2012. február 18., szombat

Benny videója


Eredeti cím: Benny's Video
Magyar címe: Benny videója
Rendező: Michael Haneke
Évszám: 1992
Nemzetiség: osztrák, svájci
Műfaj: dráma / thriller

Tartalom:
A kamasz Bennyvel nem törődnek a szülei. A tizennégy éves srác minden idejét videózással és kamerázással tölti. A képernyőn a brutális, erőszakos felvételeket szereti nézi, vagy az ablakból eléje táruló látványt rögzíti kamerájával. Számára minden, ami videóra van rögzítve, jobb és valóságosabb, mint amit a szemével lát. Különösen az általa felvett disznóölés képeit elemzi, sokszor megnézi, lelassítja, visszapörgeti. A videokölcsönzőben megismerkedik egy lánnyal, akit felhív a lakásukra. Azután hidegvérrel megöli, miközben mindezt videóra veszi. Később a felvételt megmutatja a szüleinek.

Szerintem:
Szeretem Haneke filmjeit, akármennyire is unalmasnak tűnik van mondanivalója elég keményen.
Adva van egy unatkozó, elhanyagolt 14 éves osztrák hülye gyerek, aki abban leli örömét, hogy erőszakos videókat néz. Mindene a videózás és filmezés. Egyik nap iskola után a videótékában megismerkedik egy lánnyal, felmennek a fiúhoz beszélgetnek, majd erőszakossá kezd válni az egész helyzet. A lány próbál menekülni mind hiába. A fiú megöli, mind ezt videóra is veszi és ennek fejében még szüleinek meg is mutatja. A zavarodott szülők nem tudnak mit csinálni. Ekkor már a fiú külseje eléggé megváltozik, kissé rebellis lesz. Anyuka és apuka, akik sokat dolgoznak, nem tudják, hogy hol rontották el... nem azt mondom, hogy tipikus osztrák szülők... de az ilyennek minek gyerek? Agressziójában éli ki, hogy nem foglalkozik vele senki, nem kap figyelmet.
Haneke filmjei akármennyire is unalmasnak tűnik, van mondanivalója, valósághűek, nyersek, néhol elég durvák és életszerűek. Ha esetleg valakinek a főszereplő fiú (Arno Frisch) ismerős lenne elmondom, hogy ő játszott 1997-ben a Haneke „Funny Games” című filmjében is. Akit érdekel a film YouTube-on fent van, magyarországi bemutatóról semmit nem tudok. Szerintem nem is volt! Haneke filmjei legalább bele mondják az arcodba a nyers valóságot.

Szerintem: 9.5/10
"Miss K"