2011. augusztus 25., csütörtök

Lilja 4-ever





Eredeti cím: Lilja 4-ever
Magyar címe: Lilja 4-ever
Rendező: Lukas Moodysson
Évszám:  2002
Műfaj: dráma 
Nemzetiség: orosz / svéd
Tartalom:
A 16 éves Lilja egy szegény és lehangoló külvárosban él, valahol az egykori Szovjetunió területén. Arról álmodozik, hogy egyszer majd jobbra fordul az élete. az anyja - itt hagyván őt - elment egy új férdival az Egyesült Államokba, és Lilja most arra vár, hogy mikor küld érte. Aztán mikor se levél, se pénz nem érkezik, Lilja ráébred, hogy sorsára hagyták . Kénytelen egy, kis lerobbant lakásba költözni, ahol se villany, se fűtés nincs. Lelkileg összetörve, pénz nélkül Lilja helyzete egyre elkeserítőbb. Egyetlen barátja egy 11 éves kisfiú, Vologya. Együtt lógnak és egy kicsivel jobb élet álmát szövögetik. Egy nap beköszönt a remény Lija életében, amikor beleszeret Andrej-be. A férfi hívja, hogy menjen vele Svédországba és kezdjen vele új életet. A kis Vologya persze féltékeny és gyanakvó - de Lilja már csomagol is. Egyszerre csak a repülőgépen találja magát, útban Svédország felé, anélkül, hogy a leghalványabb sejtelme lenne róla, hogy mi vár ott rá. 


Szerintem:
Már régebben a Duna TV műsorán láttam ezt a filmet. Mindig megrázó valóság hű drámákat nézni. És még hány ember szenved a világ mocskától, akiknek nem jutott a jóból. Bármibe képesek belekapaszkodni, hogy elhagyják azt a nyomorúságos helyet, ahol éppen élnek. Hányan? Rengeteg ember! Ahogy elkezdődik a film, felcsendül a Rammstein-től a "Mein Herz brennt" című szám. Vannak olyan filmek, ahol már az első pár másodpercben látja az ember, hogy ez egy nyomasztó film lesz. Nem látunk mást, mint egy megvert, céltalan lányt, aki fut az úton, de maga sem tudja, hogy hová és miért. Lilja egy 16 éves lány. Rokonaival az Amerikai Egyesült Államokba készülnek az anyja orosz barátjához. Indulás előtti este vacsoránál közli vele anyja, hogy ő majd később jöjjön utánuk Amerikába. Lilja magára marad. Nagynénje meglátogatja, aki közli vele, hogy el kell költöznie, mert ez a lakás túl nagy neki. Egy kis egérlyukba találja magát. Az ilyen kilátástalan helyzetbe még az öngyilkosságtól sem riadnak vissza a fiatalok. Egyik este barátnőjével elmegy bulizni a közeli városba. Barátnője a testével keresi a pénzt, ő ebbe nem akar bele menni. Másnap reggel kopogtatnak Lilja ajtaján barátnője és az apja. Barátnője odaadja neki a pénzt. Barátnője azt mondta az apjának, hogy Lilja prostituált és tőle kapta a pénzt. Az egész akótelepen erről beszélnek, megszégyenítik az ottani tinédzserek, kikiabálva minden ocsmányságot a házból. Lilja senkire nem számíthat, csak egy barátja van ő is egy régi, lerobbant, elhagyatott katonai épületben lakik. Édesanyjáról semmi hír, nagynénje nem támogatja,  nincs pénze semmire sem. Liljába él a remény, hogy Amerikába lesz, hamarosan. Egyik nap jön egy levél a gyámhatóságtól. A hivatalba közlik vele, hogy anyja lemondott a gyámságról. Hamar rájön: kell valami munkát találnia, mivel az áramot is kikapcsolták, mert a számla nem lett bekapcsolva. Nem lát más lehetőséget, minthogy úgy keressen pénzt, mint a barátnője: prostitúcióval. Találkozik egy férfival, Andrej-jel, aki azt szeretné, ha a lány vele menne Svédországba és ott kezdjen új életet. Vologya, mondja neki, hogy ne menjen, de a lány hajthatatlan, nem Amerika, de akkor sem a nyomor telepen van otthon. Mivel Lilja szerelmes nem lehet neki semmit sem mondani, fogja magát és el is megy Svédországba, semmit nem tud a férfiról, azt sem tudja, mi vár rá Svédországban...


"Lehangoló kórkép az elmaradott országokban élők kilátástalan, és a sarokba szorított
helyzetüket gátlástalanul, embertelenül kihasználókról. Remek szomorú film, a szomorú valóságról."

Oroszország rémisztő, ijesztő, lakótelepet láthatunk, nyomorúságban élő emberekről. Nekem inkább Chernobil jutott eszembe róla. 
Megrázó film. Megrázó, hogy mennyi hasonló lány bolyong a világban. Megrázó, hogy hogyan mutatja be Oroszország sötétebb oldalát. Miután megnézzük a filmet rájövünk, hogy semmi gondunk. A film mellett szerintem bármely probléma eltörpül.  


...és a film után, tényleg: "Mein Herz brennt..."


Szerintem 10/10
"Miss K"