2011. július 3., vasárnap

Az Álmosvölgy legendája


Eredeti cím: Sleepy Hollow
Magyar címe: Az Álmosvölgy legendája
Rendező: Tim Burton
Évszám: 1999 
Nemzetiség: amerikai
Műfaj: horror / misztikus / thriller

Tartalom:
A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő, hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!


Szerintem:
Úgy gondoltam, hogy újra megnézem ezt a filmet, hiszen 11 éve láttam először és utoljára a moziban. Szeretem a régi időknek játszódó filmeket, főleg 1800-1900-as éveket idéző alkotásokat. Tim Burton nagyon jól megteremti a dark-os látványvilágot filmjeiben, mint korábban az "Ollókezű Edward" című művében is tette, amiben úgy szintén Johnny Depp játsza a főszerepet.
Álmosvölgy számomra nem mesebeli, varázslatos hely, hanem egy sötét, veszélyes település, ahol a gonosz uralkodik. De ne feledjük a film 1799-ben játszódik, ekkoriban az emberek féltek a szellemektől, fejnélküli lovasoktól, mindenféle mendemondáktól. Megérkezik a kisvárosba, a mindenre elszánt tudós, aki már a puszta vér látványától is rosszul van. Johnny Depp által formált karakter számomra különcnek tűnik, de ez nem is gond ettől lesz olyan titokzatos, hogy most mi is történik ebben a városban. Christina Ricci-ről legelőször is egy kis királylány jutott eszembe. Christopher Walken is szerepel a filmben, igaz nem olyan sokat mint a többiek, de neki is jutott szerep, mint a fejnélküli lovas. A film képi világa előny, hisz nem mindenki szereti az ilyes fajta filmeket.
A színészi alakítások tetszettek, a rendezés és a film hangulata úgy szintén. Nem véletlen, hogy 2000-ben meg nyerte a legjobb látványtervezésért járó díjat az Oscar gálán. Washington Irving: A fejnélküli lovag című novellája megszerezhető. Ha valaki a film után el szeretné olvasni az eredeti művet.

Szerintem: 8.5/10
"Miss K"