2011. május 14., szombat

Péntek 13.



Eredeti cím: Friday the 13th
Magyar címe: Péntek 13.
Rendező: Sean S. Cunningham
Évszám: 1980
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: horror / misztikus / thriller

Tartalom:
A Crystal Lake tábort már vagy húsz éve nem lakja senki, mert valaha egy sor kegyetlen, és azóta is felderítetlen gyilkosságot követtek el itt. Ám egy kalandvágyó fiatalember most megvásárolta a területet, és az a terve, hogy újra megnyitja a tábort. Erre a feladatra egy csapat fiatalt szerződtet: gondnokot, szakácsot, animátorokat. Ám úgy tűnik, az átok még mindig tart, mert már a táborba való megérkezés is többeknek problémát okoz...

Szerintem:

Attól független, hogy egy 1980-as kultuszfilmről beszélünk észrevettem, hogy a régi filmekben ('80-as, '90-es években) durvábban mutatták a gyilkolós részeket, mint a mostani horrorfilmekben. Például Kevin Bacon sem egyszerűen hal meg, de ami vicces minden csaj melltartóba és buugyiba és egy esőkabátba megy ki a zuhanyzóba. Hát igen kultusz horrorfilmek, de ne feledjük, hogy 1981-ben megkapta a neki járó "legrosszabb film" (Sean S. Cunningham) és a "legrosszabb női epizódszereplő" (Betsy Palmer) Arany-Málna díját. Ugyanakkor készült belőle még 8 rész az első részen kívül. Akkor még sem lehetett olyan borzalmas, hiszen akkoriban jött az első horror-hullám: Rémálom az Elm utcában, Halloween. Ezek a filmek karöltve nagyon hamar népszerűek lettek. 
Természetesen ezeket a régi filmeket, nem mai szemmel kellene nézni, de akárhogy is próbáljuk, nem megy. Vicces. Vannak benne jó ötletek, amik 31 évvel ezelőtt valószínűleg nagy munkát igényeltek. Nagy a valószínűsége, ha ezek a filmek sem lettek volna, más lenne a filmvilág is.

Szerintem: 7.8/10
"Miss K"