezésre, forgatókönyvre, kamera beállításra, hangulatra minden tökéletes volt. A film tartalmáról nem írok, mert fent olvashattok róla. Nagyon jól összeszedett történet volt. Kicsit emlékeztetett a "Magasfeszültség" című francia thriller-re. Nekem nagyon elnyerte a film a tetszésemet, pedig nem nagyon szoktam újabb magyar filmeket nézni, inkább a régieket szeretem.
Ezt a filmet mindenkinek ajánlom, főleg a thriller kedvelőinek, de szerintem bárki megnézhetné, hogy ilyen magyar filmeket kell csinálni. Itt most nem a műfajra gondolok, hanem a látványvilágra vagy éppen a plakát stílusára. Több ilyen magyar rendezőt és forgatókönyvírót a magyar filmvilágba! Meg szerintem észre vettétek, hogy magyar filmekről nem igen írok, de szívesen várok címeket. 


Szerintem: 10/10
"Miss K"

2012. február 9., csütörtök

Nyomás alatt


Eredeti cím: It's kind of a Funny Story
Magyar címe: Nyomás alatt
Rendező: Anna Boden & Ryan Fleck
Évszám: 2010
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / vígjáték

Tartalom:
Craig 16 éves, és az öngyilkosságon gondolkozik. Önként bejelentkezik a kórház pszichológiai osztályára, hogy eltöltsön ott egy hetet. Itt megismerkedik olyanokkal, akik hozzá hasonlóan, vagy még jobban segítségre szorulnak, barátokat szerez, illetve szerelembe esik.


Szerintem:
Érdekes egy film, de vígjátéknak nem mondanám, volt benn egy két vicces beszélgetés, de inkább drámának mondanám.
Bele gondoltál valaha is egyszer, hogy mi lenne, ha 5 napra önként bevonulnál a diliházba?  Te csak egy délutánra gondoltál és 5 nap lett belőle. Sajnos én bele gondoltam. Lehet nem bírnám, de ők még a normálisabb fajta dilis csoportba. Mondjuk kinek mi a normális. Már vasárnap este úgy érzed semmi bajod, mennél haza, de ott fognak 5 napra. Na mit csinálsz? Cinkes! A fene se tudja. ... szóval: vegyünk egy tipikus 16 éves srácot, aki azt mondja magáról, hogy jaj mennyi baja van, közbe rájön, hogy másnak is nagyobb baja van... minden 15-17 év közötti kölök pszichiátrián feküdne, ha ilyen sok baja lenne, mint neki. Letelik az 5 napod és értékeled a világot jobban, mint az előbb. Mindenesetre én tuti nem vonultam volna be magamtól a diliházba.... inkább ez a hely nem is diliház (elnézést!): felnőtt pszichiátria.
Nekem tetszett. Megérdemli maximális tíz pontot, lekötött egyszer sem kellett megnéznem, hogy hol tartok a filmben, szereplők jók. Megmondom őszintén kicsit furcsán álltam a filmhez, mert nő rendezte... hát igen a férfiak túl nyomása a filmiparban. Az ember furcsán néz, ha nő rendez, ír vagy éppen vágja a filmet.


Szerintem: 10/10
"Miss K"

A Zodiákus


Eredeti cím: Zodiac
Magyar címe: A Zodiákus
Rendező: David Fincher
Évszám: 2007
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: krimi / thriller / történelmi

Tartalom:
Egy sorozatgyilkos tartja rettegésben a San Francisco-i öböl menti településeket, kigúnyolva a rendőrséget leveleivel és rejtjeleivel. Négy illetékes terület nyomozói együtt kutatnak az elkövető után. A nyomozás kezd lidércnyomássá válni a négy férfi számára, ahogy életük, karrierjük is érintetté válik az ügyben.


