2011. július 16., szombat

Álmatlanság


Eredeti cím: Insomnia
Magyar címe: Álmatlanság
Rendező: Christopher Nolan
Évszám: 2002
Nemzetiség: amerikai 
Műfaj: thriller / krimi / dráma

Tartalom:
Dormer detektív és társa, Hap azért utazik az észak-alaszkai városba, hogy egy 17 éves lány gyilkosát megtalálja. A szakmai berkekben nagy hírnévnek örvendő, tapasztalt Dormert kellő tisztelet övezi itt is, helyi kollégája, Ellie Burr nyomozó leplezetlen rajongással követi. Nem tudja, hogy a nagy Dormer ellen egy másik ügy kapcsán éppen eljárás folyik: bizonyítékokkal "bűvészkedett", s a belső ellenőrzés fő tanúja éppen partnere, Hap. Ha beigazolódik a gyanú, az pályája végét jelenti. A profi nyomozó hamar ráakad a tettesre, egy Walter Finch nevű ponyvaíróra, ám amikor rajta akarnak ütni, a ködös tengerparton elmenekül. Lövés dördül, Dormer visszalő, de a golyó Hapet sebezi halálra. Dormer úgy rendezi a terepet, hogy még véletlenül se terelődjön rá a gyanú, hiszen komoly indítéka van. Kisvártatva Finch hívja, egyezséget ajánl: ha Dormer futni hagyja, örökre titok marad, ami a parton történt...

Szerintem:
Cinema mozi magazin rendszeres vásárlója voltam, 14-15 éves lehettem mikor megvettem. Hilary Swank volt az elejét. Már a cím is felkeltette az érdeklődésemet, hogy ezt meg kell nézni. Az is dobott a dolgon, hogy Al Pacino is játszik benne. Mindig is szerettem a filmjeit. De a filmet sajnos pár éve sikerült csak először megnéznem, de abszolút nem csalódtam benne.
Ahogy maga a film kezdődik. A repülő út Alaszka felé egyszerűen csodás felfoghatatlan, hogy ilyen létezik a Világon. Gyönyörű. A nyomozó éppen akkor megy Alaszkába egy gyilkosság után nyomozni, mikor éppen 6 hónapig csak világos van, így 6 napig nem alszik. Mikor a telefonbeszélgetés elkezdődik Al Pacino és Robin Williams között a telefonban. Lehet már tudni, hogy mi lesz a vége, Ugyanakkor tele van meglepetésekkel. Hilary Swank számomra kicsit idegesítő volt, fontoskodó, okoskodó, tenyérbe mászó. 6 nap alvás után már rendesen hallucinál az ember. Jól összeszedett alkotás volt, jó színészekkel, jó történettel és jó rnedezéssel egy nem mindennapi helyszínen!
Robin Williams jó lóra tett ezekkel a thriller-ekkel, de a Mrs. Doubtfire-nél már túl sok volt belőle. Sötétkamra című filmbe is őrültet alakított. Ki gondolná róla, hogy ez egy őrült? Al Pacino meg ahhoz képest, hogy 62 éves volt, mikor ezt a filmet forgatták egész jó kondiba van, jó az is bent van a pakliba, hogy dublőrrel csinálták meg a film 3/4-edét, de nem lényeg. Hilary Swank is jó színésznő, de ebben a nyomozónős szerepben kicsit idegesítő volt. Amikor először láttam nagyon tetszett, most második nézésre picit vesztett a varázsából.

Szerintem: 9/10
"Miss K"