2012. február 23., csütörtök

Mások élete


Eredeti cím: Das Leben der Anderen
Magyar címe: Mások élete
Rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
Évszám: 2006
Nemzetiség: német
Műfaj: dráma / thriller 

Történet: 
Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados, akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.


Szerintem:
Mások élete mindig érdekesebb, mint a magunké. Régebben is láttam a film plakátját, de nem tudtam, hogy dráma és német film.
Ez egyszerűen hihetetlen számomra, hogy létezett/létezik olyan, hogy besúgó és lehallgató. Ennél undorítóbb munka nem is lehet, mint a spicli. Igaz ezek mai napig is léteznek, de nem olyan formában, mint az NDK vagy NSZK idején. Borzalmas lehetett egy olyan országban élni, ahol minden harmadik ember besúgó volt és nem mondhattál tehettél semmit következmények nélkül. Mindent tudtak, hogy hány cipőt veszel évente, hány könyvet olvasol évente és hogy hány diák végez kitűnőn az érettségin, de az öngyilkosságokról nincsenek adatok. Ennél a résznél Magyarország is említve van, akár milyen meglepő, nem meglepő. A filmen ragyogóan látszik, hogy Németországban készült (ha a helyszíneket nem vesszük figyelembe akkor is tudjuk), precíz, pontos, ügyel a részletekre. 
A vége egyszerűen annyira... nem tudom elmagyarázni! Nem is megdöbbentő.... nem találok rá szót! Szerintem ezt a filmet mindenkinek végig kell nézni! A film számos díjra volt jelölve, mint 2007-ben "legjobb idegennyelvű film" az Oscar-on, "legjobb film", "legjobb színész", "legjobb forgatókönyv" 2006-ban az Európai film. 


Szerintem: 8/10
"Miss K"