Szerintem:
Mindig is érdekelt a "Zodiákus" története. Izgalmasnak találtam. Főleg, hogy megtörtént esemény, mivel Amerika a sorozatgyilkosok paradicsoma. 
Igen, a film elég vonatottan van megcsinálva, de Jake Gyllenhaal és Robert Downey Jr. is jól alakítanak, bár az utóbbi színészt, furcsa volt ilyen szerepben megnézni.... Azt meg nem írhattam, hogy Donnie Darko. Szerintem itt a story-t sem kell leírnom, mert mindenki ismeri a Zodiákus történetét. De azért bámulatos, hogy egy sorozatgyilkos, aki kapcsolatban állt a sajtóval, rendőrséggel, mennyire az orruknál fogva vezette ezt a bandát és el sem kapták. Vannak hírek a TV-be, hogy "A Zodiákus volt a nagybátyám..." címmel dokumentumfilmek a tv-be, múltkor pont sikerült egy ilyent elkapnom az Investigation Discovery csatornán. Érdekes volt... lehet igazat mondott, lehet nem, bár én inkább a nem felé hajlok, csak a pénzt kellett neki meg az a bizonyos 15 perc hírnév. 
Szerintem manapság senki nem tudná ezt Zodiákus után csinálni! M már jóval profibb eszözök állnak az ember rendelkezésére, hogy felderítsen bármit is. szerintem a történelembe nem is volt és nem is lesz még egy ilyen figura, mint a Zodiákus! 


Szerintem: 7.5/10
"Miss K"

Kórház a pokolban



Eredeti cím: Sublime
Magyar címe: Kórház a pokolban
Rendező: Tony Krantz
Évszám: 2007
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror / thriller



Tartalom:
Főhősünk egy sima rutineljárásra érkezik a kórházba, azonban egy orvosi műhiba miatt kómába kerül. Ezalatt legbelsőbb féplelmeivel kell szembesülnie, amik azonban kicsit sem alaptalanok. Nehéz eldönteni, hogy mi a valóság, és a képzelgés... a határok elmosódnak.


Szerintem:
Hetek óta gondolkoztam, hogy melyik az a film, ahol a csajnak hirtelen egy fa tetoválás lesz a hátán. Véletlen megtaláltam ezt a filmet ránéztem a plakátjára és egyből beugrott. 
A film nem nagyon maradt meg bennem csak a előbb említett jelenet. Gondoltam megnézem még egyszer. Úgy körülbelül semmi nem maradt meg a filmből, tényleg semmi! Szerintem senki nem szeret kórházba menni, legalábbis én így vagyok vele még, ha egy rutin műtétről is van szó (nekem még nem volt műtétem, de nem is akarom). Én valahogy úgy vagyok, hogy nem bízok az orvosokba. El vagy altatva, kiszolgáltatva bármit csinálhatnak, kikaphatják a jó veséd vagy rosszul altatnak el, mint az egyik "Kés/alatt" részben a nőt és mindent érzel műtét alatt, szólni pedig nem tudsz, hisz' kába vagy az altatótól, le vagy bénulva. 
Számomra a film egyszer nézhető, nem mondott semmi újat,. Értelmetlen kínzások, amely a belső fájdalmat mutatja, nem tudsz semmit sem csinálni, mert kómában vagy. És igen, nehéz eldönteni, hogy mi a valóság és a képzelgés. 


Szerintem: 5/10
"Miss K"

2012. február 4., szombat

**Top 3 - Szerintem legijesztőbb filmek

Gondoltam csinálok egy 10-es top listát a számomra legijesztőbb filmeknek, de mivel engem elég nehéz megijeszteni, ezért lerövidítettem a listát háromra.



3. Gyilkos bábok (Puppetmaster, 1989 (V)):
Mostanában valamikor meg kellene néznem! Nagyon régen láttam, lehettem vagy hat éves. Annyira megijedtem tőle, hogy nem mertem elmenni a szobámba, mert attól féltem jönnek a gyilkos bábuk. Tudom már ez a film sem szalonképes és béna. Még jó, hogy csak plüss állatkáim voltak :-)
imdbcom: 5.2



2. Ideglelés - Blair Witch Project (The Blair Witch Project, 1999):
12 évesen nem volt túl szívderítő látvány végig nézni, de hát én akartam ál-dokumentumfilmet nézni. Eléggé lesokkolt annyi idős fejjel. Utána a "Sikoly" az ORF1-en nyugtató film volt! számomra a legmegrázóbb rész az volt, amikor gyerek sírás hallatszódott a sátor körül, no meg a vége, mikor beérnek a házba, na az totál lesokkolt!
imdbcom: 6.3



1. Az Ördögűző (The Exorcist, 1973):
Szerintem ez a film mindenkinek ott van valahol a listán, nekem az első helyen. Egyszer láttam, de többször nem is akarom félek tőle! Félek Linda Blair 11 éves véres hányós pofájától. Durva!
imdbcom: 8.1


"Miss K"