2012. január 31., kedd

* Re-make-Day: Omen (1976) vs Omen 666 (2006)


Eredeti cím: Omen // Omen 666 
Magyar címe: Ómen // Ómen 666
Rendező: Richard Donner // John Moore
Évszám: 1976 // 2006
Nemzetiség: amerikai // amerikai
Műfaj: horror // horror

Ómen (1976):
Robert Thorn, az Amerikai Egyesült Államok római nagykövete megtudja, hogy felesége halott fiúgyermeket hozott a világra. Ahelyett, hogy közölné Katherine-nel a rossz hírt, Robet inkább úgy dönt, hogy a katolikus egyházon keresztül inkább örökbefogad egy újszülöttet. A gyermek születési adatait misztikus homály fedi és ahogy "cseperedik", egyre több rémisztő és baljóslatú esemény történik a Thorn házban. Egy pap figyelmezteti a nagykövetet, hogy örökbefogadott gyermeke, Damien minden bizonnyal a Sátán fia, maga az Antikrisztus. Szerinte csak egyetlen ember van a földön, aki képes szembeszállni vele: egy Bugenhagen nevű férfi, aki Izraelben él.


Ómen 666 (2006):
Az ezredfordulón nem jött el a világvége. Az ördögnek más tervei vannak: 2006. VI. 6. az ő napja. El fog jönni, félelmet, káoszt és gyűlöletet hoz magával, hogy a világ ura lehessen. És mindaz a félelem, amit a gonosz seregek ura a világra bocsát, egyetlen gyereknek köszönhető. Bármilyen különös kisfiú is Damien, családja nagy szeretettel veszi körül: nem sejtik, hogy a házukban és a világban szaporodó borzasztó balesetek és tragédiák mind a fiúnak köszönhetők. De előbb-utóbb kénytelenek tudomást venni róla, hogy a gyerekük nem az övék, hanem a Sátán fia. És megkezdődik a harc az egyre növekvő hatalommal bíró ördögi kisfiú ellen. Ha ő győz, a világvége jön el vele.


Szerintem // Ómen (1976) vs Ómen 666 (2006):
Az eredeti verzió jobban lekötött, megmondom őszintén nem gondoltam volna, hogy az Ómen 666 ennyire koppintja a régit, minden ugyanolyan párbeszéd, mozdulatok, cselekmény.
Hajszál pontosan ugyanaz. az ilyenektől mindig is kifordult a gyomrom. (elnézést a kifejezésért!) Kettő alkotás között annyi a különbség, hogy az egyik sztárdömpíng (lásd: Julia Stiles és Liev Schneider) a másik pedig egy klasszikus, ami mai napig 36 év után is megállja a helyét és mindig meg is fogja állni akármilyen régi lesz ez a film. Emlékszem anno mennyire fel volt kapva a 2006-os verzió, mondván, hogy június 6.-án volt világpremier és, hogy biztos a Sátán jön le a földre. Ez már alapból vicces... Szerintem, aki 1976-ban látta a flmet kerülte, hogy gyermekét Damien-nek kereszteljék, de szerintem 2006-ban változtak a dolgok, divatnév lett, bár erről nincs adat csak én gondolom. Ahhoz, hogy valaki ilyen filmhez adja a nevét, mint John Moore, hogy Ő rendezte az Ómen 666-ot. Mit rendezett rajta?! Semmit! Itt Richard Donner az elme, meg az eredeti író. Másolni bárki tud! Ez csak egy silány re-make, az eredetibe legalább színészek játszottak, nem kell félre érteni, Liev Schneider és Julia Stiles filmjei is jók, de itt az igazi színész csupa nagybetűvel Gregory Peck! A zene az eredetiben zseniális, re-make annyira nem kötött le, hogy észre sem vettem. Kutyaidomítás páratlan. Ahogy észre vettem a régi horror/thriller filmekben a halál/baleset jelenetek/részek mindig durvábbak, mint a mostani filmekben. Legalábbis én így vettem észre. A fotós halála remekül lett megoldva az eredeti verzióba, főleg az akkori technikákkal. Az volt a művészet!
Összegezve az eredeti még 20 év múlva is megállja a helyét, a 2006-os silány, agyon sztárolt amerikai verzióval szemben.

Szerintem: 8/10 :: 5/10
"Miss K"