2011. december 28., szerda

A salem-i boszorkányok


Eredeti cím: The Crucible
Magyar címe: A salem-i boszorkányok
Rendező: Nicolas Hytner
Évszám: 1996
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: dráma / történelmi

Tartalom:
Néhány szexuálisan épphogy érett lányka az erdőben egy tűzrakás körül lenge viseletben botladozik, és titkolt szerelme nevét kiáltja a szélbe. Kilesi őket a falu papja, s úgy vélekedik, a lányokat megszállta az ördög. Kegyetlen boszorkányüldözési per indul.


Szerintem:
A boszorkány perekről szóló filmek, történelmi események 17. századra visszamenőleg mindig értekelték az embert. 
Az 17. században bárkire rámondhatták, hogy a sátán szolgája vagy boszorkánysággal vádolhatták. Ez nem csak a nőket, hanem a férfiakat és kisgyerekeket is érinthette. Következmények nélkül bárki bemocskolhatott bárkit. Koholt vádakkal bárki dobálózhat vagy elég egy furcsa cselekedet, epilepsziás roham, furcsa betegség és mindjárt ezzel illetik az ember. Ebbe szerintem minden bele tartozott, ami nem hétköznapi  dolognak számított akkoriban. Nagyon jól játszotta el a szerepét. Az ártatlanok meghurcolása, semmitmondó vádak. Ahogy Winona Ryder eljátszotta, hogy mit lát csak, hogy volt szeretője feleség megbűnhődjön, ahogy ő kikel magából és alaptalan vádakkal illeti az adott személyt az egész közösség felbolydul. Elképesztő, hogy egy ilyen buta, rosszindulatú nyafka képes az orránál fogva vezetni egy egész kisvárost. A boszorkány kiáltást mindenki kihasználja, aki nem szimpatizál valakivel vagy csak éppen bosszút akar állni. Salem és a ma társadalma között szerintem csak az évek és a büntetési mód a különbség. Ez a téma volt az ami fellázította az embereket és kígyót békát kiabáltak egymásra. Ez az ahonnan nem lehet kikeveredni, itt nem nyeri el a gonosz méltó büntetését. 
A színészi alakítás zseniális. Sajnos a könyvhöz nem volt szerencsém, de mindenképpen szeretném beszerezni és elolvasni. Mivel Arthur Miller dolgozta át a forgatókönyvet ezért biztos jó lehet. 


Szerintem: 10/10
"Miss K"