2011. április 23., szombat

A zongoratanárnő



Eredeti cím: La Pianiste
Magyar címe: A zongoratanárnő
Rendező: Michael Haneke
Évszám:  2001
Nemzetiség: osztrák / francia 
Műfaj: thriller / dráma

Tartalom:
 A negyvenéves Erika Kohut a bécsi Zeneakadémia zongoratanára. Édesanyjával él, aki szeretetével zsarnokoskodik fölötte, nem hagy számára semmi önállóságot. A megközelíthetetlen és hideg fiatal nőnek van egy szenvedélye: szabad idejében titokban pornómozikat és peep show-kat látogat. Elfojtott szexualitása önpusztító és mazochista jellemvonásokat hoz felszínre. Egy nap azonban egyik tanítványa elhatározza, hogy meghódítja.
 
Szerintem:
Ez a film is ugyanolyan beteg, mint a "Funny Games". Nőkbe az a legrosszabb, mint ez a tanárnő is, előadja magát, hogy milyen rideg és hagyja mindenki ugyanakkor meg egy perverz dög, aki bele szeret a saját diákjába. Beteges ez a film. Sajnos vannak a vló életben is beteg emberek, nem csak a filmvásznon. Általában az ilyen tanárnők is, mint Erika Kohut 98%-ban van valami aberráltságuk, amit próbálnak titkolni a világ elől (öncsonkítás, vagdosás, aberráció). 
Őszintén megmondom: elég nyögve-nyelősen néztem végig ezt a filmet. Vártam, hogy vége legyen. Ha még őszintébb akarnék lenni: undorító, aberált, egyszer nézhető szar. Továbbra is tartom azt az állításomat, hogy az osztrákok igen is beteg egy népség!
De ugyanakkor lehet bennem van a hiba, lehet meg kellene még egyszer nézni a filmet és utána írni róla. De szerintem ez nem fog bekövetkezni!

Szerintem: 4.5/10

"Miss K"