2012. március 13., kedd

A biciklitolvajok



Eredeti cím: Ladri de biciclette
Magyar címe: A biciklitolvajok
Rendező: Vittorio De Sica
Évszám: 1948
Nemzetiség: olasz
Műfaj: dráma

Tartalom:
Antonio, a külvárosi, munkanélküli családapa hosszú hónapok óta először dolgozhatna plakátragasztóként. A munkához azonban elengedhetetlenül szüksége lenne biciklire. Miután a megváltó jármű a zálogházban helyet cserél a feleség utolsó lepedőjével, úgy tűnik, Róma kiábrándító mocska enged szorításából. Ám az első munkanapon ellopják a kerékpárt. Antonio hű barátja, Bruno a tolvaj után veti magát. 

Szerintem: 
Múlt héten, akartam valamit a DunaTv-n megnézni este  és akkor láttam, hogy egy filmes műsorba ezt a régi alkotást elemzik. Gondoltam megnézem, mert érdekelt!
Ez a film egy szomorú történet. Hihetetlen számomra még mindig, hogy vannak alantas szemét emberek, de mindenkinek volt hozzájuk így vagy úgy köze. Az ember örül, ha munkája van és tud dolgozni, kenyérkereső. Amikor munka közben ellopják a biciklit, amivel munkába tud járni, senki sem megy utána, hogy segítsen neki.  Elkapják a biciklitolvajt, de a férfinak nem hisznek, hisz' jó embernek ismerik a tizenévest. Amikor bizonygatja igazát senki nem hisz neki. Teljes lelki összeomlás következik, kilátástalanság, majd végső elkeseredettségében Ő is ahhoz folyamodik, amit ellene elkövettek. mikor az emberek szemetek, elkapják őket, nem vallják be tettüket, hazudnak és még megalázzák az áldozatot is, aki követeli saját igazát.
Ez egy igazán szomorú, megható film. Komor, fekete-fehér régies hangulata van. 1950-ben megkapta a "Legjobb külföldi film" díját a Golden Globe-on és "Tiszteletbeli és egyéb díj"-at pedig az Oscar gálán vehette át. 

Szerintem: 9/10
"Miss K"