2011. május 18., szerda

A kísérlet



Eredeti cím: Das Experiment
Magyar címe: A kísérlet
Rendező: Oliver Hischbiegel
Évszám: 2001
Nemzetiség: német 
Műfaj: thriller / dráma

Tartalom:
Az ember valójában állat. Úgy működik, mint egy automata. Kívülről társadalmi lénynek látszik, ám az erkölcs és civilizáció vékony máza alatt ősi ösztönök és örökölt viselkedésformák lakoznak, amelyeknek csak egyetlen céljuk van: a túlélés. Aki nem öl, azt megölik. Ez a radikálisan darwinista gondolkozás jellemzi Thont, a pszichológusprofesszort, aki kísérletet szervez az erőszak és engedelmesség dinamikájának vizsgálatára. Húsz önkéntest két hétre egy föld alatti bunkerbe zárnak. Teljesen elszigetelik őket a külvilágtól, a videokamerák minden lépésüket figyelik. A véletlen dönti el, hogy kiből lesz fogoly, és kiből lesz őr. A szabályok szigorúak, és be kell tartani őket!

Szerintem:
Az emberek számára mindig vonzó egy olyan film, ami megtörtént események alapján készült, főleg, ha pszichológiai tanulmány, kísérletezés a téma. Az 1971-es Stanford-i börtönkísérlet szerintem mindenkinek ismerős lehet. Pszichológiai szempontból vizsgálja az emberek fogságban való viselkedését. A kísérlet 14 napra szólt, de már az első pár nap után kezd megdőlni. Akinek nem ismerős a történet, az itt olvashat róla bővebben
2010-ben megcsinálták amerikaiak is ugyanezt a filmet, de fele annyira nem tudta visszaadni, mint a német változat. Adam Brody számomra túl erőltetett volt, nem tudta olyan jól eljátszani a szerepét, mint a német Moritz Beleibtreu. 
Tetszett a film, mindig sokkoló megtörtént eseményeket nézni, hogy mégis hogyan lehetett. Hát valahogyan így!

Szerintem: 10/10
"Miss K"