2013. május 20., hétfő

Melankólia


Eredeti cím: Melancholia
Magyar cím: Melankólia
Rendezte: Lars von Trier
Évszám: 2011
Nemzetiség: svéd / dán / amerikai / francia / német / olasz
Műfaj: sci-fi / dráma /
IMDB: 
http://www.imdb.com/title/tt1527186/ (7.1/10)

Tartalom:

Justine és Clair testvérek. Régen nagyon jóban voltak, de mostanában egyre jobban eltávolodnak egymástól. Egy napon kiderül, hogy a Földet óriási veszély fenyegeti. Egy kisbolygó hamarosan keresztezi a Föld útját. A közelgő katasztrófa segít abban, hogy Clair és Justine rájöjjenek, ideje rendbe hozniuk kapcsolatukat.

Szerintem:
Nagyon szeretem Lars von Trier filmjeit. Már nagyon vártam, hogy megnézhessem. Sajnos nem tudtam megnézni, mikor épp premieren volt a mozikba (pedig akkor éppen budapesten tartozkodtam). 
Elég sokan úgy vannak vele, hogy nem szeretik, sőr utálják a filmjeit, mert hosszú, unalmas vagy éppen korai Dogma-film kategóriába sorolná. A színészi játék, történet, rendezés, képi világ egyszerűen minden tokéletes ebben a filmben. Minden a helyén van. A film után elég depresszív hangulatotok lesz, szerintem ez egy "esti-film", lehetőleg ne délelött bézzétek meg, mert nem találtok jobbat! ;)
Nem is tudok róla többet elmondani, mert ezt látni kell! Ne sajnáljátok a 3 órát az életetekből rá. Hallottam  olyant is, aki fél óra után otthagyta a filmet, de ízlések és pofonok. Nekem tetszett és kész. Többet nem is szeretnék hozzáfűzni. Lars von Trier filmjei általában, minthol tarolnak... Nem véletlenül. Valaki tudja a művészfilmeket értékelni, valaki nem. (mondjuk az "Anti-krisztus" nekem sem tetszett)

Szerintem: 10/10
"Miss K"

2013. május 18., szombat

Ragyogás



Eredeti cím: The Shining

Magyar cím: Ragyogás
Rendezte: Stanley Kubrick
Évszám: 1980
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: thriller / horror
IMDB: 
http://www.imdb.com/title/tt0081505/ (8.5/10)

Tartalom:

Az egykori tanár Jack Torrance téli gondnoknak áll egy csak nyáron működő Sziklás-hegység-beli szállodába. Felesége és fia is vele tart. A férfi regényt akar írni a téli hónapok magányában. A holte előző gondnoka fejszével kiirtotta a családját, miután megőrjítette a magány. Hamarosan különös események kezdődnek. Az ötéves gyereket látomások gyötrik. A férfi fokozatosan elveszíti realitásérzékét, s a végén ő is fejszével akarja megölni a feleségét és a fiát.

Szerintem:

Nem is tudtam hiretelen, hogy milyen filmmel térjen vissza az oldal. Hirtelen beugrott, hogy ez újra kezdésnek jó lesz! 
Nem is olyan rég, körülbelül 1-2 hónapja elolvastam a könyvet is. Háááát, mit is mondjak?! Volt lakótársamat nyaggattam, hogy nézzük meg a filmet, nem érdekel, hogy feliratos! Teljesen fel voltam háborodva, hogy Stanley Kubrick-féle verziónak semmi köze a műhöz! Maximum csak annyi, hogy hófödte hotelba indul egy familia, ahol a család fő teljesen elveszti az eszét. Kb ennyi az egyezés a két dolgo között. Ugyanakkor "A ragyogás"-ból nem is egy változat készült (úgy tudom, hogy már alá is írták a szerződést a sorozatra is), van egy 3-4,5 órás tévés változat is. Az teljesen hű a könyvhöz! (Hogy hozzá tegyem: Stephen King írta a forgatókönyvet is és ő is volt a producer, nem az, hogy forgatás közelébe sem engedték). A könyvhöz pedig hozzátenném, hogy engem nehéz megijeszteni, de sikerült! Azt hittem, hogy ez csak városi legenda, hogy a "Ragyogás" olvasása közben, után nem tudsz aludni...
Egy szó, mint száz: Stenley Kubrick-féle verzió nem a legjobb, nem mestermű! Mindenki olvassa el a könyvet és meglátja. A tévé verziót, pedig ajánlom mindenki figyelmébe, mert az részletes, igaz a színészi alakítás hagy kivetni valót maga után, de ez mellékes. (Tudom most hogy a Stanley Kubrick-rajongók mit gondolnak...)

Szerintem: 5/10

"Miss K"