2011. március 20., vasárnap

127 óra


Eredeti cím: 127 Hours
Magyar címe: 127 óra
Rendező: Danny Boyle
Évszám:  2010
Nemzetiség: amerikai, brit
Műfaj: dráma


Tartalom:
Aron Ralston hegymászó Utahban, egy elzárt kanyonban készül hegymászásra, de balesetet szenved, egy lehulló kő pont úgy esik, hogy karját képtelen lesz kihúzni alóla. 5 napot tölt itt, korábbi életén elmélkedve, és várja a megmentőit. Telik-múlik az idő, és egyre inkább úgy néz ki, hogy senki nem fog jönni. Aron a túlélés ösztönétől hajtva kénytelen lesz valamit tenni, amiben csak saját magára számíthat.

Szerintem:
Csak egy rossz lépés és kitudja, hogy meddig maradsz ott ahol vagy. De nem szabad feladni. Mit is csinálna egy ember 127 órán keresztül egy hasadékba, ahol csak az egyik kezét tudja használni, mert a másik beszorult. Megpróbál valahogyan kiszabadulni az ember megtenni mindent, hogy jobb legyen, de ez valójában egy nehéz ügy. Hallucinációk, álmodozások, képzelgések és kellemes visszaemlékezések tömtelege, amivel az ember megpróbálja elütni az időt akarva-akaratlanul. Nem tudom, hogy más mit csinálna beszorult kézzel egy hasadékban, ahol minimális az esélye, hogy megtalálnak... és még a késed sem éles! Szóval így is-úgy is szívás, víz-étel, erről ne is álmodj, hiszen csak pár órára pakoltál be, nem pedig 5 napra! 
Ki kell tartani, nem szabad feladni. valószínűleg jó páran bepánikoltak vagy elájultak volna. Aron is elkövette az egyik legnagyobb hibát: nem szólt senkinek, hogy hová megy, hogy utána tudjanak menni. Még egy nyamvadt mobiltelefon sem volt nála! Az a szomorú, hogy megtörtént események alapján történt ez is. 
Éppen ezen a héten akadt a kezembe Aron Ralson: 127 óra című könyve. Jó terjedelmű könyv, nem mondom! Állítólag a filmet azzal a kézi kamerával vették fel, amivel 2003-ban Aron tényleg felvette élete legrosszabb 5 napját!


"Aron tovább mássza a hegyeket, kanyonokat
... mindig hagy egy üzenetet, hogy hová megy!"


Szerintem: 9/10
"Miss K"