2011. december 19., hétfő

Carrie (1976)


Eredeti cím: Carrie
Magyar címe: Carrie

Rendező: Brian De Palma
Évszám: 1976
Műfaj: horror / dráma
Nemzetiség: amerikai

Tartalom:
A  jelentéktelen külsejű, szégyenlős Carrie iskolatársai bántalmaitól szenved, otthon viszont mélyen vallásos anyjától, aki nem jut el odáig, hogy felvilágosítsa őt. Első menstruációjakor lelki válságba kerül. Ugyanakkor rádöbben, hogy természetfeletti képességgel rendelkezik, s ezzel bosszút állhat környezetén.

Szerintem:
Gondoltam megnézek pár Stephen King filmet. Következő áldozat: Carrie. Nem tudom, hogy ki tudja, hogy sajnos 2002-ben re-make született ebből a filmből is, amiről majd írni fogok.
De Palma verzióját nagyon régen láttam a TV-ben, úgy emlékszem tetszett. Carrie második részén (nálunk csak videón jelent meg, 1999) vaciláltam, hogy megkellene nézni, de 13 évesen is elég tinihorror szaga volt, na de majd most!
A diák, akit elnyomnak osztálytársai és még otthon is az anyja terrorizálja. A lány aki örül, hogy végre nyert valamit, de csúnyán megalázzák, átvágják és kihasználják, ott rúgnak bele ahol csak lehet nem törődve más lelkivilágával. A düh sok mindenre képes. Valakiből kihozza az állatot, valaki pedig tisztában sincs erejével. Mindenkinek az osztályába volt, akit kiközösítettek a többiek. Valaki harcolt, valaki meghunyászkodik. Érdekes volt a film. Amikor mentek disznót vadászni át az esőgép borzalmas volt. Másik jelenetbe már nem  is esett az eső. A családi vacsoránál is kiütköznek az anya-lánya ellentétek. Anya megpróbálja terrorba tartani lányát, de már észreveszi, hogy ez nem működik. Sátánizmussal vádolja, mert ugye bár, ami az embereknek szokatlan volt, már rögtön ezzel a szóval kell dobálózni. Amikor úgy néz ki, hogy Carrie-t befogadják társai és végre jól érzi magát, akkor jön a hátba szúrás, az igazi megaláztatás. Senki nem tudja, hogy Carrie-ben egy időzített bomba ketyeg, ami bármikor felrobbanhat. Carrie maga sem tuja, hogy mekkora pusztítás tud végezni...
Szerintem Sissi Spacek-hez tökéletesen illett ez a szerep, főleg, hogy az első filmjei közé sorolható, csak úgy, mint John Travolta-nak. De Palma, 36 évesen forgatta ezt a filmet. Ezzel alkotással mindenképpen beírta magát a filmtörténelembe, nem csak Ő hanem Stephen King is, hisz' nem egy filmjéből került a mozi és a tévé képernyőjére. Így a "Carrie" című alkotás is a klasszikusok (horror/thriller) közé sorolható.


Szerintem: 10/10
"Miss K"